Başkan Bekir Kayan: Üreteciler hayvanlarını gözü yaşlı kesime götürüyor

Başkan Bekir Kayan: Üreteciler hayvanlarını gözü yaşlı kesime götürüyor

Başkan Bekir Kayan: Üreteciler hayvanlarını gözü yaşlı kesime götürüyor

Üreteciler hayvanlarını gözü yaşlı kesime götürüyor
Kentte 370 bin olan büyükbaş hayvan sayısı 250 binlere kadar düştü

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) belirlediği fiyatların yetersiz kalması ile birlikte üretimden kar edemeyen üreticiler hayvanlarını kesime götürüyor. Kentte geçen yıl yaklaşık 370 bin olan büyükbaş hayvan sayısı bu yıl yaklaşık 250 ile 300 bin civarına geriledi.
Tarım ve hayvancılığın yoğun olarak işlendiği ve nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da girdi maliyetlerinden ve süt fiyatlarının düşük olmasında zarar eden üreticiler hayvanlarını kesime götürüyor. Geçen yıl 370 bin büyükbaş hayvan varlığına sahip olan Aksaray bu yıl bu nedenlerle yaşanan kesimler yüzünden hayvan sayısını 250 bine kadar düşürdü. 

“USK süt fiyatına 7,5 TL dedi, sütün maliyeti 9,5 TL”
Hayvanların üreteciler tarafından neredeyse gözü yaşlı şekilde kesime götürüldüğünü belirten Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, “Süt fiyatları şu anda tatmin edici durumda değil. USK yeni süt fiyatı açıklamasında çok geç kaldı ve açıklanan fiyat gerçekten üretici için çok karamsar bir fiyat. Yeni bir fiyat açıklandı ama üreticiyi hiç tatmin edici değil. Çünkü enflasyon altında üreticimiz gerçekten zor durumda. Üreticimiz şu anda enflasyona yenik düşmüş durumda. Biz istiyoruz ki üretmeye devam edelim. İnadına da üretmeye devam ediyoruz ama bu da nereye kadar sürdürülebilirliği sağlanır oda gerçekten tartışılır durumda. Bugün itibari ile üreticilerimiz hayvanlarını yavaş yavaş kesime doğru götürmeye başladı. Yani bir an önce USK’nın tekrar toplanıp yeni süt fiyatını güncellemeleri gerekiyor. Hayvan sayımız ne kadar azalırsa, kesilen hayvanda ne kadar çok olursa gelecek yıllarda bunun acısını, sancısını daha çok çekmek zorunda kalacağız. Bu açıdan bizim ayakta kalabilmemiz için, yem fiyatları, bildiğiniz gibi çok aşırı yükseldi, hammadde girdi fiyatları çok yükseldi. Bunları yenilerini alıp işletmeye koymak için şu anki süt fiyatlarımız yetersiz kalıyor. Avrupa’ya muhtaç olmamamız için kesinlikle üretmeye devam etmek zorundayız. Hani ‘Tarih tekerrürden ibaret’ derler ya, tarihi tekerrürden ibaret yapmayalım. Daha önceki yıllarda hayvanlarımız kesildi ve biz Avrupa’dan tekrar hayvan getirmek zorunda kalmıştık. Şimdi ister istemez bu duruma dayanabilen dayanıyor, dayanamayanda hayvanlarını kesime götürmek zorunda kalıyor. Yani çok acı bir durum. Üretici götürürken gerçekten içi buruk, neredeyse gözü yaşlı şekilde hayvanlarını kesime götürmek zorunda kalıyor. Bizler bu durumları yaşamak istemiyoruz. Şu anki 1 litre sütün maliyet fiyatı neredeyse 9,5-10 TL gibi. Şu an USK’nın açıkladığı fiyat ise 7,5 TL. Arada müthiş bir zarar var. Buna da enerji maliyetler, girdilerin yükselmesi, yem maliyetlerinin yükselmesi, yakıt fiyatlarının yükselmesi eklenince üreticiyi gerçekten perişan etmiş durumda. En az yüzde 20-25 gibi hayvan sayısında düşüş var. Yani bu ilerleyen zamanlarda, gerekli tedbirler alınmazsa çok daha fazla olacağını düşünüyorum. Geçen yıl neredeyse 350-370 bin civarında büyükbaş hayvanımız vardı. Bu sene işte yüzde 25’ini hesaplarsak 250-300 bin arası hayvan sayısına düştü” dedi. 

“Hayvanların kesime gitmesi bizim canımızı yakıyor”
Üretici Muhammet Ali Arıbaş ise süt fiyatlarının biran önce revize edilmesi gerektiğini belirterek, “Ulusal Süt Konseyi’nin en son belirlediği süt fiyatları 7,5 lira. Biz bu süt fiyatının biran evvel düzenlenmesini, yükselmesini istiyoruz. Yoksa bu şekilde devam etmek gerçekten zor. Vasıflı hayvanlarımız kesilmeye başladı. Tabi ki bu kazanamamaktan kaynaklı. Bugün çevremize baktığımızda tarım ve hayvancılıkta, özellikle süt hayvancılığında geliri sütten olan hayvancılıkla uğraşanlar ayda 1 hayvanı, 2 hayvanını kestirmek zorunda. Bu duruma dayanabilmek için. Çünkü girdilere baktığımız zaman gelen süt fiyatı bunu karşılamıyor. Asıl süt fiyatından da ziyade, bizim yıllarca üzerinde durduğumuz, gözümüz gibi baktığımız damızlık vasıflı hayvanlarımız gidiyor. Bu hayvanlar 25-30-35 litre süt veren hayvanlar. Yıllık baza baktığımızda da 9 bin ile 11 bin litre süt veren hayvanlar. Bunları yıllarca arileştirdik. Onun üzerine de bu hayvanların kesime gitmesi bizim canımızı yakıyor” diye konuştu.



Cuma 15.4 ° / 9.2 °
Cumartesi 17.2 ° / 8.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri