15.8° / 7.2°

Bakan Yumaklı: Tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete ulaşımını sağlamak için çalışıyoruz

Bakan Yumaklı: Tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete ulaşımını sağlamak için çalışıyoruz

Bakan Yumaklı: Tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete ulaşımını sağlamak için çalışıyoruz
Tarih: 01.12.2024 13:47

ANKARA, (DHA)- TARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bütün amacımız gerek büyükbaş hayvanda gerek küçükbaş hayvanda üstün nitelikli besi hayvanlarını kırmızı et üretimi için çoğaltmak ve bunları Türkiye'nin dört bir tarafındaki besi üretimi yapan işletmelere dağılımını sağlamak. Nihayetinde de tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete ulaşımını sağlamak için çalışıyoruz" dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Bakan Yumaklı, 1 milyon 600 bin dekar arazisiyle dünyanın tek parça en büyük işletmesi olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Ceylanpınar işletmesinde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Yumaklı, yaptığı açıklamada, TİGEM Ceylanpınar işletmesinin sadece bitkisel üretimde değil, hayvansal üretimde de önemli bir merkez olduğunu vurguladı. İşletmenin hem sahip olduğu hayvan envanteriyle hem de geliştirmedeki rolüyle son derece önemli bir merkez olduğunu dikkat çeken Yumaklı, "Şu anda sadece bu işletmede 102 bin çok nitelikli küçükbaş hayvan var. Bunların şimdi doğum zamanı, artık kuzulama zamanı. Sadece yine bu işletmede 62-63 bin civarında yeni kuzular bu envantere katılmış olacak" ifadelerini kullandı.

'ÜRETİM ARTACAK'

Bakan Yumaklı, yine işletmenin Türkiye'deki kırmızı et piyasasının regülasyonunda değil, aynı zamanda ülkedeki küçükbaş hayvanların daha nitelikli ve daha kaliteli bir üretim safhasına geçmesiyle ilgili de görev icra ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle bu işletmenin Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) piyasayı regüle etmek için getirmiş olduğu besilik hayvanlara ev sahipliği yapmasının yanı sıra artık belli bir dönemden itibaren ve çok yakın bir süreden itibaren de anaç hayvanların gelmesiyle beraber içerideki üretimin artması söz konusu olacak. Bütün amacımız gerek büyükbaş hayvanda gerek küçükbaş hayvanda üstün nitelikli besi hayvanlarını kırmızı et üretimi için burada çoğaltmak, bunları Türkiye'nin dört bir tarafındaki besi üretimi yapan işletmelere dağılımını sağlamak. Nihayetinde de tüketicilerimizin uygun fiyatla kırmızı ete ulaşımını sağlamak için çalışıyoruz. Her ne kadar ESK bugün itibarıyla piyasayı regüle etmek adına gerektiği zaman gerektiği kadar hem karkas et hem de canlı besi hayvanı ithal ediyorsa da günün sonunda bütün amacımız içerideki üretimi artırarak o ihtiyacımız olan ve özellikle talebin yükselmesiyle birlikte nüfus artışı, gelen turistler gibi benzeri durumlara hazırlıklı olmak adına belli bir kalitenin üzerinde hayvan hastalıklarından arındırılmış bütün Türkiye'de bihakkın yapılmış besi faaliyetlerini burada örneklik oluşturarak TİGEM'den bütün Türkiye'ye yayılmasını sağlamak."

'HAYVANCILIK YOL HARİTASININ ETKİLERİ GÖRÜLMEYE BAŞLADI'

Bu faaliyetlere yoğun katılım olduğunu gördüklerinin altını çizen Yumaklı, özellikle sadece süt hayvancılığı değil besi hayvancılığına da konsantre olmak konusunda hazırladıkları 5 yıllık Hayvancılık Yol Haritası’nın artık çok ciddi oranda etkisinin görülmeye başlandığını müşahede ettiklerini bildirdi. Yumaklı, "İnşallah bütün üretim kademelerinde olduğu gibi küçükbaş hayvancılıkta da büyükbaş hayvancılıkta da iyi, kaliteli ve sadece ülkemizin değil civardaki ülkelerin de ihtiyacını karşılayacak kırmızı ete ulaşım konusunda başta Et ve Süt Kurumu ile TİGEM'in ortaklaşa yapmış olduğu ve ilk kez ülkemizde yapılan bu proje olmak üzere geneli itibariyle Türkiye'nin kırmızı et ihtiyacını karşılayacaktır. Şimdiden hayırlı ve bereketli olsun" değerlendirmesinde bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9659,48%0,49
  • DOLAR

    37,92% 0,02
  • EURO

    40,88% -0,03
  • GRAM ALTIN

    3803,39% 0,11
  • Ç. ALTIN

    6070,97% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
ABD'de kamyon kaldırımdaki yayalara çarptı: 6 yaralı
Girit lehçesinin son temsilcisi, ezberlediği manilerle kültürünü yaşatıyor
Eşeği ile birlikte sulama kanalına düşen çoban boğuldu
Bakan Yerlikaya: Bayram tatilinin ilk 4 gününde 34 vatandaşımız hayatını kayb...
Trump'ın göçmen çocuklara yönelik fon kesintisi planı geçici olarak durduruld...
ESK Genel Müdürü Kayhan'ın ölümüne neden olan sürücü: Kuvvetli yağmur görüş a...
İstanbul- Telefonla aradıkları kişileri kendilerini polis olarak tanıtıp dola...
İran'da nevruz tatilindeki trafik kazalarında 747 kişi hayatını kaybetti
Emekli ikramiye farkları 3 Nisan'da ödenmeye başlanacak
Karşıyaka vites yükseltti
Göztepe kupa aşkına
Çocuk parkında tekmeli yumruklu kavga kamerada
Vatikan: Papa'nın iyileşme süreci devam ediyor
Pentagon’dan Orta Doğu açıklaması
Otizmli Betül ile Enise, Türkiye Jimnastik Şampiyonası'na hazırlanıyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Göztepe kupa aşkına

Çocuk parkında tekmeli yumruklu kavga kamerada

Vatikan: Papa'nın iyileşme süreci devam ediyor

Pentagon’dan Orta Doğu açıklaması

Otizmli Betül ile Enise, Türkiye Jimnastik Şampiyonası'na hazırlanıyor

Otizmli Betül ile Enise, Türkiye Jimnastik Şampiyonası'na hazırlanıyor/Ek fotoğraflar

Trans Taurus Dağ Bisikleti Etap Yarışları, 10-13 Nisan'da koşulacak

Denizlispor yine başa döndü

Uzak Şehir dizisinin Kaya'sı Atakan Özkaya: Yaptığım işin karşılığını sokakta görmek çok...

Karşıyaka Antrenörü Ahmet Çakı: En az 2 galibiyete daha ihtiyacımız var

Zelenskiy: Nadir toprak elementleriyle ilgili anlaşma metninde NATO konusu yoktu

ABD Adalet Bakanı Bondi, Tesla'ya yönelik protesto ve saldırılara katılanları uyardı

Beyaz Saray: 2 Nisan 2025, modern Amerikan tarihinin en önemli günlerinden biri olacak

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD ile temaslarda ilerleme kaydediyoruz

'Sofralık zeytinde dünya birincisi, zeytinyağında ikinci olduk'

Nuran'ı 25 bıçak darbesiyle öldürdükten sonra fotoğraflarını çekmiş

İsrail, tüm ABD ürünlerine gümrük vergisini kaldıracağını duyurdu

Lalenin atası Türk lalesi

Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari hastaneye kaldırıldı

Cinayetle biten kavgayı ayırmadığı gerekçesiyle dükkanına 57 el ateş edildi

Bıçaklı cinayetin şüphelisi tutuklandı