Bakan Ersoy 'Teleferikle ilgili bir çalışma var'

Bakan Ersoy

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: "Kapadokya Alan Başkanlığıyla birlikte sanki bölgenin koruma statüsü azaltılmış gibi bir söylem dile getiren kesim var. Bu kesinlikle doğru değil." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya Alan Başkanlığının göreve başladığını belirterek, "Kapadokya Alan Başkanlığıyla birlikte sanki bölgenin koruma statüsü azaltılmış gibi bir söylem dile getiren kesim var. Bu kesinlikle doğru değil." dedi.

Bakan Ersoy, Aksaray Ihlara Vadisi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin ihtiyaçlarını yerinde tespit etmek üzere gezi programını organize ettiklerini söyledi.

Alan başkanlığının hızlı bir şekilde bütün ihtiyaçlarının karşılanması ve personel alınmalarının tamamlanmasıyla alakalı çalışmaların hızla sürdüğüne işaret eden Ersoy, şöyle konuştu:

"Bizler bu bölgenin ihtiyaçlarını Kapadokya Alan Başkanlığı ile hızlı bir şekilde çözümlemeye başlayacağız. Kapadokya Alan Başkanlığı göreve başladı. Kapadokya Alan Başkanlığıyla birlikte sanki bölgenin koruma statüsü azaltılmış gibi bir söylem dile getiren kesim var. Bu kesinlikle doğru değil. Alan başkanlığı sisteminin iki özelliği var. Bir, hızlı çözüm getirmek, iki koruma statüsünü artırmak. Alan başkanlığıyla birlikte herhangi bir koruma statüsü azalmadı sadece koruma statüsünün uygulama yetkileri alan başkanlığına devredildi. Bu da tabii ki hızlı bir şekilde başvuruların değerlendirilip, kurullardan hızlı bir şekilde geçirilip tadilat ve yatırım yapmak isteyen insanların kurallara uygun bir şekilde, doğasına, arkeolojik değerlerine saygı göstererek önünün açılması açısından yapılmış bir şeydir."

Alan Başkanlığına Yıkım Yetkisi de Verildi

Amaçlarının koruma dengesini daha da artırarak buranın turizme etkin bir şekilde kazandırılmasının sağlamak olduğunu, Alan Başkanlığına eskiden olmayan yetkileri verdiklerini anlatan Ersoy, "Biliyorsunuz eskiden belediyeler yıkım söz konusu olduğu zaman çekingen davranıyorlardı. Alan başkanlığına yıkım yetkisi de verildi. Bundan sonra belediyeler bizim kurullarımız veya alan başkanlığımızın yıkımla ilgili talimatlarını geciktirmek, gereğini yerine getirmekte geciktikleri zaman alan başkanlığı bu görevi yerine getirebilecek kapasitesi, ekibi her bir olanağı da var, kaynağı da var. O yüzden amacımız burayı etkin bir şekilde korumak ve burayı turizmin gözde bir noktası zaten gözde bir noktası. Turizmden daha fazla pay alabileceği hale getirmek." diye konuştu.

Teleferikle İlgili Bir Çalışma Var

Bakan Ersoy, bir gazetecinin Ihlara Vadisi'nde teleferik, cam teras ve asansör yapılmasına yönelik projelerine ilişkin sorusu üzerine şunları söyledi:

"Teleferikle ilgili bir çalışma var. Bununla ilgili projelendirme de bize geldi, bakacağız. Özel sektörden yapmak isteyenler de var. Biz maliyetlerine bakacağız. En iyi çözümü değerlendireceğiz. Belki özel şirkete yap işlet devret şeklinde de verilebilir veya bizim bakanlığımız tarafından da yapılabilir. Yani çok imkansız bir yatırım tutarı değil. Bizim bakanlık olarak çok rahat yapabileceğimiz bir yatırım. Özel sektörden de taliplisi varsa, önerileri de mantıklıysa ona da onay verebiliriz. Bu yılın içerisinde değerlendirmesini tamamlarız yani Ocak sonuna kadar. Ondan sonra kararı uygularız."

Bakan Ersoy, açıklamaların ardından beraberindekilerle vadideki 3,5 kilometrelik parkurda yürüdü.

Aksaray Valisi Ali Mantı, Ersoy'a yürüyüşün ardından el dokuması halı hediye etti.



Yetki Çatışmalarının Önüne Geçilecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ihlara'daki incelemelerinin ardından Kaymaklı beldesindeki yer altı şehrini de gezdi ve yetkililerden bilgi aldı.

Bakan Ersoy, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgenin tanıtılması, korunması ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan Kapadokya Alan Başkanlığı'nın hayata geçmesi nedeniyle çeşitli turizm merkezlerini incelediklerini belirtti.

Kapadokya Alan Başkanlığı'nın bölge açısından önemli bir avantaj sağlayacağını burada da vurgulayan Ersoy, Kapadokya'da böylece çeşitli bakanlıklar ve belediyelerin yetki çatışmalarının önüne geçileceğini ifade etti.

Bakan Ersoy, şöyle konuştu:

"Kapadokya Alan Başkanlığı'nın hayata geçmesiyle birlikte yerinde incelemelerde bulunuyoruz. Önemli olan, Kapadokya'nın gelirlerini artırmak, turistlerin bölgedeki konaklama gün sayısını yükseltmek. Geçen seneye göre artış var. Kapadokya Alan Başkanlığı'nı daha hızlı çalıştırarak, tanıtımdaki payını artırarak inşallah turizm özlediği yere gelecektir diye düşünüyoruz. Alan Başkanlığının kurulma sebebi, yetki çatışmalarını ortadan kaldırmaktır. Burada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerin yetki çatışması vardı. Bu sebeple kurullardan çıkacak kararların süresi çok uzuyordu. Sürenin uzamasıyla maalesef kaçağa teşvik etmiş oluyorsunuz. İnsanların bazen kararın çıkmasını 8 yıl bekledikleri oluyordu. Bekleme süresi de kaçak yapılaşmaya neden oluyordu."

Kapadokya Alan Başkanlığı'nın söz konusu süreleri çok kısalttığına değinen Ersoy, "Dosya karar sürelerini de hızlandıracağız. Eskiden yıkım yetkisi sadece belediyeler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaydı. Şu anda Alan Başkanlığı yıkım yetkisi aldı. Bazen belediyeler seçim endişesi ile yıkım konusunda hızlı davranmıyordu. Bundan sonra Alan Başkanlığı imara ve hukuka aykırı yapılaşmaların önüne daha hızlı geçip yıkım yetkisini de kullanacak." ifadelerini kullandı.

Kaymaklı yer altı şehrini ziyaretinde Bakan Ersoy'a RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç de eşlik etti.

Yarın sıcak hava balon turuna katılacak olan Bakan Ersoy, inşaatı devam eden Kapadokya Tarih ve Kültür Müzesi ile bölgedeki çeşitli turistik merkezlerde incelemelerde bulunacak.

Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı



Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri