Başkan Koçak,"Zor günleri üretimle atlatacağız"

Başkan Koçak,

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

Zor günleri üretimle atlatacağız

 

Başkanlar konuşuyor adı altında Oda başkanlarının faaliyetlerini konu edinen röportaja devam ediyoruz. Bu defada Ziraat Odası olarak başkan Emin Koçak çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunurken yeni hedefler konusunda da bilgiler verdi. Koçak sıkıntılı günleri üretimle en az zararla atlatacağız dedi.

 

Ziraat Odasının sorumluluk alanlarından biraz bahsedebilir misiniz?

    Ziraat Odaları 6964 sayılı Kanunla Kurulmuş kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Bu kanun uygulaması bakımından ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla yahut doğrudan tabiattan istifade etmek suretiyle bitki, orman, hayvan ve su ürünleri elde edilmesini sağlayan üreticilerin örgütüdür.

Odalarımızın başlıca sorumluluk alanları ;

  1. Tarım ve çiftlikle ilgili haber ve bilgileri toplamak, gerekli inceleme, endeks, ve istatistiki çalışmaları yapmak ve yayımlamak, gerektiğinde ilgililerce istenilen bilgi ve kaynakları vermek.

  2. Kamu ve özel kurum, kuruluşlara faaliyet konuları ile ilgili önerilerde bulunmak, işbirliği yapmak; ticaret ve sanayi odalarına, borsa, hal,ve mezbahalara, umumi sergilere, biçerdöver kontrolleri için oluşturulacak komisyonlara ve gerekli görüldüğü diğer yerlere temsilci göndermek.

  3. Tarımın gelişmesi için gerekli görüldüğü mevzuat değişikliklerinin yapılabilmesi veya yeni mevzuat oluşturulması hususunda Birliğe öneride bulunmak.

  4. Tarım ve kırsal kesimin kalkınması için her türlü eğitim, yayım ve danışmanlık faaliyetlerinde bulunmak, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapma, katkı ve önerilerde bulunmak.

  5. Çiftçi kayıtlarını tutmak, çiftçilikle ilgili bilgi ve belgeleri düzenlemek, her türlü tarımsal desteklere ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri çiftçilere ve ilgili kuruluşlara vermek.

  6. Çiftçilerin tarımsal girdilerini teminen her türlü faaliyette bulunmak.

  7. Yurt içi veya yurt dışı fuar, sergi düzenlemek ve katılmak, müsabakalar düzenlemek.

  8. Meslek ihtilaflarında hakem olmak, mahkemelere bilirkişi göndermek.

  9. Yurt içi ve Birliğin izniyle yurt dışındaki diğer meslek odaları ve kuruluşlarla işbirliği yapmak.

  10. (21.09.2004 tarihli ve 5234 sayılı kanunun 28 . maddesi ile değiştirilmiştir.) Bütçe imkanlarına bağlı olarak, ziraat ile ilgili laboratuarlar, müzeler, kulüpler, kitaplıklar, seyyar sinemalar, bitki hastalıkları ile mücadele, ilaçlama yerleri kurmak ve zirai ilaç, veteriner ilaçları, gübre, tohum gibi girdi satış yerleri, her türlü ziraat ve zirai sanayi tesisleri, fidanlık ve ağaçlıklar, damızlık ve örnek ahır ve ağılları, aşım durakları, ziraat işletmeleri, çiftçi danışmalığı merkezleri açmak ve işletmek, hayvan hastalıkları teşhis ve tedavi hizmetlerinde bulunmak, sulama, kurutma, ağaçlandırma, toprak koruma ve verimliliği muhafaza konularında çalışmak, uygulama, tesis inşası ve benzeri faaliyetlerde bulunmak, çiftçilerin üretim ve meslekleriyle ilgili her türlü ihtiyaçlarını karşılamak, bu hizmetleri yerine getirmek için gerekli teknik personel ve sağlık personeli istihdam etmek.

  11. Kuruluş amacına uygun olarak kooperatif ve şirket kurmak, iştirak etmek ve sigorta acenteliği yapmak.

  12. Odalara kayıtlı muhtaç çiftçi çocuklarının, yurt içinde  eğitimlerini veya ihtisas yada stajları için birliğin onayı ile burs vermek.

Oda olarak üyeler için 2018 ´de yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?

  1. Bölgenin 2. büyük tarım fuarının 5.si düzenlendi

  2. Tarım danışmanlarımız sürekli arazide çiftçilerimizin sorunlarını dinledi ve bizde bu sorunları gerekli yerlere ilettik.

  3. Bölgenin en kapasiteli eleme tesisinde 3 bin tondan fazla tohum eleyerek neredeyse 5 bin kişiye dolaylı olarak katkıda bulunduk.

  4. Hasan Dağı bölgesinde Kantar, taş toplama makinesi ve üzüm sıkma makinesi teslim edildi.

  5. Kadın ve genç çiftçi eğitimlerimiz devam etti.

  6. 500 bin ´e yakın sebze fidesi üreticilerimizle buluşturduk.

  7. Ekecik yöresine bir adet taş toplama makinesi kazandırdık.

2019 yılındaki hedefleriniz?

2019 yılında Allah izin verirse geçmiş dönem maliye bakanı Sayın Naci Ağbal ´ın sözü ile verilen arsa üzerine üreticilerimizin taleplerine karşılık verecek içerisinde sosyal alanlar, satış mağazaları, toplantı salonlarının yer aldığı modern bir hizmet binası yapacağız. Odamızın bünyesinde devam eden faaliyetler ise yine son hızıyla devam edecek.

Daha iyi bir üretim için üyeleriniz ve halkımız için önerileriniz nedir?

Daha iyi bir üretim temelinde gayri safi milli hasıladan tarım desteklemelerine ayrılan payın çok yüksek olması oldukça önemlidir. Bir diğer konu ise vizyon sahibi teknik personellerin yetiştirilmesi hususunda yapılacak tarımsal eğitimlerin önemidir. Devletimizin tarımsal politikasının oluşması ve tamamlanması da önem gerektiren bir konudur.

Ülke ekonomisi için neler söylemek istersiniz?

Ülkemiz bildiğiniz üzere ekonomik açıdan zor bir süreçten geçiyor. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere her kesim tarafından kabul görülen 2023 hedeflerine ulaşmak için devletimizin desteği ile bizim sektörümüz olan tarım sektörü her daim üretimle inşallah bu zor günleri de en az zararla atlatacaktır.

    Son olarak 2019 yılında hayırlı bol ve  bereketli bir yıl geçirmeyi Cenabı Allah ´tan niyaz eder herkese hayırlı günler dilerim.



Cumartesi 17.2 ° / 8.6 °
Pazar 0.9 ° / -6.2 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri