Aliekber METE/ANKARA, (DHA)- CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Meclis'te grubu bulunan partilerin grup başkan vekillerini kabul ettiği toplantıyla ilgili, "Toplantıda açılım süreciyle ilgili bir komisyon kurulması talebi görüşüldü. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi için öncelikle şunu ifade etmek isterim; bu bir anayasa komisyonu değildir" dedi.
CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Günaydın, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un 'Terörsüz Türkiye' hedefi kapsamında kurulması planlanan komisyonla ilgili dün grup başkan vekilleriyle yaptığı görüşmeye ilişkin, şunları söyledi: "Toplantıda açılım süreci ile ilgili bir komisyon kurulması talebi görüşüldü. Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi için öncelikle şunu ifade etmek isterim; bu bir anayasa komisyonu değildir. CHP, anayasa meselesine kapalı olduğunu ve burada herhangi bir çalışmanın içerisinde olmayacağını baştan ifade etmiştir. Bunun dışında Meclis'te bir komisyon kurularak, bu komisyonun mevcut yasal düzenlemeleri gözden geçirme, demokrasi ve hukuka aykırı olan düzenlemeler varsa, bunları revize etme ve yenilerini kurma ve aynı zamanda uygulamada da yasaya aykırı durumlar varsa, bunları saptama ve ilke kararları alma konusunda komisyon kurulması talebi var. CHP bu talebe; tarihsel tutarlılığı içerisinde, MYK'da müzakere edilmiş bir netlik içinde şu yanıtı vermiştir; CHP, kanunla kurulmak kaydıyla, önceden konusu ve çalışma esaslarını belirlemek kaydıyla, Meclis'te bulunan tüm partilerin temsil edildiği, demokratik meşruiyet ilkesi uyarınca nitelikli çoğunlukla karar alacak ve bu kararlarının toplumla paylaşıldığı bir komisyona destek verecektir. Komisyonun 100 kişiden oluşturulması ve böylelikle AKP-MHP çoğunluğunun 51'i bularak komisyondan dilediği kararları çıkartabilmesine ilişkin hesaplar, böyle bir komisyonu baştan ortadan kaldırır, işlevsiz kılar. Meclis Başkanı, 'Böyle bir komisyon mümkün ise Meclis yaz tatiline girmeden kurulmalı ve çalışmalı' şeklindeki ifadesi ile niyetini belli etti. Bundan sonrası yürütülecek müzakereler ile oluşacak. Bu bir karar toplantısı değildi."
'BUNLAR LAFÜGÜZAF MAALESEF'
Günaydın, iktidarın iç cephenin güçlendirilmesiyle ilgili söylemlerine ilişkin de "Türkiye'de herkes kendisini bu milletin açık bir ferdi, ötekileştirilmemiş, herhangi bir şekilde baskıya uğramadan refahtan eşit pay alan yurttaşlar olarak görmek istemektedir. Sen bir taraftan her türlü araçla ana muhalefet partisini ötekileştirmeye, terörize etmeye, kriminalize etmeye çalışacaksın sonra döneceksin iç cephe nutukları atacaksın. Bu nutukların olsa olsa senin propagandan olacağı açıktır. Eğer derdin Türkiye'de iç cepheyi yeniden kuvvetlendirmek ise uygulamanın da bu yönde olması lazım. Uygulamanın her geçen gün bunun tam tersine tekabül ettiğini görüyoruz. Ekrem İmamoğlu'nun avukatını tutukla, gazetecileri tutukla, bunları protesto etmeye çalışan 70 baro başkanını Çağlayan Adliyesi'nde kıstır ve yürümelerini engelle, onları bloke et, ablukaya al; sonra da, 'Ben iç cepheyi güçlendireceğim' de. Bunlar lafügüzaf maalesef" diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI
9448,9%3,36
39,60% -0,02
46,07% 0,36
4224,27% -1,54
6791,55% -2,29