Aksaray'ın hayati projesi 'İçmesuyu Arıtma Tesisi' başka bahara mı kaldı?

Aksaray

Aksaray'ın hayati projesi 'İçmesuyu Arıtma Tesisi' başka bahara mı kaldı?

420 bin nüfuslu Aksaray'da musluktan akan suyun içilmemesi yıllardır tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Aksaray Belediyesi musluktan akan suyun içilebilir nitelikte olduğu ancak “tat ve koku ” sorunu nedeniyle tercih edilmediğini defalarca dile getirmişti.

Aksaray'da musluktan akan suyun içilebilir hale getirilmesi için,memba suyu kalitesinde içme suyu sağlayacak olan 'İçmesuyu Arıtma Tesisi Projesi' aradan geçen 3.5 yıla rağmen bir türlü bitirilemiyor.

Büyük bir heyecenla başlayan proje çalışmalarına şu an için ara verildiği iddia edilirken,yüklenici firmanın iş bıraktığı yine iddialar arasında yer alıyor.

DSİ son yaptığı açıklamada projenin 2020'nin ilk çeyreği(Mart sonu)bitirilerek faaliyete geçeceğini ifade etmiş,çalışmaların yüzde 95 oranında tamamlandığı müjdesini vermişti.

Siyasiler ve yetkililerin proje hakkında hiçbir açıklamada bulunmaması tepkiyle karşılanırken,projenin ne zaman bitirileceği merakla bekleniyor.

420 bin kişinin 2050’li yıllara kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan 34 bin 560 m3/gün kapasiteli Aksaray İçmesuyu Arıtma Tesisinin  inşaat sözleşmesi 2017 yılı  nisan ayında o zamanın  DSİ Genel Müdür Yardımcısı Turkay Özgür, Aksaray Milletvekili Mustafa Serdengeçti, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, DSİ İçmesuyu Daire Başkanı Şadiye Yalçın ve yüklenici firma yetkilileri tarafından imzalanmıştı.

DSİ Genel Müdürlüğü en son yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti;

Bununla birlikte şehirlerin uzun vadeli içmesuyu ihtiyaçlarını karşılamak ve musluklardan akan suyun vatandaşlar tarafından gönül rahatlığıyla tüketilebilmesini sağlamak vizyonuyla ülke genelinde yürütülen içmesuyu çalışmalarına paralel olarak Aksaray’da da çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Bağlıköy İçmesuyu Arsenik Arıtma Tesisi, Helvadere İçmesuyu Arsenik Arıtma Tesisi ve Mamasın Barajı Dubalı Su Alma Yapısı işleri tamamlandı. 420 bin kişinin 2050’li yıllara kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan 34 bin 560 m3/gün kapasiteli Aksaray İçmesuyu Arıtma Tesisi tamamlanarak performans testlerine hazır hale getirildi. Tesisin 2020 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

Ayrıca vatandaşlarımızı ve tarım arazilerini suyun zararlarına karşı koruyabilmek amacıyla son 17 yılda 18 adet taşkın koruma tesisi inşa edildi. 5 bin 600 dekar tarım arazisi ve 29 yerleşim yeri taşkın risklerine karşı korundu. 2 adet taşkın koruma tesisinde çalışmalar devam ediyor. Planlama ve proje aşamasında ise 13 adet taşkın koruma tesisi bulunuyor.

 



Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Pazartesi 21.9 ° / 9.1 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri