İHH'YA AKREDİTASYON BELGESİ
İHH İnsani Yardım Vakfı Afet ve Acil Durum Hizmet Birimlerince Bolu Aladağlar'da gerçekleştirilen 3. Ulusal Arama Kurtarma Tatbikatı, Aksaray İHH Arama Kurtarma Biriminin de yer aldığı Türkiye'nin 45 ilinden 500 arama kurtarma teknisyeninin katılımıyla başarıyla tamamlandı. Büyük Marmara Depremi'nin yıldönümünde gerçekleşen tatbikat sonrası İHH'ya AFAD Akreditasyon Belgesi verildi.
2000 ARAMA KURTARMA GÖNÜLLÜSÜ
1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nde insani yardım ve arama kurtarma alanında çalışmalar yapan ve çok sayıda afette görev alan İHH İnsani Yardım Vakfı, ülkemizde ve dünyada meydana gelebilecek doğal afetlere etkin müdahale için kendisini sürekli geliştiriyor. Türkiye genelindeki 2 bine yakın gönüllüsü ile İHH, olası afet ve acil durumlara müdahale etmek için her an hazır bekliyor. AFAD’ın 2019 yılını “Afetlere Hazırlık Yılı” olarak ilan etmesinin ardından İHH, bu alandaki çalışmalarını daha da arttırdı. Bu kapsamda İHH Afet Yönetim Komisyonuna bağlı İHH Afet ve Acil Durum Hizmet Birimleri, afetlere karşı hazırlıkların test edildiği 3. Ulusal Tatbikat’ını Bolu-Aladağlar mevkiinde gerçekleştirdi. 17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde Aladağlar’da konuşlanan ekipler, kurulan istasyonlarda arama ve kurtarma çalışmaları yaptı.
AKSARAY'DAN AKTİF KATILIM
Aksaray İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Şenol Korkmaz, büyük tatbikata Aksaray'dan ekip gönderildiğini ve Arama Kurtarma Gönüllü sayısını artırmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade etti.
SENARYO GEREĞİ 20 PARAŞÜTÇÜ KAYBOLDU
İHH, Aladağlar mevkiinde paraşüt eğitimi alan bir grubun uçaktan atladıktan sonra rüzgarın etkisiyle ormanlık alanda savrulup kaybolduğu bir senaryo kurdu. Senaryo gereği AFAD’dan gelen ihbar üzerine İHH Arama Kurtarma ekiplerine ve Afet Yönetim Hizmet Birimlerine çağrı yapıldı. AFAD’la yapılan koordinasyonun ardından koordinatlar alındı ve verilen mevkide arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. GSM operatörlerinin çekmediği ormanlık alanda ekiplerin farklı noktalara savrulduğu düşünüldü. 20 kişinin kaybolduğu senaryoda hem karada hem de su altında çalışmalar yürütüldü.
Ekiplerin gelişimini artırmak ve afet yönetim alanında daha etkin olabilmeleri amacıyla düzenlenen 3. Ulusal Tatbikat, 3 gün 3 gece sürdü. Perşembe günü saat 23:00’da verilen alarmla tüm yurttan arama kurtarma ekipleri Bolu’ya intikal etti. Tatbikata 45 ilden, 500 arama kurtarma teknisyeni katılım sağladı. Tatbikat, koronavirüs nedeniyle halka açık olmayan ve şehirden uzakta bir alanda gerçekleşti. Tatbikata ayrıca Elazığ Depremi’ndeki enkaz çalışmalarında başarılarıyla kendinden söz ettiren İHH Arama Kurtarma Köpeği Altar ve Wolter da dahil oldu.
AFAD, JAK VE YURTDIŞINDAN GÖZLEMCİ
Tatbikatı, İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, İHH Arama Kurtarma ve Teşkilatlanmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yakup Işık, diğer İHH Yönetim Kurulu üyeleri ve İHH Arama Kurtarma Koordinatörü Emre Yerli bizzat yönetti. Tatbikata ayrıca AFAD Müdahale Daire Başkanı Yusuf Aysu, Bolu Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı ve Bolu Jandarma Arama Kurtarma yetkilileri katıldı. Beyrut’taki liman patlamasına ilk müdahale eden arama kurtarma ekibi ve geçtiğimiz yıllarda Musul’da meydana gelen feribot faciasında arama kurtarma görevi yürüten ekipler de tatbikata gözlemci olarak dahil oldu. Gelecek yıllarda pandemi etkisinin azalmasıyla birlikte daha fazla ülkeden gözlemcinin davet edilmesi planlanıyor.
SON GÖREV: GECE YARISI TATBİKATI
Senaryoya göre ekiplerin son görevi gece saatlerinde gerçekleştirildi. Akşam saatlerinde kriz masasına 3 paraşütçünün yerinin tespit edildiği bilgisi geldi. Gelen ihbar sonrası ekipler, gruplara bölünerek ağaçlık ve engebeli arazide kayıplara ulaşmak için arama çalışmaları yürüttü. Uzun ve yorucu uğraşlar sonucunda kayıp 3 vatandaşa da ulaşıldı. Ağır yaralı olduğu gözlemlenen paraşütçülere, ilk yardım müdahalesi yapıldı. Ardından en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmak üzere harekete geçildi.
Başarıyla icra edilen tatbikat, yapılan değerlendirme toplantısının ardından sona erdi.
BAKAN SOYLU'DAN AFAD AKREDİTASYON BELGESİ
Marmara Depremi'nin yıldönümünde İstanbul Afet Eğitim Merkezinin açılış töreninde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumun katılımlarıyla JAK, İHH ve AKUT'a AFAD Akreditasyon Belgeleri takdim edildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bundan sonra afetlere sivil toplum kuruluşları ile birlikte daha etkin ve uyumlu müdahele edileceğini belirtti.
İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Av Bülent Yıldırım, gelinen noktanın oldukça memnuniyet verici olduğunu belirtti. Yıldırım, hedeflerinin 2000 olan arama kurtarma gönüllü sayısını 5000e yükselterek olası afetlerden en az zararla çıkmak olduğunu sözlerine ekledi.