26.9° / 13.8°

Antalya'nın yeni müzesine yarı açık, yarı kapalı konsept

Antalya'nın yeni müzesine yarı açık, yarı kapalı konsept

Antalya
Tarih: 20.03.2025 15:12 Güncelleme: 20.03.2025 15:12

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)- KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından, depreme dayanıksız olduğu için yıkımına karar verilen Antalya Müzesi'nin yeni projesi belli oldu. Aynı alanda yapılacağı açıklanan yarı açık, yarı kapalı konseptteki yeni müzenin projesi ilk kez paylaşıldı.

Kentin yeni müzesinin projesinin lansmanı ile teknik detaylara ilişkin sivil toplum örgütleriyle değerlendirme toplantısı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz'ün katılımıyla Antalya Müzesi'nde yapıldı. Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, Antalya Müzesi yöneticilerinin katıldığı toplantıda mevcut müzenin yıkılarak yerine yapılacak yeni müzenin projesi tanıtıldı. Proje mimarı tarafından tanıtım sunumunun da yapıldığı yeni müzede ana tema, mevcut müzedeki eserlerin önemli bir bölümünün kaynağı olan Perge Antik Kenti olacak.

Mevcut müzenin 2020 yılında yapılan deprem performans araştırmasında oldukça riskli çıktığını belirten İnceciköz, bakanlık olarak süreçte bu binanın deprem performans dayanıklılığıyla ilgili güçlendirme mi olmalı, yoksa yeni bir müze mi yapılmalı konusuna ilişkin incelemede, güçlendirme yapılsa dahi müzenin ihtiyacı karşılamadığı sonucuna ulaştıklarını açıkladı. Birol İnceciköz, bu alana otel yapılacağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını, yeni müzenin mevcut alana yapılacağını dile getirdi.

MEVCUT MÜZE YIKILACAK

Yeni müze projesi üzerinde 1 yıldır çalışmaların sürdüğünü belirten İnceciköz, “Antalya'da mevcut müzemizin statik anlamda sıkıntılı olması sebebiyle yeni müze yapma zorunluluğu oluştu. Projemiz nihayetlendi, bugün de son görüş ve önerileri aldık. Yakında ilgili onay makamlarına sunduktan sonra önümüzdeki aylarda inşaata başlamayı hedefliyoruz. 2026 sonuna da inşallah yeni müzemizi bitirmeyi ve açmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda bugün olumlu geri dönüşler aldığımız için de çok mutluyuz. Tüm sivil toplum örgütleri bu projeyi oldukça beğendi. İhtiyaçlara cevap verebilen, kent kültürüne uygun bir müze konsepti olduğunu da ifade ettiler” dedi.

AÇIK VE KAPALI ALANLARIYLA YAŞAYAN MÜZE

Yeni müzenin 20 bin metrekareye yakın kapalı alanı olacağını belirten Birol İnceciköz, “Mevcut binamızın oturduğu alana yeni bir konsept tasarladığımız bir proje oldu. Aslında müzeler normal şartlarda içinde eserlerin sergilendiği hacimler olduğu için, bina yapıp içine eser koymak değil de eserin sergisine uygun bina yapma modeliyle biz tasarım anlayışıyla bu müzeyi projelendirdik. Aslında bina tüm eserlere bir tür arka fon oluşturacak şekilde, yarı açık ve kapalı sergi alanlarıyla, bahçesiyle bir bütün olarak yaşayan bir müze oluşturma hedeflemiştik. Buna da eriştiğimizi düşünüyoruz, yeni müze bittiğinde inşallah tüm bu mevcut müzemizin ağaçları ve tüm bitkisel unsurları korunacak şekilde hem açık mekanı, bahçesiyle, hem kapalı alanları hem de yarı açık mekanlarıyla aslında bir bütün olarak kullanılacak. Kentin odak noktası olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

2026 SONUNDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Yeni müzenin maliyetinin 2- 2,5 milyar TL civarında öngörüldüğünü açıklayan İnceciköz, inşaat başladıktan sonra bu maliyette değişiklik olabileceğini de dile getirdi. Maliyetin tamamıyla bakanlık döner sermaye giderlerinden karşılanacağını anlatan Birol İnceciköz, yeni müzenin inşası sırasında tarihi eserlerin bitişiğindeki Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait alanda oluşturulacak geçici depolara kaldırılacağını, bu alanda bazı sergi alanları olabileceğini de söyledi. Eserlerin bu alanda 2 yıl güvende olacağını belirten İnceciköz, 2026 yılı sonunda yeni müzenin tamamlanmasını ve açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Öte yandan, en önemli eleştiri konularından biri olan binlerce eserin depolarda bekletilmesi ve sergilenememesine yönelik, yeni müzede mevcuduna göre en az yüzde 25 daha fazla eserin sergilenebileceği ifade edildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Hasandağı'nda düşüp yaralanan Kızılay Ankara Şube Başkanı ile mahsur kalan 3 ...
Ankara'da 'tanışma uygulaması' üzerinden dolandırıcılığa 8 tutuklama
Sağır ve dilsiz kişiyi bıçakla boğazından yaraladı, 2.70 promil alkollü çıktı
İzmir Aliağa yangınında sosyal medyadaki iddialarla ilgili açıklama
İstanbul - Beyoğlu’nda gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantıları 1 gün sürey...
Havai fişek ormanı yaktı; düğündekiler tahliye edildi
Bursa'da, oto tamirhanesindeki yangın söndürüldü
Çankırı’da polis özel harekat öğrencilerinin bulunduğu hafif ticari araç, TIR...
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
AK Partili İnan: Bu millet sivil bir anayasa hak ediyor
Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)
İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı v...
İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)

İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı vizyonunun t...

İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın evinin yakını...

İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Ardahan’da cip ile TIR çarpıştı; 2 ölü, 2 yaralı

43 yıl hapisle aranan hükümlü çatıdan kaçarken yakalandı

Bolu'da orman yangını (5)

Ankara’da boş arazideki yangın 2 saatte söndürüldü

Bursa'da çöplükteki yangın ormana sıçradı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Giresun'da fındık bahçelerini incele...

Profesör Keskin: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

16 yaşındaki kızının kullandığı traktörün devrilmesiyle öldü

İstanbul - Bakan Bolat: Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırmanın, ticaretin, lojistiğin yüzyılı o...

Çanakkale’deki otluk yangını 1,5 saatte söndürüldü

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Bulgaristan'ı 3-0 mağlup etti

Manisa'da orman yangını (4)

Bolu'da orman yangını (4)

Gaziantep’te orman yangını (2)

Erzurum'da taş ocağında göçük: 3 ölü (3)

Denizde boğulan Alperen, son yolculuğuna uğurlandı