Tarih: 07.10.2024 18:18

Bakan Yardımcısı Varank: İzmir Körfezi Eylem Planı, 'Mavi bir İzmir Körfezi' vizyonuyla yürütülecek (2)

Facebook Twitter Linked-in

İZMİR KÖRFEZİ'NE NEFES OLACAK 15 MADDELİK EYLEM PLANI AÇIKLANDI

İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilikle mücadele için Bilim Kurulu tarafından hazırlanan, İzmir nefes aldıracak acil ve kısa vadede yapılacakları içeren 15 maddelik 'İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı' açıklandı. Eylem planını açıklayan Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "1'incisi Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin mevzuata ve tekniğe uygun işletilmesi, Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri'nin (SAİS) devreye alınması, By-Pass hattının kapatılarak taşkın savağına dönüştürülmesi ve savağın izlenmesi, 4’üncü fazını hizmete alınması ile ilgili çalışmaların tümünün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmasına karar verildi. 2'ncisi, İç Körfez'e akan derelerde ileri temizlik çalışmalarının İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hızlandırılması. 3'üncüsü İzmir Körfezi'nde, tüm atık su ve yağmur suyu hatlarına yapılan bağlantıların Büyükşehir Belediyesi tarafından kontrol altına alınması. Ayrıca, karasal ve gemi kaynaklı tüm deşarjların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve liman başkanlıkları tarafından kontrol altına alınması, denetimlerin sıkılaştırılması. 4'üncüsü, Körfez'deki ana kuşaklama kanalı ve kollektörler başta olmak üzere tüm atık su hatlarında ve terfilerde temizlik, bakım onarım gibi iyileştirmelerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması. 5'inci madde İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) 'Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği', karbon, azot ve fosfor parametrelerini de içerecek şekilde Bakanlık koordinesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından revize edilmesi. 6'ncısı Körfez'deki kirliliğin izlenmesi amacıyla 'Bulut Temelli Bilgi Paylaşım Sistemi'nin bakanlık tarafından oluşturulması. 7'ncisi 'Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı' kapsamında İzmir Körfezi izleme ağının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından genişletilmesi" dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMLERİNİN KÖRFEZ İÇİN KULLANILABİLİRLİĞİ ARAŞTIRILACAK

Kısa vadeli eylem planı maddelerini sıralayan Prof. Dr. Budak, "8'incisi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kurumlar Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin deşarj yerinin İç Körfez'e en az etkisi olacak şekilde Bilim Kurulu görüşleri doğrultusunda Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık koordinesiyle yeniden değerlendirilmesi. 9'uncu madde İç Körfez'e ulaşan derelerin rüsubat (tortu) ve sediment kontrolünün sağlanması amacıyla seki-eşik, tersip bendi ve bunun gibi sistemlerin değerlendirilerek uygun olanlar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DSİ Genel Müdürlüğü'nce hayata geçirilmesi. 10'uncu maddemiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 'Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme Programı' kapsamında erken uyarı sistemlerinin Körfez için kullanılabilirliğini araştırılması" ifadelerini kullandı.

DÜNYADA KABUL GÖRMÜŞ ÖRNEKLERİN İZMİR'DE UYGULANABİLİRLİĞİ DEĞERLENDİRİLECEK

Dip çamuru temizliği hazırlığı maddelerini de sıralayan Prof. Dr. Budak, "11'inci madde İzmir Körfezi'nde dip çamurunun su kalitesine etkisi ortaya konularak körfezde arama çalışması yapılacak alanların tespit edilmesi ve tarama malzemesinin çevresel yönetiminin değerlendirilmesi. Bu çalışmaların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmesi. 12'nci madde Körfez'de deniz suyunu filtreleyebilecek su ürünlerine yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli düzenlemeler yapılması. 13'üncü Körfez'in ekosisteminin daha iyi anlaşılmasına yönelik araştırma ve izleme çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın başlatması. 14'üncü madde kirlilikle biyolojik mücadelede dereler ve denizin oksijenini artırmak için dünyada kabul görmüş örneklerin İzmir'de uygulanabilirliğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde Bilim Kurulu tarafından değerlendirilmesi. Son olarak 15'inci madde İzmir Körfezi'nin korunması, su verimliliği, deniz çöpleri vb. konularda farkındalığın artırılması amacıyla sürekli eğitim programlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinesinde kamu kurum ve kuruluşları, üniversite ve STK'lar tarafından yürütülmesi" diye konuştu. (DHA)

Seza Nur ALPDÜNDAR/İZMİR, (DHA)-

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —