19.9° / 9.1°

'Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir'

'Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir'

Tarih: 05.05.2025 09:45

Aysu DURSUN- Adem AKALAN/ANTALYA, (DHA)- ÇOCUK Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Ferunda Demir, 1 yaş altı bebekleri severken yapılan yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. Uzm. Dr. Demir, "Seviyoruz derken geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliriz" diyerek özellikle bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın tehlikelerine dikkati çekti.

'SALLAMA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ'

Toplumda, bebeklerin ağlamasını durdurmak veya onları güldürmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma ya da havaya atıp tutma gibi hareketlerin doğru bilinen yanlışlar arasında yer aldığını belirten Uzm. Dr. Demir, "Bebeklerin kafa büyüklüğü, vücutlarına oranla daha fazladır. Bu da kafa bölgesine gelen sarsıntının daha ciddi sonuçlara yol açmasına neden olur. Kafanın öne, arkaya ya da yana doğru sarsılması; beyin damarlarında yırtılmalara, göz içi kanamalara, hatta beyin kanamalarına yol açabiliyor" dedi.

'ZİHİNSEL VE BEDENSEL HASARLAR MEYDANA GELEBİLİR'

Sarsıntı sonucu sadece beyinde değil, solunumu kontrol eden sinirlerde de yırtılmalar yaşanabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Demir, "Bu tür travmalar ani solunum durmalarına bile neden olabilir. Sadece eğlenmek ya da sakinleştirmek için yapılan bu hareketler, bebeklerde hayati tehlike yaratabilir" diye konuştu.

Bazı durumlarda bebeklerin havaya atılıp tavana çarptığı ya da düşerken tutulamayarak yere düştüğü olaylarla karşılaştıklarını söyleyen Uzm. Dr. Demir, "Bu tür kazalar bebeklerde hem kafa hem de vücut travmalarına yol açabiliyor. Kalıcı zihinsel ve bedensel hasarlar meydana gelebilir" dedi.

'GÖZ TEMASI KURMAK SAĞLIKLU BAĞLANMAYI DESTEKLER'

Bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Demir, "Bebekle göz teması kurmak, onunla konuşmak, şarkı söylemek, dokunmak gibi yöntemler hem güven verir hem de sağlıklı bağlanmayı destekler. Ancak bunun için bebeğin altının temiz, karnının tok ve genel olarak rahat olması da önemlidir" diye konuştu.

Olası bir sarsma veya travma sonrası dikkat edilmesi gereken belirtilere değinen Uzm. Dr. Demir, "Bebekte sabit bir noktaya bakma, davranışlarında anormallik, şiddetli kusma, gözlerde kayma gibi belirtiler varsa mutlaka bir doktora başvurulmalı. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9167,58%0,98
  • DOLAR

    38,55% 0,00
  • EURO

    43,68% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4021,10% 0,07
  • Ç. ALTIN

    6536,55% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İran'da yolcu uçağı acil iniş yaptı
Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı / Ek fotoğraflar
Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı / Ek fotoğraflar
Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı / Ek fotoğraflar
İstanbul- Sarıyer'de çöken yolda alt yapı çalışmaları sürüyor / Ek bilgi ve g...
Kamyondan boşaltmaya çalıştığı tomrukların altında kalıp öldü
Türk Kızılay yeni yönetimini belirledi
İçişleri Bakan Yardımcısı Aktaş: PKK terör örgütü sayfası da Allah’ın izniyle...
Göztepe'de voleybolda Bihter imzaladı
Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı
Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı / Ek fotoğraflar
Motosiklet kazasında ölen Emirhan gözyaşlarıyla toprağa verildi (2)
Adana- Gökyüzünde telsizle evlilik teklifi; 'Diz çökmemek için yaptın bunu de...
KKTC ve Rum Yönetimi liderleri görüştü
Adana'da dolu yağışı; tarım arazileri zarar gördü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kakava ateşi, binlerce kişinin katılımıyla yakıldı / Ek fotoğraflar

Motosiklet kazasında ölen Emirhan gözyaşlarıyla toprağa verildi (2)

Adana- Gökyüzünde telsizle evlilik teklifi; 'Diz çökmemek için yaptın bunu değil mi' /Vi...

KKTC ve Rum Yönetimi liderleri görüştü

Adana'da dolu yağışı; tarım arazileri zarar gördü

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyine 3 hava saldırısı düzenledi

İstanbul - Nikah salonlarında '05.05.25' yoğunluğu

Binlerce galaksi tek karede görüntülendi

İstanbul- Gaziosmanpaşa'da inşaat işçilerinin taşlı sopalı kavgası kamerada

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kentsel dönüşüm konusunda kapsamlı hazırlıklar içindeyiz

Bakan Güler, Umman Genelkurmay Başkanı Alraısı'yi kabul etti

Bakan Şimşek: Yıllık enflasyon 11 aydır geriliyor

Bakan Bolat, Kuzey Makedonya Maliye Bakanı Kochoska ile görüştü

Adıyaman’da inşaattan düşen işçi öldü

TEKNOFEST KKTC 225 bin ziyaretçiyle tamamlandı

Pençe-Kilit bölgesinde tespit edilen mağarada silah ve mühimmat ele geçirildi

Daikin'le Yaşanabilir Gelecek Video Yarışması başlıyor

Bandırma’da sahildeki kayalıklar arasında ceset bulundu

Gazze’ye yardım gemisine saldırı anı görüntüleri ortaya çıktı

İstanbul - Avcılar'da otomobilin çarptığı motosikletli yola savruldu; araçların altında ...

İstanbul- Avcılar'da 7 katlı binanın çatısındaki beton parçalar düştü