3.8° / -4.3°

Aydın'da yılın ilk leyleğini gördü, bir çuval un kazandı

Aydın'da yılın ilk leyleğini gördü, bir çuval un kazandı

Aydın
Tarih: 26.02.2025 15:46

Bahattin ALBAYRAK/SÖKE (Aydın), (DHA)- AYDIN'da yılın ilk leyleği Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki Söke'nin kırsal Avşar Mahallesi'nde görüldü. Kente gelen leyleği ilk gören Ayşe Kavas, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) gelenek haline getirdiği 'İlk leyleği görene, bir çuval un' kampanyasının kazananı oldu. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ‘İlk leyleği görene, bir çuval un' kampanyasındaki amaçlarının ekosistem içinde önemli işlevi bulunan leyleklerle ilgili kırsalda farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Aydın’da, baharın müjdecisi olarak bilinen ilk leylek Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki Söke'nin Avşar Mahallesi'ne geldi. Kente gelen yılın ilk leyleğini gören Ayşe Kavas oldu. Leyleği havada uçarken gören Kavas, fotoğrafını EKODOSD'a gönderdi. Böylelikle EKODOSD'un gelenek haline getirdiği 'İlk leyleği görene, bir çuval un' kampanyasının kazananı Kavas oldu. EKODOSD yetkilileri Avşar Mahallesi Muhtarı Bedri Avcı'yla birlikte Kavas'a, bir çuval unu teslim etti.

'KOMŞUMUZ GİBİ GÖRÜYORUZ'

Leyleği ilk gören kişi olmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Ayşe Kavas, "Leyleğin yuvası evimin önünde. Leyleği komşumuz olarak görüyoruz. Leylekleri gelişlerinden, yavrularını büyütüp göçe gidecekleri ana kadar sürekli izliyoruz. Leylekleri çok seviyoruz" dedi.

'AMAÇ LEYLEKLERLE İLGİLİ FARKINDALIK YARATMAK'

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "'İlk leyleği görene, bir çuval un' kampanyasındaki amacımız; ekosistem içinde önemli işlevi bulunan leyleklerle ilgili kırsalda farkındalık yaratmak, kuşların ve yaşam alanları olan sulak alanların korunmasını sağlamaktır. Sulak alanların korunmasının sağlanması, leylek ve diğer kuşların ve sucul canlıların korunmasını sağlayacaktır. Özellikle tarımın yaygın bir şekilde yapıldığı bölgemizde, leyleklerin tarım zararlılarını azaltması bakımından çok yararları bulunmaktadır. Leyleklere dikkat çekmek için yapmış olduğumuz bu kampanya kırsal mahallerde bir heyecan ve tatlı rekabet yaratıyor ve leyleklere olan ilgiyi daha da artırıyor" dedi.

Avşar Mahallesi'nde leyleklerin elektrik çarpılmasından ölmemesi için köylüler ve öğrencilerle birlikte çalışma yaptıklarını hatırlatan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Kendi imkanlarımızla 2008 yılında ilk defa bir yapay platform oluşturmuştuk. Yüzlerce kilo ağırlığındaki bacada bulunan yuvanın yıkılma tehlikesi bulunduğundan, yuvayı bacadan alarak yaptığımız platforma taşımıştık. Leylekler de gelip bu yuvayı sahiplenince herkes çok mutlu olmuştu. Ancak elektrik çarpılmalarından ölen leylek sayıları artınca, AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından ilk kez 2010 yılında pilot köy olarak seçilen Avşar Mahallesi'nde yapay platformlar yerleştirildi ve leylek ölüm sayıları yok denecek kadar azaldı. Bunun için de çok mutluyuz. Bu proje ile ülkemize ve bölgemize gelen leyleklerimizin ölüm oranları yok denecek kadar azaldı" dedi.

