25.1° / 10.7°

Bir Ülkenin Vatandaşı Olmak Çağın da Vatandaşı Olmaktır

Bir Ülkenin Vatandaşı Olmak Çağın da Vatandaşı Olmaktır

Bir Ülkenin Vatandaşı Olmak Çağın da Vatandaşı Olmaktır
Tarih: 02.11.2017 18:59

AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu, 12 Eylül 1980´deki askeri ihtilalin ardından dava ve iddia sahibi olmanın kıymetinin itibarsızlaştırıldığını, herhangi bir konuda iddialı olmayan insanların popülerleştirildiğini belirtti.

- Yeni Bakış Açıları Açısından Bu Konferanslar Önemli -

Aksaray Üniversitesi (ASÜ)´nin ev sahipliğinde, Aksaray Kültür Turizm Üniversite Sanayi Ticaret ve Sivil Toplum Örgütleri İşbirliği Derneği (AKTÜSDER) tarafından düzenlenen konferansta konuşan Milletvekili Aydoğdu, ?Muhatabını Arayan Yalnızların Hikâyesi? başlıklı bir sunum yaptı. Etkinliğin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, öğrencilerin bu ve benzeri konferanslarla daha geniş bir bilgiye ulaştırmayı amaçladıklarını belirtti ve yeni bakış açıları kazanmaları adına bu çalışmaların önemli olduğunu vurguladı. AKTÜSDER Başkanı Rasim Gül ise Aksaray´ın az sayıda yazar ve sanat adamı yetiştirdiği gerçeğine vurgu yaparak, bu isimlerin öne çıkartılması gerektiğini, Milletvekili Cengiz Aydoğdu´nun da bir yazar olarak çok değerli eserler ürettiğini söyledi.

- İnsanın Bir Bağa İhtiyacı Var; Önce Kâinatı Yaratanla -

Konferanstaki temel amacının, kafalara -özellikle öğrencilerin kafalarına- bir şüphe, bir merak tohumu atmak olduğunu kaydeden Milletvekili Aydoğdu, hayatın zannedildiği kadar zor ama hiç de kolay olmadığını belirtti. Asıl meselenin, insanın kendisini diğer insanların yanına nasıl kattığı olduğunu ifade eden Aydoğdu, ?Peygamberimiz Ashabı ile otururken yağmur yağar ve başını açar. Neden başını açtığı sorulduğunda ?Yağmur damlasının Allah ile olan akdi benden taze, o nedenle açtım´ cevabını verir. Tüm mesele, bu dünyada bir bağ kurabilmek. Dünyada insanlar yalnız yaşayamaz. Şu anda bizi ilgilendiren her şeyin temeli de, diğer insanlarla nasıl yaşayacağımız üzerinedir. Yani mesele, insanın kendisini diğer insanların yanına nasıl kattığı meselesidir. Topluma nasıl katıldığımız, nasıl arkadaş olduğumuz, nasıl dost olduğumuz, nasıl anne-baba olduğumuz? İnsanın bir bağa ihtiyacı var; önce bu kâinatı yaratanla. Onu kabul ederseniz, diğer insanlarla da bir bağ kurmuş olursunuz? dedi.

- Ülke ve Millet Algısının Oluşması Zaman Alır -

Yunus Emre´nin bir eserinde ?Dilsiz haber verecek kulaksız dinleyecek?? ifadesine dikkat çeken Cengiz Aydoğdu, kendi içindeki yalnızlığı kuranların, onu kurduklarında bir milletin ferdi olabildiklerini iletti. Ülke ve millet algısının oluşmasının, ?Devlet nedir?? ?Millet nedir?? ?Özgürlük nedir?? gibi soruların cevap bulmasının ve bu kavramların oluşmasının zaman aldığına temas eden Aydoğdu, konuyu bir anısını paylaşarak şu şekilde anlattı: ?Her akşam eve geldiğimde dedemin elini öpmezsem alınırdı. Bir akşam yine eve geldim ve dedemin elini öpmek için müsaade istedim. Bir müddet konuştuk ve bana ?Sağ-sol işlerine karışma, işine bak´ dedi. Ben de gençliğinde coşkusuyla ?Dede memleketin geleceğini hiç düşünmüyor musun?´ dedim. Kendisi oturduğu yerden dizlerinin üzerine geldi, büyük bir öfkeyle, Allah´tan gelenin Allah´a döneceği mealindeki ayeti okudu ve ?Ne varmış geleceğimizde, geleceğimiz Allah´ dedi. Dedemin gelecek tasavvurunu çok sonraları anlayabildim. İşte, geleceğe böyle bakan bir millet Viyana´ya kadar ulaşır.?

- 12 Eylül, İddia ve Dava Sahibi Olmanın Kıymetini Düşürdü -

Tarihteki asıl sarsıcı olayın 1774´deki Kaynarca Anlaşması ve yaşanan toprak kaybı olduğunu söyleyen Milletvekili Aydoğdu, bu millet o tarihten beri kuşatılmış bir kalenin içinde gibi yaşadığını ve böyle hissetmeye devam ettiğini belirtti. Kendi nesillerinde ciddi bir arayışın söz konusu olduğunu, fertlerin içinde bulunulan durumu değiştirmeye yönelik çabalar gösterdiğini kaydeden Aydoğdu, 12 Eylül 1980´deki ihtilali yapan kadronun, bu duyguyu yargıladığının altını çizdi. 12 Eylül´den sonra dava ve iddia sahibi olmanın kıymetinin itibarsızlaştırıldığını, herhangi bir konuda iddialı olmayan insanın popülerleştirilerek, öne çıkartıldığını anlatan Cengiz Aydoğdu, ?Bir spor müsabakasındaki galibiyetin kutlanılması o kadar kutsandı ki; bu durum adeta ülke gençliğinin gelecekle, siyasetle, fikirle ilgilenmemesini teşvike kadar gitti. Buradan, herkesin münakaşa ve kavga etmesi gerektiği anlamı çıkmaz ve bunu kastetmiyoruz. Ama bir ülkenin vatandaşı olmak aynı zamanda bir çağın da vatandaşı olmaktır. Yani yaşadığımız çağa tanıklık etmemiz gerekiyor? dedi.

Konferansın ardından Vali Aykut Pekmez başta olmak üzere, etkinliğin düzenlemesine katkı sunan isimlere AKTÜSDER tarafından plaketleri takdim edildi. Milletvekili Cengiz Aydoğdu daha sonra kitaplarını imzaladı. 

  • BIST 100

    10220,57%-0,08
  • DOLAR

    39,83% 0,01
  • EURO

    46,95% 0,28
  • GRAM ALTIN

    4272,97% 0,33
  • Ç. ALTIN

    6809,88% 0,02
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ankara’da hayata geçirilecek Şahin West projesi tanıtıldı
İstanbul- Pilot Mehmet Demirci son yolculuğuna uğurlandı
‘Ada Kıbrıs’ projesine THY’den destek
Ankara'da mobilyacılar sitesinde yangın; 2 iş yeri ve 2 araç zarar gördü
Diyarbakır’da Leman dergisi protestosu /Video eklendi
Tarımsal destek ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor
Cezaevinden çıktıktan 2 gün sonra eşini öldürüp intihar etti (2)
Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (4)
NATO Görev Gücü Komutası Türkiye'den İtalya'ya devredildi
Kayseri'de silahlı, bıçaklı, sopalı kavga: 2 yaralı
İstanbul - Küçükçekmece’de dereden gelen kokuya mahalleli isyan etti, atık dö...
Bakan Yardımcısı Gizligider: 7 günde 624 orman yangını çıktı, son 3'ü kısmen ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü
Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı, Avrupa'daki en yoğun havalimanı
Pakistan’da bina çöktü: 5 ölü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İstanbul - Küçükçekmece’de dereden gelen kokuya mahalleli isyan etti, atık döküldüğü idd...

Bakan Yardımcısı Gizligider: 7 günde 624 orman yangını çıktı, son 3'ü kısmen kontrol alt...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı, Avrupa'daki en yoğun havalimanı

Pakistan’da bina çöktü: 5 ölü

Bakan Göktaş: Yangınlardan etkilenen hanelere 12 milyon 260 bin lira kaynak aktardık

Ankara Valiliği'nden 'test uçuşu' duyurusu

Bakan Bayraktar: Altyapıda artık yeni bir sistem dizaynına ihtiyacımız var

Rusya ve Ukrayna arasında yeni esir takası

Altay'da Ramazan Kurşunlu imzaladı

Samsun’da sitenin istinat duvarı çöktü

Ödemiş'teki orman yangını 3'üncü gününde (3)

Devrilen suntaların altında kalan işçi yaralandı

Engelli çift, lösemiye yakalanan oğulları için verdikleri mücadeleyle örnek oldu

Ankara- Bakan Uraloğlu: 4,5G abone sayısı 87,6 milyona ulaştı /Video eklendi

Kazada ölen Serhat’ın, 1 gün önce doğum gününü kutladığı görüntüler ortaya çıktı

78 kişinin öldüğü otel yangını faciasında ilk duruşma 7 Temmuz'da

Eskişehir'de orman yangını

Anadolu Efes’te transfer hareketliliği sürüyor, Beaubois ile sözleşme yenilendi

Yelkende 420 Dünya Şampiyonası İzmir'de başladı

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17'nci Zirvesi Azerbaycan'da başladı