25.1° / 10.7°

Baba yadigarı lokantasını müzeye çevirdi

Baba yadigarı lokantasını müzeye çevirdi

Baba yadigarı lokantasını müzeye çevirdi
Tarih: 01.04.2025 11:16 Güncelleme: 01.04.2025 11:16

Murat SÖZERİ/MUT(Mersin),(DHA)-MERSİN'in Mut ilçesinde babasından devraldığı 59 yıllık esnaf lokantasını işleten Faruk Devam (44), 2004'ten bu yana ilçe halkının kullandığı eşyaları, aletleri, giyecekleri ve yaşam şeklini aktaran objeleri toplayıp, sergiliyor. Faruk Devam'ın müzeye çevirdiği lokantasında sergilediği ve tarihi 1890'lara dayanan objeler büyük ilgi görüyor.

İlçe merkezindeki Dış Çarşı Caddesi'nde 1966 yılında babasının açtığı lokantayı 2004 yılında devralan Faruk Devam, ilçe halkının kullandığı eşyaları, aletleri, giyecekleri ve yaşam şeklini aktaran objeleri toplayıp, sergilemeye başladı. Tarihi 1890'lara dayanan objeleri lokantasının duvarlarında ve özel raflarda sunan Devam, iş yerini adeta etnografya müzesine dönüştürdü.

'İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKTI, KOLEKSİYONA DÖNDÜ'

'Eskiler hiçbir zaman eskimez' fikriyle yola çıktığını aktaran Faruk Devam, "Güncel bir şey yapsak her zaman demode olacağını düşünerek bu eşyaları toplamaya başladık. Bir süre sonra iş çığırından çıkarak koleksiyona döndü. Daha sonra 'Bende de vardı' diyerek objeler hediye etmeye başladı. Ortak arkadaşlıklar oluştu. Güzellikler bu şekilde ilerlemeye başlandı. Memnunuz. Gelenler eskiyi hatırlıyor. Sayısını bilmiyorum ama belli bir dönemlere hitap eden objeler ve kullanılan malzemeler mevcutlar. 1890'lardan, 1990'lara kadar olan malzemeler, objeler, kullanılmış eşyalar mevcut" diye konuştu.

'ÇOK TATLI BİR MEKAN OLMUŞ'

Müşterilerden Hasan Gezer de "Hem yörenin malzemelerinden üretilen yemeklerin ikram edildiği, hem de aynı zamanda bir etnografya müzesi kıvamında çok tatlı bir mekan olmuş. İnsan bu tip eserleri bir kent müzesinde, bir etnografya müzesinde görmek ister. Toros Dağları'na çıktığımız zaman bazı kayaların oyuğundan bir fidan yetişiyor. Oraya bir tohum düşmüştür, çekirdek düşmüştür. Oradan bir fidan, bir şekilde hatta o kayayı yararak çıkar, filizlenir ve büyük bir ağaç olur. Aynı şekilde burada da bir kent müzesi olmadığı için kendiliğinden bir yöre insanının, bir esnafın kendi lokantasını, esnaf lokantasını bu şekilde bir etnografya müzesine çevirmiş olmasını buna benzettim. Çok güzel. İnsan bir yöreye, bölgeye gittiği zaman o yöreye ait yaşanmışlıkları, kültürü tanımak ister, bilmek ister. Burada ancak müzelerde geriye dönük o bölgenin insanlarının yaşam şeklini, kullandıkları eşyaları, aletleri, hatta giyim tarzına dair izler sunar. Bölgenin insanlarının geriye dönük yaşam şeklini, toplumsal yaşamını, kişisel yaşamını, günlük kullandığı eşyaların neler olduğunu ve onun hikayesini böyle görme imkanı sunuyor burası" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    10220,57%-0,08
  • DOLAR

    39,83% 0,01
  • EURO

    46,95% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4272,97% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6809,88% 0,02
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Şehit dozer operatörü, memleketi Konya'da son yolculuğuna uğurlandı / Ek foto...
Manavgat Belediyesi'ne 'rüşvet' ve 'yolsuzluk' operasyonu; Başkan Kara gözalt...
Sağlık Bakanı Memişoğlu: Dünyaya örnek olan sağlık hizmeti sunuyoruz
Manavgat Belediyesi'ne 'rüşvet' ve 'yolsuzluk' operasyonu; Başkan Kara gözalt...
Milas'ta orman yangını(2)
420 Dünya Şampiyonası'nda ilk gün yarışları tamamlandı
Fatih Erbakan, Mahmut Arıkan’ı ziyaret etti
Özgür Özel: Tutuklu yargılanmak büyük bir zulümdür
3 çocuğunun annesi Pınar'ı döverek öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet ver...
Şehit dozer operatörü, memleketi Konya'da son yolculuğuna uğurlandı
Muhammet Ali Bahar: Karagümrük varsa, mücadele vardır
Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (5)
Mardin'de örtü yangını, 3 saatte kontrol altına alındı /Video eklendi
Trump, yabancı ziyaretçiler için ulusal park ücretlerini artıran kararnameyi ...
Hatay'da orman yangını

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Muhammet Ali Bahar: Karagümrük varsa, mücadele vardır

Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (5)

Mardin'de örtü yangını, 3 saatte kontrol altına alındı /Video eklendi

Trump, yabancı ziyaretçiler için ulusal park ücretlerini artıran kararnameyi imzaladı

Hatay'da orman yangını

Milas'ta orman yangını

Manavgat Belediyesi'ne 'rüşvet' ve 'yolsuzluk' operasyonu; Başkan Kara gözaltına alındı ...

Ankara'da haraç çetesine operasyon; 14 şüpheli adliyede

Bakan Bak: Mattia Ahmet Minguzzi bir sembol

Gazeteci Nihat Genç, hayatını kaybetti

Sakarya’da çıkan orman yangını büyümeden kontrol altına alındı

Şarampole devrilen kamyonun şoförü öldü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Bakan Işıkhan: Hedefimiz, iş sağlığı ve güvenliği sorununu en alt seviyeye indirmek

Ankara’da hayata geçirilecek Şahin West projesi tanıtıldı

İstanbul- Pilot Mehmet Demirci son yolculuğuna uğurlandı

‘Ada Kıbrıs’ projesine THY’den destek

Ankara'da mobilyacılar sitesinde yangın; 2 iş yeri ve 2 araç zarar gördü

Diyarbakır’da Leman dergisi protestosu /Video eklendi

Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor

Cezaevinden çıktıktan 2 gün sonra eşini öldürüp intihar etti (2)