19.4° / 8.7°

Cevdet Yılmaz: Kentsel dönüşüm, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de hayati bir meseledir

Cevdet Yılmaz: Kentsel dönüşüm, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de hayati bir meseledir

Cevdet Yılmaz: Kentsel dönüşüm, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye
Tarih: 12.02.2025 13:31

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- CUMHURBAŞKANI Yardımcısı Cevdet Yılmaz, deprem yaşanmadan önce riskli alanların tespit edilip dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, “Krizi yönetmek istemiyorsak riskleri yönetmek durumundayız. Burada da en önemli mesele kentsel dönüşüm meselesidir. İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de kentsel dönüşüm hayati bir meseledir. Bir tercih konusu değildir bir zorunluluktur” dedi.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 105’inci yıl dönümü kutlamaları Trabzon Caddesi’nde yapıldı. Tören, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tolga Genç ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel’in askeri araç üzerinde halkı selamlamasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, Türk bayrağına İstiklal Madalyası’nı taktı. İl Müftüsü Abdurrahman Kotan’ın dua ettirmesinin ardından Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer ile Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel yaptıkları konuşmada 105 yıl önce Kahramanmaraşlıların düşmana karşı destan yazdığını söyledi.

'DEPREM BÖLGEMİZE 2 YILDA 2,6 TRİLYON LİRA YATIRIM YAPTIK'

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun da katıldığı törende kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kahramanmaraşlıların Fransızlara karşı verdiği mücadele sonunda destan yazdığını ve düşmana karşı gösterilen bu direnişin tüm Anadolu’ya bağımsızlık yolunda ilham kaynağı olduğunu söyledi. 12 Şubat’ta işgale karşı boyun eğmeyen ve özgürlüğünü kendi elleriyle kazanan bir şehir olarak tarihe geçen Kahramanmaraş’ın 6 Şubat 2023’te deprem felaketiyle bir kez daha sınandığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

“2 yıldır aralıksız süren inşa ve ihya çalışmalarımızın meyvelerini teslim edilen konut ve iş yerleriyle yapılan yollar ve köprülerle inşa edilen okullar ve hastanelerle ve birçok hizmetle teşvikle, destekle sürdürüyoruz. Son 2 yılda deprem bölgemize 2,6 trilyon Türk Lirası’nı aşan miktarda yatırım yaptık. Bu yıl 2025 yılında da yine deprem bölgemize 584 milyar liralık kaynak tahsis etti. Dile kolay, bu yılı da sayarsanız 3 trilyon liranın üzerinde bir kaynağı sadece merkezi idare bütçemizden deprem için harcamış olacağız. Belediyelerin harcamaları, diğer harcamaları saymıyorum. Dünyanın şu anda en büyük şantiyesi deprem bölgemizde. Binlerce şantiyede 200 bine yakın çalışanla bu ihya ve inşa faaliyetlerini sürdürüyoruz.”

'KENTSEL DÖNÜŞÜM TERCİH DEĞİL, ZORUNLULUKTUR'

Geçen ylı Türkiye’de nüfusu en fazla artan 2’nci vilayetin Kahramanmaraş olduğunu, şehirde sürdürülen ihya ve inşa faaliyetleri tamamlandığında Kahramanmaraş'ın nüfusunun deprem öncesinden de daha yüksek bir seviyeye çıkacağını belirten Cevdet Yılmaz, son günlerde Ege’de peş peşe depremlerin meydana geldiğini hatırlatarak şöyle devam etti:

“Son günlerde Ege'de özellikle Yunanistan açıklarında meydana gelen depremler bizlere bir kez daha deprem gerçeğini hatırlattı. Burada en önemli mesele deprem olmadan hazırlık yapabilmektir. Deprem yaşanmadan önce riskli alanları tespit edip buraları dönüştürmektir. Krizi yönetmek istemiyorsak riskleri yönetmek durumundayız. Burada da en önemli mesele kentsel dönüşüm meselesidir. İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'de kentsel dönüşüm hayati bir meseledir. Bir tercih konusu değildir, bir zorunluluktur. Hayat kurtaran bir gerekliliktir. Dolayısıyla kentsel dönüşüme önümüzdeki dönemde de yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Kentsel dönüşüm hamlemizin önümüzdeki günlerde, önümüzdeki dönemde deprem yükümüz biraz hafifledikçe, bir sosyal konut seferberliğiyle de bütünleştireceğiz. Bir taraftan kentsel dönüşüm, diğer taraftan da sosyal konut seferberliğiyle her vatandaşlarımızın sağlıklı konutlara daha uygun maliyetlerle ulaşmasını sağlayacağız. Hem de depremlere daha dirençli bir Türkiye'yi ve depremlere dirençli şehirlerimizi hep birlikte inşa edeceğiz.”

Kutlamalarda Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Takımı konser verdi, öğrenciler şiirler okudu, 12 Şubat’ın canlandırıldığı tiyatro gösterisi sahnelendi ve geçit töreni yapıldı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden Ayşe Barım açıklaması
Seyir halindeyken alev alan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul - Küçükçekmece'de iş yerine silahlı saldırı düzenlendi
Malatya'da kömür yüklü TIR tünel içinde alev aldı: Tünel 2 saat ulaşıma kapan...
İşçi servis midibüsüyle otomobil çarpıştı: 12 yaralı
Bakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Irak Ortak Planlama Grubu Hazırlık Toplantı...
Kocaelispor'un 16 yıl sonra Süper Lig’e yükselmesi coşkuyla kutlandı
İstanbul - Pendik'te park halindeki otomobil alev alev yandı
Dernek lokalinde alacak verecek kavgasında bıçakla ağır yaralandı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 yaralı
Otopark kavgasında komşusunu bıçakla yaraladı
U13 Ligi, ilk defa dijital lisanslama ile oynandı
Karabük’te kayalık bölgeye düşen inek vinçle kurtarıldı
Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK maçının ardından
Bakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Otopark kavgasında komşusunu bıçakla yaraladı

U13 Ligi, ilk defa dijital lisanslama ile oynandı

Karabük’te kayalık bölgeye düşen inek vinçle kurtarıldı

Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK maçının ardından

Bakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kocaelispor’a tebrik mesajı

Türk Yıldızları gösterisi İskenderun semalarında nefes kesti

Şanlıurfa'da tahliye kanalına düşen Suriyeli Muhammed hayatını kaybetti

Çocuk kavgasında komşusunu öldüren sanık: Bir anlık öfke ile ateş ettim

Yeni doğan bebeği çöp konteynerine annesi bırakmış (2)

Göztepe - Beşiktaş / Ek fotoğraflar

Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK: 1-0

Bursaspor - Büyükçekmece Basketbol: 68-89

İstanbul - Esenler'de hafriyat kamyonunun çarptığı 6 yaşındaki Can Demir hayatını kaybet...

İstanbul- Fatih'te Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşı Elif Kırav'ı bıçaklayarak öldürdü; tutukl...

Rally Bodrum ödül töreniyle sona erdi

İstanbul- Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın paniği

‘Bireysel deneyimleri yakalamaya çalışan tüm sektörler yapay zekaya adapte oluyor’

Edirne'de tarlaya uçan otomobilin sürücüsü ağır yaralandı

Göztepe - Beşiktaş / Ek fotoğraflar

İstanbul - Sancaktepe'de otomobilde ölü bulundu