'LEYLEKLERİ HALKALAMA ÇALIŞMASI İLK KEZ AVŞAR'DA YAPILDI"

Doğa Koruma ve Milli Parklar, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü'yle birlikte leylekler için Aydın bölgesinde ilk kez Avşar'da halkalama çalışmaları yapıldığını belirten EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bölgemizde yapılan tüm bu çalışmalar köyde önemli bir farkındalık oluşturdu. Bir leyleğin ve yavrusunun başına bir iş geldiğinde köylülerle birlikte iş birliği yapılarak hayatlarının kurtulması sağlanıyor. Biz de leyleklerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi ve beslenme alanları olan sulak alanların korunmasına dikkat çekmek için, sembolik olarak leyleği ilk görene üyelerimiz tarafından bir çuval unla ödüllendirip, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bunu geleneksel hale getirdik" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    9451,58%-1,29
  • DOLAR

    36,44% 0,04
  • EURO

    38,30% 0,40
  • GRAM ALTIN

    3402,12% -1,56
  • Ç. ALTIN

    5622,38% -0,73
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Çimsa ÇBK Mersin- Valencia Basket: 92-77
Cevdet Yılmaz: Bazı çevreler, sürekli Diyanet İşleri Başkanlığımızı hedef alı...
Önce yayaya, ardından direğe çarpan otomobilin sürücüsü: Alkollüyüm, ehliyeti...
İstanbul - AK Parti İstanbul İl Gençlik Kolları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğ...
İstanbul - Başakşehir'de cipin önünü kesen minibüs sürücüsü, aracın camına tü...
Tarihi Kestel Kalesi'nde yangın; 1 saatte söndürüldü
Trabzonspor-Çaykur Rizespor: 5-2
Eyüpspor, Başakşehir FK maçına hazır
Şapkasını taktığı şehit babasını selam vererek uğurladı/ Ek fotoğraflar
Galatasaray, Konyaspor maçının hazırlıklarını tamamladı
Trabzonspor - Çaykur Rizespor / Fotoğraflar
Bakan Tunç: Tüm hedef, terörsüz Türkiye
Fenerbahçe, Gaziantep FK maçının hazırlıklarını tamamladı
Aydın Devlet Hastanesi'nin çamaşırhanesinde çıkan yangın korkuttu
Profesör Ercan Tutak: Sağlığa çok az para harcıyoruz

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Trabzonspor - Çaykur Rizespor / Fotoğraflar

Bakan Tunç: Tüm hedef, terörsüz Türkiye

Fenerbahçe, Gaziantep FK maçının hazırlıklarını tamamladı

Aydın Devlet Hastanesi'nin çamaşırhanesinde çıkan yangın korkuttu

Profesör Ercan Tutak: Sağlığa çok az para harcıyoruz

Özgür Özel, Zafer Partisi Genel Başkanvekili ve Genel Başkan Yardımcısı ile görüştü

Konya'da otomobilde patlama; 3 aylık Mustafa ile teyzesi öldü, anne- baba yaralı

Binali Yıldırım: Erdoğan'ın tekrar cumhurbaşkanı adaylığının yolu açılmalı

Samsun'da 170 bin sentetik ecza ele geçirildi; ikizlere gözaltı

Sokak hayvanları derneğine 'haksız kazanç' davası; 14 sanığa 7’şer yıl hapis istemi

MSB: Suriye'nin kuzeyinde 6 terörist etkisiz hale getirildi

Şapkasını taktığı şehit babasını selam vererek uğurladı (4)

CHP'de ön seçim oy pusulaları basılmaya başlandı

Çorum FK – Boluspor: 2-1

Camide çıkan yangın, zarara neden oldu (2)

Sivasspor yabancı hakem istemiyor

Karlı yolda düşüp öldü; o anlar kamerada

Erdoğan: Sayın Özel, ordumun komuta kademesine laf atma yetkisi sende değildir

Karda kalan 25 tonluk TIR’ı, 750 kiloluk 'patpat' çekti; o anlar kamerada

Diyarbakır'da anne ve babasını öldüren şüpheli tutuklandı

Özgür Özel: Diplomanın iptalinden medet ummak, ülkeyi yönetenlerin acziyeti