21.5° / 9.2°

Araştırma: 6 Şubat depremlerinin, toplumda travması hala sürüyor

Araştırma: 6 Şubat depremlerinin, toplumda travması hala sürüyor

Araştırma: 6 Şubat depremlerinin, toplumda travması hala sürüyor
Tarih: 29.11.2024 12:36

İSTANBUL,(DHA)- 6 Şubat 2023 depremlerinin yaşandığı kentlerde Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği (TARDE) ve UNICEF iş birliğiyle yürütülen araştırma, depremin yarattığı çok yönlü etkileri, deprem sonrası yaşam koşullarını ve psikolojik sonuçlarını ortaya koydu. Hazırlanan raporda depremden etkilenen kişilerin yüzde 68’nin depresyon yaşadığı belirtilerek, binaların yeniden inşasının yanı sıra toplum sağlığının da yeniden inşasının önemi ifade edildi.

53 binden fazla can kaybına yol açan depremlerin ardından, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da, Prof. Dr. Özlem Karaırmak ve Uzman Psikolog Ece Önder tarafından hazırlanan afetin ruhsal ve toplumsal etkilerine yönelik araştırma raporunun sonuçları, Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü’nde düzenlenen seminerde açıklandı.

BİN 256 KİŞİYLE ANKET, 356 KİŞİYLE GÖRÜŞME YAPILDI

Prof. Dr. Özlem Karaırmak ve Uzman Psikolog Ece Önder, raporun bin 256 kişiyle yapılan anket ve 365 kişiyle gerçekleştirilen birebir görüşmeler sonucunda hazırlandığını söyledi. Araştırma, afetzedelerin ruh sağlığı sorunlarının kapsamını ve toplumsal yaşamın yeniden inşası için önemli ipuçlarını da gözler önüne serdi. Depremin üzerinden 16 ay geçtikten sonra yapılan bu araştırmaya katılan depremi yaşayan bireylerin yüzde 43,6'sının Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), yüzde 64,9'u anksiyete ve yüzde 67,8'i depresyon yaşadığı belirtileri gösterdiği tespit edildi. Katılımcıların yüzde 28'i geleceğini karanlık gördüğünü, yüzde 38'i ise umutla bakmadığını belirtti.

YÜZDE 55’İ UYKU SORUNU YAŞIYOR

Raporda depremle ilgili duyusal hatırlatıcılar nedeniyle yoğun stres ve tekrar eden anıların yaşadığını belirlenenlerin oranı yüzde 60, uyku sorunları yaşayanların oranı yüzde 55, psikolojik destek ihtiyacı duyanların oranın ise yüzde 37 olduğu açıklandı. Raporda bu bulguların, depremdeki travmatik etkilerin halihazırda çözülemediği ve özellikle konteyner kentlerde süren zorlu yaşam koşullarının bu etkilerinin derinleştirildiğini belirtildi. Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Karaırmak araştırma sonucunda depreme bağlı sağlık problemlerinin devam etmesi, kronik hastalıkların artması, yıkılan sağlık kurumları, asbest kaynaklı kanser şüphesi, bölgede sağlık hizmeti zorluklarının toplum üzerindeki ciddi etkilerini gördüklerini söyledi. Karaırmak, “Ayrıca, psikolojik yardım arayışının yoğun ve uzun vadeli psikolojik destek ihtiyacı devam ediyor Sahada yaptığımız çalışmalarda, depremi yaşayan bireyler yakın çevrenin ve toplumun kayıtsızlığı karşısında kırılganlıklarını belirttiler. Deprem ve kayıplar hakkında konuşma ve toplumun diğer kesimleri tarafından anlaşılma çok güçlü bir bulgu olarak öne çıkıyor’’ dedi.

‘PSİKOSOSYAL HİZMETLER ÖNEM TAŞIYOR’

Deprem sonrası hem bireylerin hem de toplumun ruh sağlığının iyileştirmeye yönelik geniş kapsamlı ve sürdürülebilir müdahalelerin öne çıktığı raporda, psikososyal hizmetlerin depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruh sağlığı sorunlarının önlenmesinde kritik bir önem taşıdığı da belirtildi. Prof. Dr. Özlem Karaırmak, rapora ilişkin değerlendirmesinin devamında şunları söyledi:

“6 Şubat depremi, sadece binaları değil, insanların hayatlarını ve umutlarını da yerle bir etti. Depremzedelerin sesinin duyulması, özellikle konteyner kentlerdeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve toplumsal dayanışma içinde hareket etmesi, iyileşme sürecinin en önemli anahtarları olarak öne çıkıyor. Özellikle afet sonrası psikososyal çalışmaların aile ve çocuk koruma sistemini güçlendirmesi önceliğimiz. Ailelerin güçlü ve dayanıklı olması, bireylerin psikososyal iyileşme süreçlerini destekler ve topluluğun genel iyilik halini artırır."

Uzman Psikolog Ece Önder ise ekonomik ve toplumsal yaralara acil çözüm bulmanın afetin ruhsal ve toplumsal sorunların iyileşme açısından kritik önemde olduğunu ifade etti. Önder, “Konteyner kentlerde sosyalleşme alanlarının yetersizliği, önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Aile içi ilişkilerde bozulma, yakın ilişkilerde sorunlar, aile üyelerinin birbirinden ayrılamaz hale gelmesi, deprem öncesinde ailevi problemlerin derinleşmesi nedeniyle aile sistemi ciddi şekilde zedelenmiş durumda. Ayrıca, şehir hayatının simgesel unsurlarının yok olması ve yıkım sonrasında şehirdeki boşlukların giderek artması, depremden etkilenen kişilerin travmadan iyileşme süreci olumsuz etkiliyor’’ diye konuştu. Raporda ayrıca kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları arasındaki güçlü iş birliğinin önemi belirtildi.

  • BIST 100

    9514,01%-1,60
  • DOLAR

    38,80% 0,01
  • EURO

    43,77% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4103,46% 1,84
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,37
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Aydın'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı
Takip sırasında motosikletli polisin çarptığı üniversiteli Doğa, ağır yaralan...
Türk bayrağını yakmaya çalıştığı öne sürülen şüpheli, kadın tepki gösterince ...
Eski eşini, sokak ortasında ayağından vurdu; olay anı kamerada
Yalova'da 7 yıl önce öldürülen Kerem’in arkadaşının annesi cinayet şüphesiyle...
Eski eşini, sokak ortasında ayağından vurdu; olay anı kamerada / Ek fotoğrafl...
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Birlik olursak bileğimizi kimse bükemez
Yaşadığı evde karnından vurulmuş halde bulunan kadın hastaneye kaldırıldı
Sakarya'da 5 ton 'sahte' kaşar peyniri ele geçirildi
Nevşehir'de 2 ayrı trafoda yangın
Bakan Tunç, Rusya'da temaslarını sürdürüyor
İstanbul - Şişli’de sokakta rastgele ateş eden şüpheli tutuklandı
İstanbul - İstanbul'da 4.0 büyüklüğünde deprem / Ek görüntü - Ek bilgi
Muğla'da tefeci operasyonu: 7 gözaltı
Aydın'da sulama kanalına düşen çocuk öldü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bakan Tunç, Rusya'da temaslarını sürdürüyor

İstanbul - Şişli’de sokakta rastgele ateş eden şüpheli tutuklandı

İstanbul - İstanbul'da 4.0 büyüklüğünde deprem / Ek görüntü - Ek bilgi

Muğla'da tefeci operasyonu: 7 gözaltı

Aydın'da sulama kanalına düşen çocuk öldü

Yalıkavakspor şampiyonluk kupasını çiftledi

Galatasaray - Anadolu Efes: 53-87

Tekirdağ'da hafif ticari aracın çaptığı yaya yaralandı; kaza kamerada

Bakan Kacır'dan Polonya'da diplomasi trafiği

Eve giren yılan, itfaiye görevlilerince yakalandı

TSK Spor Gücü, başarılar elde etmeye devam ediyor

Konsil'in 1700'üncü yıl dönümünde Hristiyan din adamları İznik'te bir araya geldi

Emine Erdoğan'dan arkeolog Omura için başsağlığı mesajı (2)

Şevval'i öldürüp, 12'nci kattan atlayan erkek arkadaşı mektubunda; 'Delirmek üzereyim' y...

Tarla süren babasının kullandığı traktörün altında kalan Nur ağır yaralandı

Husumetlilerin silahlı kavgasında yoldan geçen kadın bacağından vuruldu

100 suçtan 94 yıl hapisle aranan kadın, yakalandı

İçişleri Bakanlığı, 'Büyükşehir ilçelerine kaymakam yerine vali atanacağı' iddialarını y...

İstanbul - Pendik'te öğretmenin tahtaya kaldırdığı öğrencisine fiziksel ve sözlü şiddeti...

MSB Heyeti, Suriye Savunma Bakanı Kasra ile bir araya geldi

Şanlıurfa'da polis merkezi önünde kavga: 5 yaralı, 12 gözaltı