Bakan Fidan: PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere

Bakan Fidan: PKK

Bakan Fidan: PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere

Gizem ÇORLU/ANKARA, (DHA)- DIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan, "PKK'yla da mücadelemiz devam ediyor. Kürt kardeşlerimizin asil duygularını sömürerek onlar üzerine kurdukları şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Ürdün Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Yusuf el-Huneyti ve Ürdün Genel İstihbarat Departmanı Başkanı Tümgeneral Ahmed Husni ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşme sonrasında Bakan Fidan ve Ürdün Dışişleri Bakanı es-Safedi, ortak basın toplantısı düzenledi.

'SURİYE KONUSUNDA YOL HARİTASI ÇIKARDIK'

Bakan Fidan, Ürdün'le Türkiye arasında 3+3 olarak nitelendirilen bir mekanizma olduğunu belirterek, "Bu mekanizma özellikle kriz anlarında, bölgedeki olağanüstü gelişmeler anında bir araya gelen bir mekanizma. Bu mekanizmada Dışişleri Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde Genelkurmay Başkanlığımız ve istihbarat başkanlarımız bulunuyor. Gündemimizde hepinizin tahmin edeceği gibi başta Suriye olmak üzere temel bütün bölgesel gelişmeler vardı. Suriye'den başlayacak olursak zaten Esad rejiminin ilk düştüğü günden itibaren değerli kardeşimle ve Ürdün hükümetiyle çok yakın bir koordinasyon içerisinde bu meseleyi beraber yürütüyorduk; ayrıca bölgedeki diğer ortaklarımızla, Avrupa'daki ve Amerika'daki diğer ortaklarımızla. Suriye'de özellikle kalıcı istikrarın önemini hep beraber vurguladık. Burada yeni idarenin uluslararası çapta, bölgesel çapta desteklenmesi, özellikle kuşatıcı bir hükümetin kurulması, bir an önce temel hizmetlerin ve istikrarın sağlanması yolunda atılması gereken adımların ne olacağına ilişkin görüşlerin kendilerine iletilmesi ve Suriye halkıyla ve yeni yönetimle tam bir dayanışma içerisinde bu amaçla olması konusunda hemfikir kaldık. Peki Suriye'yi nasıl yeniden inşa edeceğiz? Nasıl kalkındıracağız? Temel problemlerine nasıl çözüm getireceğiz? Bugün önemli bir konu başlığımız da buydu. Değerli kardeşimle bu konuda yaptığımız istişareler neticesinde iki ülkenin kendi milli makamlarıyla koordinasyon içerisinde bulunarak özellikle ulaştırma, enerji, tarım, gıda güvenliği gibi konuları da bir araya gelerek bir an önce Suriye'deki kardeşlerimize yardım etmeye koordineli bir şekilde başlayalım. Bu konuda da karşılıklı kararlılığımızı teyit ettik, kendimize bir yol haritası çıkardık" ifadelerini kullandı.

'HARİTA ÜZERİNDE BERABER TARTIŞTIK'

Bakan Fidan, Suriye'de ve bölgede etkisini devam ettiren DEAŞ tehlikesine karşı neler yapılabileceğini konuştuklarını kaydederek, "Suriye'deki yeni ortamdan DEAŞ istifade etmek isterse hem askeri yetkililerimiz hem istihbarat yetkililerimiz neler yapabilir? Masada onları da harita üzerinde beraber tartıştık. Müteakip düzeyde özellikle terörle mücadele başta olmak üzere ve diğer konuları da kapsayacak şekilde bölgede başta Irak olmak üzere diğer ortakların da bu masa etrafında bir araya gelerek bizimle aynı konuları tartışması konusunda mutabık kaldık. Aynı şekilde yine PKK'yla alakalı hassasiyetlerimiz, bölgede PKK'nın, YPG'nin mevcut durumdan istifade etmemesi, silahlarını bırakarak yeni yönetime bir an önce dahil olması, teröristlerin bölgeden çıkması konularında da kardeşimizle konuştuk. Müteakip toplantılarda tekrar hem Irak'ın hem Suriyeli yetkililerin olduğu bir formatla da bir araya gelip konuları özellikle komşu ülkeler formatında da tekrar nasıl ele alabiliriz onu da gözden geçirdik. Irak'la ikili ilişkilerimizin nasıl ilerlemesi gerektiğini; Irak'a hep beraber nasıl daha fazla yardımcı olabiliriz, bölgesel istikrar nasıl daha ileri gidebilir; bu konularda da görüş alışverişinde bulunduk. Lübnan'da istikrarın sağlanması için ne yapabiliriz, neler yapabiliriz, oradaki hassasiyetler neler; biz bölge ülkeleri olarak nasıl katkıda bulunuruz o konuda da görüşüp alışverişinde bulunduk. Tabii ki olmazsa olmazımız Gazze ve Filistin meselesi. Biliyorsunuz Ürdün'ün, özellikle Mescid-i Aksa'yla ilgili önemli rolleri var. Biz başta Gazze olmak üzere şu anda bölgede devam eden İsrail soykırımını ve neticelerini tekrar gözden geçirdik" diye konuştu.

'DEAŞ MÜSLÜMAN TOPLUMLAR İÇİN ZEHİRDİR'

Ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Fidan, bir gazetecinin, 'Türkiye her platformda Suriye'nin geleceğinde terörün yeri olmadığını vurguluyor. Hem DEAŞ hem de PKK ile mücadele edilmesi gerektiğini sıklıkla dile getiriyor. Konuya ilişkin muhataplarınızla görüşmelerinizde ele aldığınız, bir çözüm var mı?' sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Maalesef başta DEAŞ olmak üzere birçok terör örgütü aslında sınırlarımızın ötesinde varlığını devam ettiriyor. DEAŞ'tan başlayacak olursak, DEAŞ Müslüman toplumlar için zehirdir. Dinimizi kullanarak, sınırsız şiddet uygulayarak, vahşice insanların öldürülmesi, terör yoluna gidilmesi ve istikrarsızlığın oluşturulması, kaosun oluşturulması tabii ki bizim sessiz kalacağımız bir durum değildir. Sadece kendi ülkemizde değil, sınırlarımızın ötesinde de İslam toplumlarının ortak problemi olan bu beladan kurtulmak için büyük bir hassasiyetle mücadele ediyoruz. Çok ülkenin iş birliğini gerektiren bu konuda özellikle Ürdün gibi ortak ve dost, kardeş ülkelerle bir araya gelip başta istihbarat paylaşımı olmak üzere ortak operasyon yapmak üzere bütün metotları kullanıyoruz. Bölgemizde DEAŞ'ın tekrar yükselmemesi bizim için çok önemli. Dolayısıyla biz kimden emir aldığı belli olmayan, sadece şiddet için şiddet yapan bu örgütle mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Diğer taraftan PKK'yla da mücadelemiz devam ediyor. Kürt kardeşlerimizin asil duygularını sömürerek onlar üzerine kurdukları şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere."

‘HER TÜRLÜ OYUNU BOZACAK DURUMDAYIZ’

Bakan Fidan, konuşmanın devamında, "PKK/YPG'ye, Türkiye'nin düşmanına, NATO üyesi olan bir ülkenin düşmanına, siz sırf 'hapishane hizmetleri versin' diye, 'gardiyanlık yapsın' diye alıp başka bir boyutta hem kendi siyasetinizi prezante ediyorsunuz, kendi toplumunuza prezante ediyorsunuz, başta onlara hem de bütün dünyaya yalan söylüyorsunuz. Burada bir hapishane hizmetleri var, bir gardiyanlık hizmeti var. Hapishane şartlarını Suriye'deki yönetim de sağlayabilir. Türkiye de bu konuda katkı verebilir. Bunu biz defaatle söyledik. Ama bölgede emelleriniz farklıysa, DEAŞ'ı bahane ederek PKK'yı güçlendirerek, ayakta tutarak, Kürt kardeşlerimizi de sömürerek, tıpkı DEAŞ örneğinde olduğu gibi başka bir politikaya hizmet edilmek isteniyorsa ona da geçit yok. O konuda da gerçekten çok hassasız, çok yakından takip ediyoruz. Her türlü oyunu görecek durumdayız. Sadece görecek durumda değil, aynı zamanda bozacak durumdayız" dedi.

BAKAN SAFEDİ: TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDEN BÖLGENİN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDER

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, ise "Daha önce de söylediğimiz gibi biz Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını tehdit eden ne varsa bölgenin de güvenliğini tehdit eder, diye söylüyoruz. Dolayısıyla Türkiye'de kardeşlerimizi PKK ile mücadele konusunda destekliyoruz. Bakan Bey de bunu açıkladı. Biz de PKK'ya karşıyız. Türkiye'ye kötülük getirecek her şeye karşıyız. Tabii ki PKK, Suriye'deki bütün Kürtleri temsil etmemektedir. Kürtler tabii ki Suriye toplulukları içerisinde bir topluluktur. Suriyelidir. Ancak PKK bunları temsil etmemektedir. Biz de Türkiye ile aynı görüşteyiz. Suriyelilerin artık hep birlikte çalışıp bu tahribatı nasıl onarırız diye düşünmeleri lazım. DEAŞ hepimiz için tehlikeli. Dolayısıyla burada ortak bir sorumluluğumuz var. Sadece Ürdün ve Türkiye değil. Bu bölgedeki bütün kardeşlerimizi aynı zamanda uluslararası toplum için zararlı. DEAŞ hepimiz için bir tehlike teşkil etmektedir" ifadelerini kullandı. (DHA)

FOTOĞRAFLI



Çarşamba 11.5 ° / 3.5 °
Perşembe 11.1 ° / 3.1 °
Cuma 12.1 ° / 2.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri