18.8° / 5.3°

Bakanlıktan depremden etkilenen köylerin yerinde dönüşümüne ilişkin yönetmelik

Bakanlıktan depremden etkilenen köylerin yerinde dönüşümüne ilişkin yönetmelik

Bakanlıktan depremden etkilenen köylerin yerinde dönüşümüne ilişkin yönetmelik
Tarih: 17.10.2024 15:28

ANKARA, (DHA)-ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca, Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden etkilenen köylerde 'Yerinde Dönüşüm Desteği'nin uygulanmasına engel olan sorunların çözümü için 'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hazırlanan 'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; depremlerden etkilenen köy alanlarında yapılan incelemelerden elde edilen bulgular ve vatandaşların talepleri üzerine yönetmeliğe geçici madde eklendi. Böylece köy konutlarının yerinde yeniden yapılmasına ilişkin kolaylıklar getirdi. Köylerde mevcut konutları yıkılan veya orta, ağır hasarlı olan; ancak parsel büyüklüğü yetmediği için mevzuata takılıp, evini yerinde inşa edemeyen vatandaşların önündeki engeller kaldırıldı.

EVLER ARASINDA 3 METRE MESAFE KORUNACAK

İnşa edilecek yapıların parsel sınırlarına 1,5 metreye kadar yakınlaşmalarına imkan tanındı. Evler arasında, en az 3 metre mesafe bırakılarak yapılaşma kurulabilecek. Belirtilen mesafelerin sağlanamadığı durumlarda devreye belediyeler ve İl Özel İdareleri girip, vatandaşın talebini yerine getirebilecek. Bu parsellerde yapı sayısı sınırlaması 6 Şubat 2023 depremi öncesindeki bina sayısını aşmayacak. Oturum alanı, en fazla parselin yüzde 60'ı olabilecek. Köy ve kırsal yerleşik alanlar ve civarının tespiti yapılırken; taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olanlar ile dere yatağı ve sıhhi, jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanların dışarıda bırakılması sağlanarak, kırsal yerleşimlerin de afete dirençli olması amaçlandı.

İSKAN DIŞI TARIM ALANLARI KAPSAMA DAHİL EDİLMEDİ

Düzenlemenin köy yerleşik alanlarında konutlarını yerinde dönüştürecek vatandaşların parsel boyut ve geometrileri ile halihazırda mevcut yapılaşma nedeniyle yaşadıkları sorunlara çözüm sağlaması amaçlandı. Düzenleme, deprem felaketi nedeniyle oluşan yaraların bir nebze de olsa sarılması, barınma ihtiyacının bir düzen içinde en hızlı şekilde karşılanması ve köylerde komşuluk ilişkilerinin sürdürülmesinin temini maksadıyla yalnızca köy ve kırsal yerleşik alanlarla sınırlı tutuldu. Bölgede tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilenmemesi yönünde hassasiyet gösterilerek, iskan dışı tarım alanları kapsama dahil edilmedi. Bunun yanı sıra; düzenlemede yer alanlar dışındaki kat adedi, bina yükseklikleri gibi yapılaşma şartlarının Çevre Düzeni Planı ve yönetmelikte belirlenen diğer hususlara uygun şekilde sürdürülmesi öngörüldü.

10 YILA KADAR VADELİ FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ SAĞLANIYOR

Öte yandan deprem felaketinin ağır yıkıma neden olduğu köylerde vatandaşlara, bakanlığa bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle köy evi inşa etme hakkı ya da 'Yerinde Dönüşüm Desteği'yle kendi evini yaptırma hakkı tanınıyor. 'Yerinde Dönüşüm Desteği'nde vatandaşlara köy evleri için yerinde dönüşüm modeliyle yerinde dönüştürülecek ilk konut için 750 bin TL hibe, 2 yıl geri ödemesiz 10 yıla kadar vadeli 1 milyon TL faizsiz kredi desteği sağlanıyor. İlk konutu için hibe imkanı alan vatandaşlara varsa diğer 3 konutuna kadar bu kredi desteği veriliyor.

