Bakan Göktaş: Gine ile tecrübelerimizi paylaşmak 2 ülke için de yararlı olacak

Bakan Göktaş: Gine ile tecrübelerimizi paylaşmak 2 ülke için de yararlı olacak

Bakan Göktaş: Gine ile tecrübelerimizi paylaşmak 2 ülke için de yararlı olacak

Ruken KADIOĞLU-Ali Eren İĞDE/ANKARA, (DHA)- AİLE ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Gine ile ailelerin korunması ve güçlendirilmesi, kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların desteklenmesine dair tecrübelerimizi paylaşmanın 2 ülke için de yararlı olacağına inanıyoruz" dedi.

Bakan Göktaş, Gine Dışişleri ve Afrika Entegrasyon Bakanı Marissanda Kouyate ile Ticaret Bakanlığı'nda Türkiye-Gine Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 4'üncü Dönem Toplantısı Kapanış Oturumu İmza Töreni'ne katıldı. Göktaş, 2019'daki 3'üncü Dönem KEK Toplantısı'ndan yaklaşık 5 yıl sonra 2 ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin değerlendirildiği toplantının önemine dikkat çekerek, "2 gün süren toplantılar, her şeyden önce 2 ülke arasındaki ilişkileri çok daha ileri seviyelere çıkarma kararlılığının bir göstergesidir" dedi.

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞ HER GEÇEN GÜN KUVVETLENİYOR'

Türkiye'nin birlikte kazanma odaklı, insanı temel alan, eşitlikçi ve adil yaklaşımının, Afrika ülkelerini daha önce hiç karşılaşmadıkları bir ilişkiye çağırdığını aktaran Göktaş, "Kazan kazan ilişkisi çerçevesinde birlikte kazanalım ve güçlenelim, yürüyelim, daha ileriye birlikte gidelim anlayışıyla bu ilişkiyi sürdürmeye devam ediyoruz. Şu an itibarıyla 44 ülkede bulunan büyükelçiliklerimiz, 31 ülkede görev yapan ticari müşavirliklerimiz ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) tarafından kurulan 48 iş konseyimizle iş birliği alanlarımızı genişletmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Afrika ülkeleriyle olan ticari ilişkilerimiz, karşılıklı fayda ve kazan kazan ilkelerini temel alarak ilerlemeye devam ediyor. Türkiye olarak, bugün Gine'nin siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda elde ettiği kazanımları büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Gine'yi sadece önemli bir aktör olarak değil, aynı zamanda Afrika'nın yükselen değerinden öne çıkan ülkelerinden biri olarak görüyoruz. Yatırımlarımızla 2 ülke arasındaki bağ, her geçen gün daha da kuvvetleniyor. Bugün Gine'de yaşayan 300 vatandaşımız, Türkiye'de bulunan 825 Gineli kardeşimiz, 2 ülke arasında oluşan dostluk köprüsünün önemli parçası haline gelmiştir. Türkiye'nin köklü üniversitelerinde eğitim gören 693 Gineli öğrencinin geleceklerine katkıda bulunurken, aynı zamanda ülkelerimizin yarınlarına güçlü bir yatırım yapıyoruz. Türkiye Maarif Vakfı'mızın, Gine'nin başkenti Konakri'de bulunan okulları ve yurtlarıyla, dost ve kardeş Gine'nin çocuklarını ve gençlerini destekleyerek ülkelerimiz arasındaki ilişkileri daha da sağlamlaştırıyoruz" diye konuştu.

'TÜRK FİRMALARI DAHA FAZLA YER ALACAK'

Bakan Göktaş, eğitim politikalarının yanı sıra; Gine ile ticaret hacminin de büyütüldüğünü anlatarak, "Bu kapsamda 2023 yılında Gine ile 163 milyon dolar değerinde ihracat ve 43 milyon dolar değerindeki ithalat ile ikili ticaret hacmimiz 206 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. 2024 yılının ilk 9 ayında da devam eden yükseliş çizgisini görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Nitekim ikili ticaret hacmimiz, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18'lik bir artış kaydederek yaklaşık 182 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Müteahhitlik firmalarımız Gine'de bugüne kadar 220 milyon dolar tutarında 12 proje üstlendi. Bugün, Gine'de Konakri Limanı bir Türk firması tarafından işletiliyor. Şu ana kadar Türk firmalarının başarıyla gerçekleştirdiği projelerin verdiği güvenle yeni iş birliklerine açık olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim. Önümüzdeki dönemde Türk firmalarının başta madencilik olmak üzere enerji, turizm gibi alanlarda daha fazla yer alacağına inanıyorum" diye konuştu.

'YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDA YENİ BİR ANLAŞMA İMZALANACAK'

Bakan Göktaş, Gine ile yatırımlar ve müteahhitlik gibi alanlarda iş birliğini artırmayı hedeflendiğini belirterek, "Bu anlamda, 2019'da yürürlüğe giren Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın yatırım alanında ikili iş birliğimizin hukuki temelini oluşturmasından memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın gündeme alınarak müzakerelere başlanmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz. İş birliklerimiz kapsamında son olarak, ailelerin korunması ve güçlendirilmesi, kadınların, çocukların, engellilerin ve yaşlıların desteklenmesine dair tecrübelerimizi paylaşmanın iki ülke için de yararlı olacağına inanıyoruz. Bugün uzmanlarımız ekonomik, bilimsel ve teknik ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak amacıyla çeşitli alanlarda toplantılar gerçekleştirdi. Ticaret, sanayi, tarım, balıkçılık ve taşımacılık gibi sektörler kapsamında görüşmeler yapıldı. Küçük ve orta boy işletmeler, iletişim, eğitim ve yükseköğretim konuları ele alındı. Yükseköğretim alanında iş birliğine yönelik bir anlaşma imzalanması planlanmaktadır. İnşallah bu akşam YÖK (Yükseköğretim Kurulu) Başkanımızla beraber Sayın Bakan imzalayacak. Tüm bu hususların yanı sıra bilimsel araştırmalar, kültür, turizm ve sağlık gibi alanlarda da 2 ülke arasında iş birliği, tecrübe paylaşımı ve teknik yardımların genişletilmesi konularında mutabakata varıldı. Biraz sonra imzalayacağımız toplantı tutanağının 2 ülke arasında kurulacak yeni projelere, yatırımlara ve iş birliklerine vesile olmasını diliyorum. 2 dost ülkenin birlikte atacağı her adım, sadece ülkelerimizin ekonomilerini değil, dostluğunu ve kardeşliğini de güçlendireceğine inanıyorum" dedi.

Afrika Entegrasyon Bakanı Marissanda Kouyate de Türkiye'ye ev sahipliği için teşekkür ederek, "Ortak irademiz bu kardeşliği güçlendirmek, tüm stratejik alanlarda bunu gerçekleştirmektir. Bugün imzalanacak anlaşma, iş birliğimiz için önemli bir ortaklıktır. İmzalamış olduğumuz eylemleri somutlaştırmak için neler yapmak gerekir, bundan sonra ona bakacağız" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI



Cuma 15.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 17.2 ° / 8.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri