Başkan Aktürk "sıkıntılı günleri üretimle en az zararla atlatacağız"

Başkan Aktürk

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Gıda alanında kendi kendine yeten ülke bağımsız ülkedir

 

Başkanlar konuşuyor adı altında Oda başkanlarının faaliyetlerini konu edinen röportaja devam ediyoruz. Bu defada Aksaray Damızlık koyun keçi yetiştiriciler birliği başkanı Mahmut Aktürk çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunurken yeni hedefler konusunda da bilgiler verdi. Aktürk sıkıntılı günleri üretimle en az zararla atlatacağız dedi.

 

Odanız sorumluluk alanlarından biraz bahseder misiniz?

 

Birliğimiz 2006 yılından beri Aksaray ilinde bulunan üreticilerimize hizmet etmektedir 5000 kişinin üzerinde üyemiz 400 bini Anaç olmak üzere 750 800 bin civarında küçükbaş hayvan varlığımız mevcuttur amacımız ilimizdeki üreticilerimizin desteklenmesi verimliliğin ve üretimin artırılması kaliteli ve sağlıklı gıdanın üretilmesi ilimizin ve ülkemizin Et ve süt ihtiyacına katkı sağlanması ve üreticilerimizin bu işlerden yeteri kadar para kazanmalarını temin etmektir yaklaşık 12 yıldır bu amaç için gayret gösteriyoruz.

Oda olarak üyeleri için 2018 de yapmış olduğunuz  çalışmaları kısaca anlatır mısınız?

 

2018 ilimizdeki bütün hayvanların hem insan sağlığını hem hayvanların sağlığını tehdit eden hayvanlarda yavru atı ve ölüme sebep olan şap Brusella koyun keçi çiçeği veba gibi bulaşıcı hastalıklara karşı tüm hayvanlarımızın açılmasını sağladık Doğan kuzularımızın aşılarını ve küpeleri taktırarak kayıt altına alınmasını sağladık yaklaşık 10 milyon lira civarında 1 destekleme ödemesi yapılmasını sağladık kop projesinden 23 üreticimize 240 metre kapalı alanı olan yanmaz soğuk sıcak geçirmez yalıtımlı seyyar koyun ağılı üzerinde güneş enerjisi olan sıcak suyu banyosu tuvaleti Mutfağı 2 kişilik yatağı ve bir kişinin yaşayabileceği Tüm imkanları barındıran seyyar taşınabilir konteyner Çoban evi ne evini kazandırdık yaklaşık maliyeti 70000 TL olan bu sistem 19 bin 500 liraya üreticilerimizin oldu ilimizde bulunan bütün hayvanların destekleme müracaatlarını aldık Yeşilova kasabamızda 23 bin dekar mali hazine-i meraya dönüştürerek Yeşilovalı üreticilerimizin hizmetine sunduk.

2019 yılında ki hedefleriniz nelerdir?

 

2019 yılında yine üreticilerimizin küpeleme aşılama ıslah verimlilik üretim noktasında ki bütün sorunlarını çözmeye birim hayvandan en az masrafla en fazla ürünü almalarını temin etmek için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. İşletme sayılarının çoğaltılmasında ziyade işletme büyüklüklerin artırılması yolun düğününde elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, ithalatın durdurulması destekleme rakamlarının artırılması ve hayvancılığın daha cazip hale getirilmesi için hükümetimizle elele mücadele edeceğiz

Daha iyi bir üretim için üyeleriniz ve halkımız için önerileriniz nelerdir?

 

Türkiye bir Koyunculuk coğrafyasıdır küçükbaş hayvancılığın gelişmesi verimliliğinin ve üretimin artırılması hayvan sayısının artması et ve et ürünleri ithalatının önüne geçilmesi için tek çaredir. Mera hayvancılığının geliştirilmesi fabrika yemlerine bağımlılığın azaltılması mânâsına gelir. Meralaramızın tarım tecavüzlerinden kurtarılarak ıslah edilmesi ve hayvancılık hizmetine sunulması gerekir.

Ülkemizin ekonomisi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

 

Türkiye´de bir et sorunu yoktur. Türkiye´de bir ot sorunu vardır yani meradan beslenerek hayvancılık maliyetlerin düşürülmesi üretim maliyetlerinin düşürülmesi daha ucuza et ve et ürünlerinin süt ve süt ürünlerinin arzını beraberinde getirecektir. Bu amaç için hem hükümetimizin hem bakanlığımızın hem sivil toplum örgütleri misin Hem üreticilerimizin daha fazla gayret göstermesi gerekir. Millî bir tarım ve hayvancılık politikası istikrarlı fiyat çizgisi üreticinin para kazandığı tüketicinin de daha ucuz ve daha kolay hayvansal ürünü satın alabildiği bir ortamın hazırlanması gerekir. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması elzemdir. Gıda alanında kendi kendine yeten ülke bağımsız ülkedir.

Son olarak eklemek istedikleriniz varmı ve nelerdir?

 

Ülkemizin şu anda içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar geçicidir diye düşünüyoruz dış etkenlerden kaynaklandığını ve ülke ekonomisinin güçlü olduğunu bu sürecin de yavaş yavaş atlatıldığını görüyoruz terörle hain darbe girişimi ile diz çöktüremedi clary bu millete ekonomik krizlerle ders vermeye çalışıyorlar içteki ve dıştaki tüm düşmanlara karşı milli birlik ve beraberlik şuuru içinde hareket etmek gerekir diye düşünüyoruz tek devlet tek millet tek bayrak tek vatan olgusunu yerleştirmemiz kardeşliğimizin pekiştirilmesi açısından önemlidir.



Cuma 23.5 ° / 9.6 °
Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri