20.4° / 6.3°

Antalya, Burdur ve Isparta'da 31 Aralık'ta elektrik tüketimi 33,3 milyon kWh'yi aştı

Antalya, Burdur ve Isparta'da 31 Aralık'ta elektrik tüketimi 33,3 milyon kWh'yi aştı

Antalya, Burdur ve Isparta
Tarih: 07.01.2025 13:03

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA, Burdur ve Isparta'da elektrik dağıtım hizmeti veren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (AEDAŞ) verilerine göre 31 Aralık Salı günü, üç ildeki toplam elektrik tüketimi 33,3 milyon kWh'nin üzerine çıktı. Bu artışta son 5 yılda bölgeye olan göçlerle nüfus artışı ve hava sıcaklıklarının da etkili olduğu bildirildi. Yılbaşı öncesi kesintisiz elektrik dağıtım hizmeti için önlem alan o gece çalışan personel sayısını yüzde 25 artıran şirket, olası arızalara karşı mobil jeneratörlerini hazır bulundurduğunu aktardı.

Üç kentte 31 Aralık 2023'te 24,9 milyon kWh olan elektrik tüketimi 2024'ün son gününde yüzde 33'lük artışla 33,3 milyon kWh'yi geçti. Antalya, Burdur ve Isparta'da 31 Aralık gün içerisinde en yüksek tüketim yılbaşı hazırlıklarının da etkisi ile 1 milyon 730 kWh ile 18:00-19:00 saatleri arasında gerçekleşti. Bunun yanında 1 Ocak Çarşamba günü de elektrik tüketimi son 5 yılın en yüksek seviyesi olan 30,9 milyon kWh seviyesinde gerçekleşti.

YEDEK ENERJİ KAYNAKLARI HAZIR BEKLETİLDİ

AEDAŞ, yılbaşı gecesi özellikle tüketimin yüksek olacağı tahmin edilen bölgelere yönelik de ön çalışmalar yaptı. Olası aksaklıkların önüne geçmek amacıyla trafo ve enerji dağıtım hatları bakım faaliyetleri kapsamında taramalar yaparak enerji tedarikinin aksamasına yol açmadan gerekli müdahaleler zamanında yapıldı. Enerji tüketiminin yoğun olarak yaşanması beklenen saat ve bölgelerde görev alacak ekipler belirlendi, böylece herhangi bir aksaklık yaşandığında hızlı ve etkili bir müdahale için ön hazırlıklar tamamlandı. Yine jeneratör gibi yedek enerji kaynakları ve alternatif enerji tedariki sağlanabilecek besleme noktaları (ring noktaları) sistemler de hazır tutularak bir aksaklık durumunda hızlıca çözüm üretilmesi sağlandı.

Yılbaşı öncesi kesintisiz, kaliteli ve güvenli elektrik dağıtım hizmeti için gerekli tüm önlemleri aldıklarını ve o gece çalışan personel sayısında yüzde 25'lik bir artışa gittiklerini dile getiren AEDAŞ Genel Müdürü İlkay Baydar, “Son 5 yılın rakamları karşılaştırıldığında bu yıl elektrik tüketiminde ciddi bir artış gözleniyor. Bunun aslında birkaç nedeni var. Öncelikle 2020-2022 arasında pandemi nedeniyle yılbaşı gecelerinde oteller ve eğlence mekânlarındaki kutlamalarda önemli bir düşüş olmuştu. Yine bu 5 yıl içinde bölgemizdeki nüfus artışı ve hava sıcaklıklarındaki değişimler de tüketim rakamlarına yansıyor. Son olarak 2023'te 31 Aralık'ın Pazar, yani tatil gününe denk gelirken bu sene iş günü olan Salı gününe rastlamasının da tüketim rakamlarına yansıdığını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

'HIZLI MÜDAHALE İÇİN AKSİYON PLANLARI OLUŞTURDUK'

Hizmet verdikleri her lokasyonda kesintisiz enerji sunma hedefiyle faaliyet gösterdiklerini belirten Baydar, “Yılbaşı gecesinde de enerji tedarikinin kesintisiz şekilde sağlanması için kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik. Enerji tüketim değişiklikleri, yük durumları, kesintiye neden olabilecek hareketlerin anlık takibini SCADA (Uzaktan Kontrol ve Kumanda Sistemi) gibi entegre bilişim sistemleri ile izleyerek, sürekli analiz ettik. Ayrıca, hava tahmini analizlerini de doğru bir şekilde yaparak, olası hava muhalefetine bağlı yaşanabilecek enerji kesintilerini göz önünde bulundurduk. Personel vardiya düzenlemeleri yaptık, olumsuz durumda hızlı müdahale için aksiyon planları oluşturduk. Yoğun saatlerde ve kritik bölgelerde görev alacak ekipleri belirleyerek, herhangi bir aksaklık yaşandığında hızlı ve etkili bir müdahale için hazırlık yaptık" dedi.

  • BIST 100

    9266,09%-1,36
  • DOLAR

    38,12% 0,12
  • EURO

    43,55% 1,43
  • GRAM ALTIN

    4081,86% 3,21
  • Ç. ALTIN

    6581,31% 3,38
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Tarkan’ın annesi Neşe Tevetoğlu son yolculuğuna uğurlandı - 2 / Ek...
Rasim Ozan Kütahyalı, Bolu’da gözaltına alındı
İstanbul - İETT'ye bağlı Özel Halk Otobüsü şoförleri, Saraçhane'de eylem yapt...
Eşref Rüya, AB ve 20+ABC1’de zirvede yer aldı
Rusya Devlet Başkanı Putin ve Katar Emiri Al Sani Moskova'da bir araya geldi
İstanbul - Özgür Özel Silivri'de İmamoğlu'nu ziyaret etti / Ek bilgi ve görün...
‘Yapay zekayla zirai donun etkisi azaltılabilir’
Bakan Tunç: Herhangi bir af söz konusu değil
Evde çıkan yangında yatalak kadını komşuları kurtardı
Göçmen kaçakçılığı operasyonunda yakalanan şüpheli uyuşturucu satıcısı çıktı
Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunda yeni versiyon tescillendi
Cenk Akyoldaş, MB’nin faiz kararını değerlendirdi
Hastaneye gittikten sonra haber alınamayınca arama çalışması başlatıldı
KYGM: Eylemlere katılan öğrencilerin yurtlarından atıldığı iddiası doğru deği...
Kayıp Cumali’nin cansız bedenine ulaşıldı (3)

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumunda yeni versiyon tescillendi

Cenk Akyoldaş, MB’nin faiz kararını değerlendirdi

Hastaneye gittikten sonra haber alınamayınca arama çalışması başlatıldı

KYGM: Eylemlere katılan öğrencilerin yurtlarından atıldığı iddiası doğru değildir

Kayıp Cumali’nin cansız bedenine ulaşıldı (3)

Porto Riko’da elektrik kesintisi devam ediyor

Çin: AB ile çok taraflı ticaret sistemini koruyacağız

Direksiyonda yaralı bulunan sürücünün aracının bagajından eşinin cesedi çıktı

Sporcu ve antrenör olarak gittiği ülkelerden aldığı tespihlerle koleksiyon oluşturdu

Yeni Zelanda'da fırtına elektrik kesintisine neden oldu

Boateng: Başakşehir’den puan almak istiyoruz

'Bizim gözyaşlarımızı görsünler, evlatlarımızı geri göndersinler'

Bungalovdaki gizli kamera olayında ‘kuvvetli suç şüphesi’ cep telefonunda

Bakan Bayraktar, Çin'in Büyükelçisi Xuebin ile görüştü

Taklit- tağşiş yapılan gıdalar listesine 24 yeni ürün daha eklendi

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Bin Selman, İran’da

Kendisini taciz ettiğini iddia ettiği arkadaşını öldürdü

Devrilen motosikletin sürücüsü öldü

Kayıp Cumali'nin cansız bedenine ulaşıldı (2)

Aynı camiden 3 hırsızlığa 4 gözaltı

Yılın Seçilmiş Ürünü 2025 kazananları belli oldu