26.6° / 14.6°

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde 101 bin 254 konutumuzu teslim ettik

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde 101 bin 254 konutumuzu teslim ettik

Bakan Kurum: Deprem bölgesinde 101 bin 254 konutumuzu teslim ettik
Tarih: 05.10.2024 14:08

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)-ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bitirdiğimiz 101 bin 254 konutumuzun hem Kahramanmaraş hem de diğer illerimizde teslimlerini gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözler çerçevesinde inşallah yılsonu bu rakamı en az 200 bin konuta ulaştırma hedefimiz var" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş'ta inşası devam eden ve tamamlanan deprem konutlarında incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel ve ilçe belediye başkanlarının da eşlik ettiği incelemelerde Bakan Kurum, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Depremlerin hemen ardından 332 bin konut ve iş yerinin yapımını başlattıklarını, son 3 ayda 11 ilde 60 bin yeni konutun daha yapımına başlandığını kaydeden Kurum, "Bu çerçevede bitirdiğimiz 101 bin 254 konutumuzun hem Kahramanmaraş hem de diğer illerimizde teslimlerini gerçekleştirdik. Vatandaşlarımıza verdiğimiz sözler çerçevesinde inşallah yılsonu bu rakamı en az 200 bin konuta ulaştırma hedefimiz var. 2025 yılı sonu geldiğinde deprem bölgesinde 452 bin yeni konutumuzu, iş yerimizi vatandaşlarımıza sosyal donatılarıyla, okullarıyla, camisiyle, yeşil alanlarıyla, artık kaldırımdaki taşı dahi, buradaki detayı dahi, düşündüğümüz anlayışla çözüp, inşallah iki 2025 yılı sonuna kadar vatandaşlarımıza teslim etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

'153 BİN EMEKÇİ, İŞÇİ KARDEŞİMİZ HARIL HARIL GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR'

Kahramanmaraş'ta teslim edilen, yapımları devam eden konut ve iş yeri sayılarını da paylaşan Bakan Murat Kurum, şunları söyledi: "Kahramanmaraş'ta da bu kapsamda şu ana kadar 20 bin 764 konutumuzun, iş yerlerimizin vatandaşımıza teslimlerini gerçekleştirdik ve 25 bin 772 konutumuzun inşası da gece gündüz devam etmektedir. Bu inşaatlarda şu an itibarıyla 153 bin emekçi, işçi kardeşimiz harıl harıl gece gündüz çalışmaktadır. Türkiye'nin hatta dünyanın en büyük şantiyeleri diyeceğimiz bu şantiyelerde bölgenin ihtiyaçları, bölgenin demografik yapısı, yine Kahramanmaraşlıların arzusu, isteği doğrultusunda projeler yapılmakta ve bu projeler hızlı bir şekilde buradaki istihdamı, üretimi Kahramanmaraş'ın deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkması anlayışıyla yürütülmektedir. İnşallah bu hızla gittiğimizde yılsonuna kadar 11 bin 501 yeni konutumuzu daha Kahramanmaraşlı hemşerilerimize teslim etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

TARİHİ KAPALI ÇARŞI İÇİN İHALE SÜRECİ

Bakan Kurum, "Bir taraftan tabii ki konutlarımızı yaparken diğer taraftan da tarihimizi, kültürümüzü, medeniyetimizi ön plana çıkaracak işleri yapacağımızın sözünü vermiştik. Bu kapsamda Kapalı Çarşı, bu manada Kahramanmaraş'ın, bölgemizin en önemli değeri, bize olan bir emanet. Bu emanete gözümüz gibi sahip çıkacağımızın sözünü vermiştik ve burada da Kapalı Çarşı'mızın ihalesini inşallah 140 dükkan, oradaki restorasyonlarıyla birlikte önümüzdeki hafta gerçekleştiriyoruz. Bir sonraki ziyaretimizde inşallah Kapalı Çarşı'nın yapım törenini yine Kahramanmaraşlı hemşerilerimizle birlikte başlatmış olacağız" dedi.

'KAHRAMANMARAŞ'TAKİ TÜM FAYLAR İNCELENDİ'

Depremin ardından yaşanan mikro bölgeleme problemiyle ilgili de gerekli çalışmaların tamamlandığını ifade eden Kurum, "Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin merakla beklediği mikro bölgeleme problemi sorunu vardır. Etüt raporumuzu bilim insanlarımızın fikirleri, görüşleri, önerileri doğrultusunda tamamladık ve Kahramanmaraş'taki tüm faylar incelendi. Bu faylar üzerinde bazılarının deprem üretme potansiyeli olduğunu, bazılarının ise deprem üretme potansiyeli olmadığını hocalarımız, bilim insanlarımız bize ifade ettiler. Sonuç olarak burada bakanlığımız, belediyelerimizle birlikte yerleşime uygunluk raporu durumları göz önüne alınarak buralara göre, bu alanlara göre imar planlarını düzenleyecek ve vatandaşımız da bu imar planları çerçevesinde gerekli güçlendirmelerini yaparak yapılaşmaya gidebilecekler. Bu kararlara ait tüm detay hem il müdürlüğümüzden hem de Büyükşehir Belediye Başkanlığımızdan vatandaşlarımız alabilir" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    9109,34%2,37
  • DOLAR

    34,23% 0,28
  • EURO

    37,62% -0,37
  • GRAM ALTIN

    2919,65% 0,14
  • Ç. ALTIN

    4903,03% 0,41
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Nevşehir Belediyespor - Onuksports Kelkit Hürriyetspor: 0-0
Markette kasiyere bıçakla tehdit; şüpheli adliyede
Uzman çavuş, boşanma aşamasındaki eşini öldürüp, intihar etti/ Ek fotoğraflar
İzmir'de çöplükte çıkan yangın, ormana sıçradı (3)
Karşıyaka - Bornova 1877 / ek fotoğraflar
Göztepe - Sivasspor / ek fotoğraflar
Bursa merkezli 5 ilde uyuşturucu operasyonu; 53 tutuklama
Avukatın boğazına bıçak dayayıp, zorla 'borcu yoktur' yazısı alan şüpheli tut...
Ümit Özdağ: Türk milletinin zaferini kazanacağız
Dervişoğlu: Asıl mesele tarımda doğru planlamanın yapılmaması (2)
Göztepe - Sivasspor / ek fotoğraflar
Göztepe - Sivasspor / fotoğraflar
Karşıyaka - Bornova 1877 / fotoğraflar
LÖSEV'den 30 bin kişi ile Anıtkabir ziyareti
Tartıştığı eniştesini tabancayla yaraladı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Göztepe - Sivasspor / ek fotoğraflar

Göztepe - Sivasspor / fotoğraflar

Karşıyaka - Bornova 1877 / fotoğraflar

LÖSEV'den 30 bin kişi ile Anıtkabir ziyareti

Tartıştığı eniştesini tabancayla yaraladı

İlkem Yapı Tarsus -Emlak Konut: 74-78

Manisa Basket - Bursaspor / fotoğraflar

Samsunspor, Adana Demirspor deplasmanı için yola çıktı

Mardin 1969 Spor - Erciyes 38 SK: 1-0

Altın Portakal, 61'inci kez 'geleneksel kortej' ile başladı

Nazillispor - Arnavutköy Belediyesi Futbol SK / fotoğraflar

Altın Portakal, 61'inci kez 'geleneksel kortej' ile başladı/Ek fotoğraflar

Altın Portakal, 61'inci kez 'geleneksel kortej' ile başladı/Ek fotoğraflar

Denizlispor - Büyükçekmece Tepecikspor / fotoğraflar

7 Eylül Turgutlu 1984 - Ağrı 1970 Spor / fotoğraflar

Karşıyaka - Bornova 1877 / ek fotoğraflar

TOBB Aksaray Genç Girişimciler Kurulu’ndan İlham Verici Söyleşi Programı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sao Tome ve Principe Demokratik Cumhuriyeti Başbakanı Patrice Eme...

Kahramanmaraş’ta 48 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dervişoğlu: Asıl mesele tarımda doğru planlamanın yapılmaması

Silahlı kavgada 2 kuzeni öldüren şüpheli tutuklandı