23.6° / 10.1°

Bakan Bolat: Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması, müzakere aşamasındadır

Bakan Bolat: Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması, müzakere aşamasındadır

Bakan Bolat: Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması, müzakere aşamasındadır
Tarih: 24.04.2025 12:53

Kübra SONKAYA- Canberk ÖZTÜRK/JAPONYA, (DHA)- TİCARET Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması (EPA) halen müzakere aşamasındadır. Bu anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi ve dengelenmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir kazan kazan ortaklığı kurulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Osaka EXPO 2025 kapsamında bulunduğu Japonya'nın başkenti Tokyo'da Türkiye-Japonya CEO Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı. Japonya İş Dünyası Federasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen toplantıda, DEİK Başkanı Nail Olpak ile Türk ve Japon iş dünyası temsilcileri de yer aldı. Bakan Bolat, bu yıl Türkiye ile Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 101'inci yıl dönümünü kutladıklarını belirterek, "Geride kalan yüzyılda, ülkelerimiz arasındaki dostluğu; karşılıklı saygı ve refaha dayalı ortak idealler üzerine inşa etmeyi başardık. Şimdi ise bu dostluğun ikinci yüzyılına girerken, iş birliğimizi ileri taşıyacak cesur ve stratejik adımları birlikte atma sorumluluğuyla hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum" dedi.

'TİCARETİMİZDEKİ YAPISAL DENGESİZLİK HALEN BİR SORUN'

Bolat, Japonya'nın inovasyon, ileri teknoloji ve hassas mühendislik alanlarında dünyada önde gelen aktörlerden olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye ise stratejik konumu, dinamik ekonomisi, nitelikli iş gücü ile sunmuş olduğu Avrupa, Asya ve Afrika gibi pazarlara erişim imkanıyla üretim ve lojistikte bölgesel bir merkez olarak kendini kanıtlamıştır. 2024 yılı itibarıyla ikili ticaret hacmimiz 5,4 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Türkiye'nin Japonya'ya ihracatında 2024 yılı içerisinde kaydedilen yüzde 11,4'lük artışı memnuniyetle karşılamakla birlikte, ticaretimizdeki yapısal dengesizliğin, halen önemli bir sorun olarak karşımızda durduğunu ifade etmek isterim. Bu dengesizliği gidermek ve daha sürdürülebilir, karşılıklı faydaya dayalı bir ticaret yapısı oluşturmak konusunda kararlıyız. Bu çabanın merkezinde yer alan 'Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması' halen müzakere aşamasındadır. Bu anlaşmanın, ticaretin çeşitlendirilmesi ve dengelenmesi, yatırımların artırılması ve gerçek bir kazan kazan ortaklığı kurulması açısından stratejik bir araç olacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'DAHA FAZLA YATIRIM YAPMAYA DAVET EDİYORUZ'

Halihazırda, 275 Japon firmasının Türkiye'de aktif faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Bolat, "Otomotivden enerjiye, kimyasallardan gıda işleme sanayisine kadar birçok sektörde dünya çapında tanınan birçok Japon firmasını ülkemizde ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Ancak, Japonya'nın dünya genelindeki 2 trilyon doları aşan doğrudan dış yatırım portföyü içinde Türkiye'nin payının sadece yüzde 0,11 gibi düşük bir seviyede kaldığını da üzülerek ifade etmeliyim. Bu nedenle, Japon yatırımcıları Türkiye'nin artan potansiyelini keşfetmeye ve özellikle, imalat sanayi, yeşil ve temiz enerji, elektrikli araç ekosistemi, dijital endüstriler ve akıllı şehirler, altyapı ve ulaştırma gibi stratejik alanlarda daha fazla yatırım yapmaya davet ediyoruz" diye konuştu.

'ALTYAPI PROJELERİNDE JAPONLARIN ROLÜ İKONİK'

Üçüncü ülkelerde hayata geçirilen müteahhitlik projelerinde de Türkiye ile Japonya arasında önemli bir iş birliği alanı oluştuğunu vurgulayan Bolat, "Bu noktada daha büyük bir potansiyeli olduğunu da görüyoruz. Bu bağlamda, 1 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da düzenlediğimiz 7'nci Türkiye-Japonya Müteahhitlik Konferansı, Türkiye ve Japonya'nın üçüncü ülkelerdeki iş birliğinin ne denli ilham verici ve etkili projelere imza atabileceğini açıkça ortaya koymuştur. Dubai metrosu, Yeni Doha Uluslararası Havalimanı ve Hamad Havalimanı Genişletme Projesi gibi prestijli projelerde Türk ve Japon firmalarının elde ettiği başarılar, birlikte çalıştığımızda neler başarabileceğimizin somut göstergeleridir. Japon firmalarının Türkiye'deki altyapı projelerindeki ikonik rolünü de özellikle vurgulamak isterim. Boğaziçi köprüleri, Marmaray Tüneli ve halen devam eden Fatih Sultan Mehmet Köprüsü rehabilitasyon çalışmaları, Japonya'nın ülkemizin kalkınmasına sağladığı kalıcı katkıların sadece birkaç örneğidir" açıklamasında bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9312,13%-0,1
  • DOLAR

    38,26% -0,05
  • EURO

    43,42% 0,37
  • GRAM ALTIN

    4100,48% 0,06
  • Ç. ALTIN

    6690,48% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - AFAD, İstanbul depremiyle ilgili raporunu paylaştı
Kendiliğinden hareket eden işçi servisi otobüsü park halindeki araçlara çarpt...
Kırıkkale'de sağanak; dereler taştı, evleri su bastı
İstanbul - Bağcılar'da motorunda yangın çıkan araç, çevredekilerin müdahalesi...
Oltu Çayı'nda sürüklenen köpek, 4 saatte kurtarıldı
Çocuk Hakları Alt Komisyonu, TBMM'de çocukları ağırladı
Trabzonspor, Türkiye Kupası'nda finale yükseldi
Fenerbahçe Beko - Paris Basketball: 89-72 / Fotoğraf eklendi
Serik'te 3 gündür kayıp Sefa, sulama kanalında ölü bulundu (2)
İstanbul - Bakan Kurum: İstanbul depremi herhangi bir afet değil, Türkiye'nin...
İstanbul - Bakan Uraloğlu: Kriz anlarında mutlaka bu internet tabanlı haberle...
İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban vekaletini Türk Kızılayı'na verdi
Trabzonspor-Göztepe / Fotoğraflar
Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne, Seddülbahir Kalesi’ni ziyaret etti
Adana'da cip ile motosiklet çarpıştı; 2 yaralı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İstanbul - Bakan Uraloğlu: Kriz anlarında mutlaka bu internet tabanlı haberleşme sistemi...

İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban vekaletini Türk Kızılayı'na verdi

Trabzonspor-Göztepe / Fotoğraflar

Birleşik Krallık Kraliyet Prensesi Anne, Seddülbahir Kalesi’ni ziyaret etti

Adana'da cip ile motosiklet çarpıştı; 2 yaralı

Bolu'da, tartıştığı çifti bıçakla yaraladı

Mardin'de 1 milyar TL’lik vurgunda tutuklanan 9 şüphelinin 700 milyon TL tutarındaki mal...

Bartın’da 3 aracın çarpıştığı kaza kamerada; 8 yaralı

Adana'da cip ile motosiklet çarpıştı; 2 yaralı/ Ek fotoğraflar

Karabük'te husumetlisini bıçaklayan şüpheli adli kontrolle serbest

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Özbekistan Ali Meclisi Senato Başkanı Narbayeva ile bir araya ge...

İstanbul - Bakan Yerlikaya: 101 bin vatandaşımızın dün gece itibariyle barınma ihtiyacın...

TBMM Genel Kurulu kapandı

35 yıl önce kız kardeşini öldürdüğü öne sürülmüştü; beraat kararı çıktı

YÖK Başkanı Özvar, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile bir araya geldi

Ordu'da kayıp Alzheimer hastası yaralı olarak bulundu

Osmaniye'de öğrenci servisi ile otomobil çarpıştı; 9'u öğrenci 11 yaralı

İstanbul - Metro İstanbul'da işçiler grev kararı aldı

AK Partili Zorlu: Türk Devletleri arasında Sivil Koruma Başkanlığı kurulması kararlaştır...

Tuzla'daki çamur silosunda meydana gelen çökmeyle ilgili inceleme başlatıldı

Bakan Fidan: Türk dünyasıyla aramızı bozmak isteyenlerin manipülasyonları başarılı olmay...