20.4° / 10°

Bayram için 'taklit' ve 'tağşiş' uyarısı: İnsan sağlığı açısından risk taşıyor

Bayram için 'taklit' ve 'tağşiş' uyarısı: İnsan sağlığı açısından risk taşıyor

Bayram için
Tarih: 24.03.2025 09:51

Yağmur ÖNGÜN/İZMİR, (DHA)-TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayrama sayılı günler kala çikolata ve şeker gibi ürünlerdeki taklit ve tağşişe dikkat çekip, "Buradaki en büyük risklerden biri, şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor" dedi.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala çikolata, şeker ve şerbetli tatlılara talep artarken, taklit ve tağşiş ürünlere karşı gıda güvenliği gündeme geldi. Bayramlarda geleneksel olarak şerbetli tatlılar, çikolata ve şeker gruplarının çokça tüketilip ikram edildiğini ya da hediye olarak gönderildiğini söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayramlarda bu ürünlerin tüketiminin arttığını söyledi.

ŞERBET YERİNE GLİKOZ VE FRUKTOZ ŞURUBU

Kırım, "Bunu fırsat bilen bazı kişiler de bu dönemlerden yararlanmaya çalışarak, merdiven altı üretim yapıp halkın tüketimine sunabiliyor. Sirkülasyon olduğu için bu tarz merdiven altı üretimleri yakalamak da zorlaşıyor. Buradaki en büyük risklerden biri ise şekerle yapılan şerbet yerine nişasta bazlı olan glikoz ve fruktoz şuruplarının ürünlerin içine tatlandırıcı olarak katılması oluyor. Bu da vücutta emilimi zorlaştırdığı için insan sağlığı açısından risk taşıyor. Özellikle fazla tüketildiğinde çocuklarda ve yetişkin sağlığında yine riskli olmaktadır" diye konuştu.

'ANTEP FISTIĞI' UYARISI

Tatlı alışverişinin bilinen yerlerden yapılması gerektiğini söyleyen Kırım, "Sırf bayramlar ve özel günlerde tüketim arttığı için ucuza bulunan ya da açıkta satılan yerlerden alınmaması gerekir. Evlerde şerbetli tatlı üretim ve tüketimin de yüksek derecede şeker kaynatıldığı için çok fazla risk barındırmıyor. En çok karşılaştığımız bir diğer durum ise fıstıklı baklava da şerbette yapılan hile gibi Antep fıstığı yerine yer fıstığını gıda boyaları ile renklendirerek koyulması ya da bezelyenin bir alternatif olarak kullanılması. Bu açık bir şekilde taklit ve tağşiş oluyor. Antep fıstığının belli bir maliyeti vardır ve bunu göz ardı etmeden alışveriş yapmakta fayda var" dedi.

'TRK KODU OLMAYAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN'

Kırım, "Gündelik hayatımızın yanı sıra bayramlarda aşırı şeker tüketimi olabiliyor. Bu nedenle öncelikle aşırı tüketime dikkat etmek gerekiyor. İnsanların başta açıkta satılan şeker ve çikolatalardan geri durmaları gerekiyor. Ambalajsız, tavsiye edilen tüketim tarihi, içindekiler bilgisi olmayan, bakanlık tarafından verilen Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği olan TRK kodu bulunmayan ürünleri almamaya özen göstermeleri gerekiyor. Güneşin altında çok fazla bekleyen ürünlerden de uzak durulmalı. Çünkü çok fazla güneş ışınına maruz kalıp eriyen ve tekrar donan ürünlerin hem kalitesi yönünden hem de sağlık açısından birçok riski içinde barındırıyor. Çikolata alırken kakao içeriğinin fazla olmasına özen göstermelerini tavsiye ederiz. Çünkü kakao içeriği arttıkça ürünün kalitesi de artar" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9473,78%-1,45
  • DOLAR

    38,01% 0,12
  • EURO

    40,95% -0,38
  • GRAM ALTIN

    3757,88% 0,73
  • Ç. ALTIN

    6042,38% 1,03
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bakan Bolat: Cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci günlük ihracat rakamı gerç...
İzmir- Aile hekimleri, kronik hastalara ilaç yazabilecek /Video eklendi
Diyarbakır'da evlat nöbetinde 11'inci bayram
Adana'da pos tefeciliği operasyonu: 12 gözaltı
Çin, Myanmar'a yardım ekiplerini gönderdi
Egzersiz her yaşta beyni güçlendiriyor
Hurda pazarı gece de yoğun
İstanbul- İstanbul'da 9 günlük bayram tatilinin ilk gününde yollar boş kaldı
Bursa'daki protesto gösterilerinde 19 kişi tutuklandı
Samsun’da toplu ulaşımda unutulan eşyalar arasında evlilik cüzdanı, bisiklet ...
Otellerin dolduğu Safranbolu’da 300 ton lokum satılması hedefleniyor
3 aylık Arven'in tedavisi için zamanla yarış
Uzman diyetisyenden bayramda sağlıklı tatlı önerisi
Trump: Uluslararası güvenlik için Grönland'a sahip olmalıyız
İran'dan İsrail'in Lübnan saldırısına kınama

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Otellerin dolduğu Safranbolu’da 300 ton lokum satılması hedefleniyor

3 aylık Arven'in tedavisi için zamanla yarış

Uzman diyetisyenden bayramda sağlıklı tatlı önerisi

Trump: Uluslararası güvenlik için Grönland'a sahip olmalıyız

İran'dan İsrail'in Lübnan saldırısına kınama

'Akciğer sönmesi gençleri tehdit ediyor'

IMF'den Ukrayna'ya 400 milyon dolarlık ödemeye onay

Okuma yazmayı öğrenen Zeynep, hikayesinden etkilendiği öğretmeni için kitap yazdı

Bolu geçişinde otoyolda yoğun bayram trafiği /Video eklendi

Reşat usta, 61 yıldır gömlek dikiyor

İstanbul - Gayrettepe metrobüs istasyonunda kavga: Yürüyen merdivende saldıran kadın aşa...

Rusya, Dnipro'yu vurdu: 4 ölü, 21 yaralı

İstanbul - İstanbul Boğazı'nda sis etkili oluyor

Bursa'da iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 1'i ağır 5 kişi yaralandı

Bursa’da park halindeki otomobile ateş açan şüpheli mezarlıkta yakalandı

İstanbul - İstanbul'da trafik yoğunluğu gece de sürdü

İstanbul - Avcılar D-100'de kamyonetin çarptığı hafif ticari araç yan yola geçti: 1 yara...

Gran Canaria - Bahçeşehir Koleji: 69-68

Sapanca Gölü'nde kum fırtınasına yakalanan 1 kano sporcusu kayboldu (2)- Yeniden

İstanbul - Özgür Özel, Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı Stefan Löfven ile bir aray...

Bingöl’de çaldıkları otomobille kaza yapıp kaçan 2 şüpheli yakalandı