12.1° / 0.9°

'Bitkisel çaylar, ilaçların etkisini azaltıyor'

'Bitkisel çaylar, ilaçların etkisini azaltıyor'

Tarih: 30.12.2024 11:09

Salih BÜYÜKSAMANCI/KONYA, (DHA)- KONYA'da Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Durmuş Ali Aslanlar, insanların kış aylarında üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için bitki çayı ve ilaçlarını birlikte tükettiğini ancak bu gibi durumlarda ilacın etkisinin azaldığını belirtti. Aslanlar, “İlaç kullanan vatandaşlarımız için bitkisel çay kullanmak çok masum bir şey değil. Bitkisel çaylar, bu ilaçlarla etkileştiği için ilacın etkisini azaltabiliyor. Tedavinin etkinliğini azaltabiliyor veya ilacın yan etkisini arttırabiliyor. Bu da değişik problemlere, insan sağlığında zararlı durumlara yol açabiliyor” dedi.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar sıklıkla görülüyor. Bu hastalıklardan doğal yollarla korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenler şifayı, bitki çaylarında arıyor. En çok tercih edilenler ıhlamur, ada çayı, rezene, yeşil çay, biberiye, zencefil, zerdeçal ve tarçın. Ancak bu bitkilerin nasıl ve ne oranda tüketilmesi gerektiği de önemli.

NEÜ Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Durmuş Ali Aslanlar, günde iki fincandan fazla bitki çayı içilmemesi gerektiğini söyledi. Aslanlar, “Geleneksel olarak vatandaşlarımız bitkisel çayları özellikle hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılmakta. Bu çaylara en çok kış aylarında rağbet gösteriliyor. Örneğin; ıhlamur, ada çayı, nane, kekik ve melisa çayları gibi çeşit bulunuyor. Bu çaylar demlenerek veya kaynatılarak kullanılabiliyor. Hangi çayın demlenerek, hangi çayın kaynatılarak kullanıldığı çok önemli. Çünkü bir çay demlenmesi gerekirken kaynatırsanız etkileri azalabilir. Buna dikkat etmek gerekiyor. Bitkisel çayları genelde yemeklerden birkaç saat önce ve birkaç saat sonra kullanmalıyız. Mide rahatsızlığımız varsa, sindirim sistemi problemimiz varsa, yemeklerden hemen sonra kullanabiliriz. Bu bitkisel çayları uyku için kullanıyorsak yatmadan birkaç saat önce de bu bitkisel çayları kullanabiliriz. Bir günde iki fincandan fazla bitkisel çay kullanılmamalı. Belki 3’üncü fincan, ama 3’üncü fincandan sonra kesinlikle kullanılmamalı.” diye konuştu.

‘DOĞAL OLDUĞU İÇİN ZARARSIZ OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR’

Dr. Aslanlar, “Vatandaşımız bu çayların doğal olduğu için zararsız olduğunu düşünüyor. Böyle bir şey yok. Tabii bunlarda ilaç gibi zararlı yan etkileri olabiliyor. İnsanlar, ‘Bu çayları her hastalıkta kullanabilirim, bu çaylar her derde deva’ diye düşünüyor. Her hastalıkta, tüm çaylar doktora danışmadan kesinlikle kullanılmamalı. Bir de sosyal medyadan, komşumuzdan, akrabamızdan tavsiyeler üzerine bitkisel çaylar kullanılabiliyor. Tehlikeli durumlar oluşturabilir” dedi.

DOĞRU KURUTULMAYAN BİTKİ, ZEHİRLİYOR

Doğru ve hijyenik ortamlarda kurutulmayan bitkilerin zehirleme olasılığının daha yüksek olduğunu belirten Dr. Aslanlar, “Bitkisel çayların temin edildiği yerlerde hijyen koşullarına çok dikkat etmeliyiz. Burada paketli, uygun koşullarda saklanan ürünleri tercih etmeliyiz. Bir de doğru bitki çayına ulaşmamız gerekiyor. Uygun koşullarda saklanmadığında bu bitkisel ürünler, çaylar, karaciğerde toksik etkileri oluşabiliyor. Bitki çaylarının kurutulması çok önemli. Uygun koşullarda kurutulmadığında, nemli ortamlarda üst üste havalandırılmadan küfler oluşabiliyor. Bu küfler de aflatoksin adında bir zehir oluşturuyor. Bu zehrin karaciğere toksik zararlı durumları var. Aflatoksin aynı zamanda doğrudan kanserojen bir madde. Ondan dolayı uygun koşullarda kurutulan bitkisel çayları tüketmemiz gerekiyor” dedi.

İLAÇ KULLANANLAR DAHA DA DİKKAT EDİLMELİ

İlaç kullananların, ilaçlarını bitkisel çaylarla tüketmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Aslanlar, şunları söyledi:

“Özellikle kronik hastalığı olanlarda, ilaç kullanan vatandaşlarımız için bitkisel çay kullanmak masum bir şey değil. Çünkü bitkisel çaylar, ilaçlarla etkileşebiliyor. Bitkisel çaylar, bu ilaçlarla etkileştiği için ilacın etkisini azaltabiliyor. Tedavinin etkinliğini azaltabiliyor veya ilacın yan etkisini arttırabiliyor. Bu da değişik problemlere, insan sağlığında zararlı durumlara yol açabiliyor. Mesela ada çayıyla beraber demir preparatları alındığında, kansızlıkta kullanılan demir preparatlarının emilimi azalıyor. Yeşil çay tansiyon için kullanıldığında tansiyonumuz düşmeyebiliyor ve daha da yükselebiliyor. Birçok bitkinin kullanımı; papatya ve ekinezya alerjik reaksiyonlar oluşturabiliyor. Ekinezya dediğimiz bitkinin çayı, soğuk algınlığında sıkça kullanılıyor. Bu tür bitki ilaçlarını kullanırken veya bitkisel çayları kullanırken hekimlerine danışmaları gerekiyor.” (DHA)

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    10085,5%0,10
  • DOLAR

    35,30% -0,18
  • EURO

    36,72% 0,66
  • GRAM ALTIN

    2979,90% -0,68
  • Ç. ALTIN

    4821,21% -0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Yalovaspor Basketbol - Darüşşafaka Lassa: 75-70
Mehmet Akif İnan ödülleri sahiplerini buldu
İstanbul - Sultangazi'de eşi tarafından öldürülen Ayşe'nin arkadaşı: Hiçbir s...
Trafikten men edilen motosikletini vermek istemeyen eczacı polisle tartıştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İş o raddeye varırsa yine bir gece ansızın gelebiliriz
Sınavsız üniversite vaadiyle dolandırıcılık iddiasına 17 sanık için 240 yıla ...
Bahçeşehir Koleji - TOFAŞ: 85-78
Hatayspor, Çaykur Rizespor maçının hazırlıklarına başladı
Manyas’taki Ketenlik Deresi, ahır temizliğinde kullanılan kimyasallarla beyaz...
CHP'li Yücel: Derhal Türkiye’deki Suriyelilerin geri dönmesi için bir planlam...
Kolunu ahşap kesme makinesine kaptıran mobilya işçisi yaralandı
İstanbul - Eşinin cesedini otomobilinin bagajında taşırken yakalandı, cinayet...
Yalova'da 3 milyon adet dolu makaron ele geçirildi
Defterdar Ahmet Günçavdı’dan Gazeteciler Cemiyetine İadeyi Ziyaret
Köprü çöktü, kamyon dereye düştü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Kolunu ahşap kesme makinesine kaptıran mobilya işçisi yaralandı

İstanbul - Eşinin cesedini otomobilinin bagajında taşırken yakalandı, cinayet anı sonras...

Yalova'da 3 milyon adet dolu makaron ele geçirildi

Defterdar Ahmet Günçavdı’dan Gazeteciler Cemiyetine İadeyi Ziyaret

Köprü çöktü, kamyon dereye düştü

Devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

Konyaspor'da borç krizi

Beşiktaş kafilesi Sivas'ta

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye Kamu-Sen heyetini kabul etti

Trabzonspor’da Alanyaspor maçının hazırlıkları devam etti

Trafikte bıçaklı yol verme kavgası kamerada: 1 yaralı

Göçmen kaçakçısı şüphelisinin yakınından gazetecilere tepki: Adam mı öldürdük ne çekiyor...

Bölge barolarından 'Rojin Kabaiş' açıklaması

Tanju Özcan hakkındaki soruşturma, ‘Nefret ve ayrımcılık’ ile ‘Görevi kötüye kullanmak’t...

DEM Parti heyeti, Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan'ı ziyaret etti

'2025 Turizm Başkenti Erzurum'da etkinlikler başladı

Avusturya Cumhurbaşkanı, FPÖ Genel Başkanı Kickl'e hükümet kurma yetkisi verdi

İstanbul - Zeytinburnu'nda rezidansın lobisini kurşunlayan saldırgan yakalandı

Macron: Ukrayna için hızlı ve kolay bir çözüm görünmüyor

Bakan Fidan: PKK'nın şiddet imparatorluğu artık çökmek üzere

Denizli'de evli çiftin öldüğü kaza kamerada