23.6° / 10.1°

Bakan Bolat: Japonya ile Suriye ve Ukrayna'da önemli müteahhitlik projelerine imza atabiliriz (2)

Bakan Bolat: Japonya ile Suriye ve Ukrayna'da önemli müteahhitlik projelerine imza atabiliriz (2)

Bakan Bolat: Japonya ile Suriye ve Ukrayna
Tarih: 23.04.2025 19:42

BAKAN BOLAT, TÜRKİYE MİLLİ GÜNÜ’NE KATILDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka’da Expo 2025 kapsamında düzenlenen Türkiye Milli Günü’ne katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan etkinlikte, Bakan Bolat'ın yanı sıra, milletvekilleri, iş dünyası temsilcileri, Japonya hükümet ve iş dünyası temsilcileri ile davetliler de yer aldı. Türk sanatçılar tarafından geleneksel danslar sahnelenirken, Türkiye- Japonya ortak miras ve kültürüne atıfta bulunan video gösterimi de gerçekleşti.

'TÜRKİYE, JAPON YATIRIMCILAR İÇİN İDEAL BİR ÜRETİM VE DAĞITIM ÜSSÜ'

Bakan Bolat, Türkler ile Japonlar arasında Eğtuğrul Fırkateyni Kazası’ndan sonra daha güçlü bağlar geliştiğini vurgulayarak, "Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkiler, sadece diplomatik belgelerle değil; yürekten yüreğe kurulan bir dostluk bağıyla şekillenmiştir. Bu bağ, 1890 yılında yaşanan Ertuğrul Fırkateyni faciasında Japon halkının gösterdiği büyük insani duyarlılıkla tarihimizin en kıymetli sayfalarına kazınmıştır. Aynı duyarlılık, 1999 Marmara, 2011 Tōhoku ve 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında da karşılıklı yardımlarla perçinlenmiş, halklarımız arasındaki empati ve dayanışma kültürü daha da derinleşmiştir. Türkiye Pavilyonu aracılığıyla bu ortak hafızayı gelecek kuşaklara aktarmak, sadece bir tanıtım çabası değil; aynı zamanda tarihi bir sorumluluktur. Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk çok boyutlu bir iş birliğine dönüşmüştür. Bu iş birliği özellikle ekonomik alanda karşılıklı güven, istikrar ve uzun vadeli ortaklıklarla gelişimini sürdürmektedir. Japonya, Türkiye’nin Asya-Pasifik bölgesindeki en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından biridir. Türkiye'de yatırım yapan 275 Japon şirketinin doğrudan yatırımları 3,1 milyar dolara ulaşmış, başta altyapı, enerji, otomotiv ve finans sektörlerinde önemli projelere imza atılmıştır. Türkiye, genç nüfusu, stratejik konumu, gelişmiş sanayi altyapısı ve nitelikli iş gücüyle Japon yatırımcılar için ideal bir üretim ve dağıtım üssü olmaya devam etmektedir. Asya ile Avrupa arasında stratejik bir lojistik merkez olmasının Japon yatırımcılar için büyük fırsatlar sunmaktadır. Ayrıca, Japon firmalarıyla Afrika, Orta Asya ve Orta Doğu’da yürüttüğümüz başarılı müteahhitlik projeleri, iki ülke arasındaki ilişkiler bilimsel iş birliklerinde, kültürel etkileşimlerde ve insani değerlerde yaşamaya devam ediyor. Osaka-Kansai Japonya 2025 Dünya Exposu’nda yer alıyor olmamız da bu dostluğun somut bir tezahürüdür. Ülkemiz, Japonya 2025 Dünya Exposu’na 'Medeniyetlerin Altın Çağı' temasıyla, 900 metrekarelik bir alanla katılım sağlamaktadır. Anadolu’nun binlerce yıllık kültürel birikimini, modern mimari ve tasarım anlayışıyla harmanlayan pavilyon kurduk. Ziyaretçilere hem geçmişin izlerini hem de geleceğe dair umutları taşıyan eşsiz bir deneyim yaşatmayı arzu ediyoruz” dedi.

''TÜRKİYE YÜZYILI' VİZYONU, PAVİLYONUMUZUN TEMEL İLHAM KAYNAKLARINDAN BİRİ'

Bakan Bolat, "Pavilyonumuzun teması, 'Hayatları Bağlamak'. Bu temayla, Anadolu, geçmişte olduğu gibi bugün de kültürlerin buluştuğu, Doğu ile Batıyı bağlayan bir medeniyet köprüsüdür. Pavilyonumuzun mimari tasarımı, Türklerin Orta Asya'dan itibaren taşıdığı kadim sembollerden biri olan ve aynı zamanda Türkiye ile Japonya bayraklarındaki ortak sembolleri yansıtan 'Kün-Ay' sembolünden ilham almaktadır. Bu sembol, sadece tasarımsal bir detay değil; iki dost ülke arasında tarihsel ve kültürel anlamda kurulan köprünün de görsel bir yansımasıdır. Japonya halkının gönlünde derin izler bırakmış Ertuğrul Fırkateyni hikayesi, pavilyonumuzun duygusal merkezlerinden biridir. Bu anı, sadece geçmişin değil, insanlık onurunun, karşılıklı yardımlaşmanın ve kardeşliğin de simgesi olarak seçilmiştir. Türk sanatlarından çağdaş tasarımlara, gastronomiden sürdürülebilir teknoloji uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede ülkemizin sunduğu değerlerler gösterilecektir. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 yılında ilan edilen 'Türkiye Yüzyılı' vizyonu, Pavilyonumuzun temel ilham kaynaklarından birini oluşturmaktadır. 'Türkiye Yüzyılı'; ülkemizin siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik alanlarda kalkınmasını, bölgesel güç olmanın ötesine geçerek küresel düzeyde etkin ve yön belirleyici bir aktör haline gelmesini hedefleyen stratejik bir yol haritasıdır” diye konuştu.

Gösterilerin ardından, Bakan Bolat ve beraberindeki heyet, etkinlik alanından Türkiye pavilyonuna mehter takımı eşliğinde kortej halinde yürüyerek pavilyonu gezdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9312,13%-0,10
  • DOLAR

    38,27% -0,01
  • EURO

    43,52% 0,49
  • GRAM ALTIN

    4077,09% -0,05
  • Ç. ALTIN

    6690,48% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - İstanbullular geceyi camiler, spor salonları ve parklarda geçirdi
İzmir'de alkollü sürücü polis memurunu aracın kaputunda 500 metre sürükledi
İstanbul - Sultangazi'de silahlı yol kavgası; deprem nedeniyle dışarda olan ç...
İstanbul - Sancaktepe'de oto galericiler sitesinde yangın
Bakan Kacır: Gelişmeler takip ediliyor
İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasbahçe Sosyal Tesisleri'nde depremden etk...
İstanbul - Tarihi Rami Kışlası Kütüphanesi geceyi geçirmek isteyenlere açıldı
İstanbul - İstanbul Valisi Gül, depremde yaralananları hastanede ziyaret etti...
AFAD’dan deprem değerlendirmesi: 184 artçı sarsıntı kaydedildi
Borç- alacak nedeniyle 2 kişiyi tabancayla yaraladı, bekçi tarafından ayağınd...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri'ni ...
Manisa'da çiftçileri 10 milyon lira zarara uğratan tefecilere operasyon: 1 tu...
Seçimi kaybettikten sonra şiir yazıp gündem olan muhtar adayı, geçirdiği traf...
TBMM'de '23 Nisan' resepsiyonu
Bakan Tunç: DEM Parti ile yarın görüşeceğiz

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Konseri'ni dinledi

Manisa'da çiftçileri 10 milyon lira zarara uğratan tefecilere operasyon: 1 tutuklama

Seçimi kaybettikten sonra şiir yazıp gündem olan muhtar adayı, geçirdiği trafik kazasını...

TBMM'de '23 Nisan' resepsiyonu

Bakan Tunç: DEM Parti ile yarın görüşeceğiz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ABD ile müzakere süreçlerine başladık

Turistleri taşıyan otobüs seyir halindeyken alev aldı

Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Çanakkale Kara Savaşları törenlerine katılacak

İstanbul - Deprem sonrasında evlerine girmeye çekinenler çadırlarda kalıyor

Bahçeli: Artık İstanbul'un bir numaralı gündemi deprem olmalıdır

Yalova'da da hissedilen depremde panikle dükkanından kaçan esnaf kamerada

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin sesi kayded...

Otomobilde gizlenen 1 kilo 706 gram uyuşturucu ele geçirildi; 2 gözaltı

Bursa İl Emniyet Müdürü Zaimoğlu, koltuğunu çocuklara devretti

Halı sahada kalp krizi geçiren polis memuru, kurtarılamadı

Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı suçlamada bulunup istifa etti, Başkan tepki göster...

İletişim Başkanlığı, ‘AFAD’ın tüm personeli acil koduyla İstanbul’a çağırdı’ iddialarını...

İstanbul - Deprem sonrasında tarihi Fatih Surları’ndan kopan parça yola düştü

Türk Yıldızları'ndan Antalya'da nefes kesen gösteri/ Ek fotoğraflar

Dere yatağına devrilen kamyonun sürücüsü öldü

Daha önce eşini kolundan bıçaklayan husumetlisini kolundan bıçakladı