BAKAN KURUM'DAN PAYLAŞIM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yönetmeliğin detaylarını sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Kurum, "'Asrın Felaketi'ni yaşayan illerimizde vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak her adımı atıyoruz. Köy evlerinde yerinde dönüşümü tıkayan bazı konuların çözümü için yönetmeliğimizi güncelledik. Depremde hasar gören ya da yıkılan; ancak imar yönetmeliği gereği evini dönüştüremeyen hemşehrilerimiz de artık yerinde dönüşüm imkanından yararlanabilecek" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9379,83%-1,10
  • DOLAR

    38,00% 0,08
  • EURO

    41,72% 0,16
  • GRAM ALTIN

    3670,18% -1,04
  • Ç. ALTIN

    6129,23% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Polisin ‘Sana adam sözü demesi’ üzerine benzin dolu bidonu bırakıp intihardan...
Ankara'da fuhuş tuzağı ile dolandırıcılık yapan çeteye operasyon: 22 gözaltı
İstanbul - Bakırköy'de polise ateş edip kaçan iki kişi, kaza yaptıktan sonra ...
2 köpeğiyle çıktığı yürüyüşten dönmeyince arama çalışması başlatıldı (2)
Edirne’de kar yağışı başladı
Taziye ziyaretinden dönenlerin bulunduğu minibüs takla attı: 1 ölü, 10 yaralı
Bakan Ersoy: Cumhurbaşkanımıza yönelik 'cunta' ifadesi, son derece talihsiz b...
Kasiyer ile tartışmasının ardından fenalaşan kadın hastanede hayatını kaybett...
Çorum'da inşaat halindeki binada istiflenmiş plastik su boruları yandı
Balıkesir’de balık restoranındaki yangında 1 kişi yaralandı
İstanbul - Fatih’te 3 katlı binada çıkan yangın söndürüldü
Kazada hayatını kaybeden 3 öğretmen Düzce’de toprağa verildi (2)
Milli Taekwondocular Sırbistan'tanda 7’si altın 13 madalyayla zirveye çıktı /...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz’un kızı dünya evine girdi
TIR'a arkadan çarpan otomobil sürücüsü öldü
Polisin ‘Sana adam sözü demesi’ üzerine benzin dolu bidonu bırakıp intihardan...
Ankara'da fuhuş tuzağı ile dolandırıcılık yapan çeteye operasyon: 22 gözaltı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kazada hayatını kaybeden 3 öğretmen Düzce’de toprağa verildi (2)

Milli Taekwondocular Sırbistan'tanda 7’si altın 13 madalyayla zirveye çıktı / Fotoğraf e...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz’un kızı dünya evine girdi

TIR'a arkadan çarpan otomobil sürücüsü öldü

Polisin ‘Sana adam sözü demesi’ üzerine benzin dolu bidonu bırakıp intihardan vazgeçti

Fenerbahçe - Trabzonspor maçını izlerken beyin kanaması geçirdi

Dervişoğlu'ndan yeniden genel başkanlığa seçilen Özel'e tebrik mesajı

Tekirdağ’da tren ile peron arasına sıkışan kadın yaralandı

Amasya’da otomobil Tersakan Çayı’na düştü: 5 yaralı

BUDO deniz otobüsünde yangın: 4 yolcu dumandan etkilendi

BUDO deniz otobüsünde yangın: 4 yolcu dumandan etkilendi (2)

Bakan Uraloğlu'ndan Özel'in 'cunta' açıklamalarına tepki

Depremde 2 kızı ölen acılı anne, 15 gündür kayıp kızı için yardım çağrısında bulundu

Bakan Kurum: Cumhurbaşkanımızın vatan, millet sevgisini, sorgulamak Özel’in haddi değild...

Kayseri’de amatör futbolcudan maçtan sonra evlilik teklifi

MKE Ankaragücü - Gençlerbirliği: 0-3

İstanbul - Başakşehir’de İETT otobüsü duvara çarptı: 5 yolcu yaralandı

Anderson Talisca: Penaltı en anlamlı golümdü

Adalet Bakanı Tunç, Sakarya Adalet Sarayı inşaatında incelmelerde bulundu

Adalet Bakanı Tunç, Sakarya Adalet Sarayı inşaatında incelmelerde bulundu/Ek fotoğraf

Evi yanan kadın: Evim 1 saat içinde yandı, bir şey yapamadık