Çırak sayısı geçen yıla göre yüzde 10 düştü

Çırak sayısı geçen yıla göre yüzde 10 düştü

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

ÇIRAK SAYISI GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 10 DÜŞTÜ
 
/resimler/2019-9/28/0004186840549.jpg
 
Berberler ve kuaförler odası başkanı  Mehmet Doğan ; Usta çırak geleneği ile iş öğrenen esnaf ve sanatkârlarımız şu anda yanlarında çalıştıracak çırak ve kalfa bulmakta sıkıntı çekiyor. Ustalarımızın yerine yetişecek ve mesleği sürdürecek insan kaynağı sıkıntısı var. Gençlerimizin okullarda verilen eğitimin yanında usta ellerde iş öğrenip meslek sahibi olmaları için çıraklık cazip hale getirilmeli. Bunun için de çıraklık ve stajyerlik dönemlerindeki prim gün sayıları emeklilikteki prim gün sayısına dahil edilmeli. Çıraklığın önü açılmalı ve bu sayede mesleki eğitim güçlendirilmeli.
 
ÇIRAKLARIN ÇALIŞMA SÜRELERİ PRİM GÜN SAYISINA DAHİL EDİLMELİ
 
2007 yılında 187 bin 927 olan çırak sayısı, 2016 yılına kadar yüzde 60 düşerek 74 bin 203´e kadar geriledi. 2016 yılında çıraklık öğrencilerinin lise diploması almalarının önü açılınca çırak sayısı yeniden yükselişe geçmiş ve 133 bin 450´ye çıkmıştı. Çıraklık okullarının zorunlu eğitime dahil edilmesiyle çırak sayısı artsa da 2018 yılında 2017´ye göre yüzde 10 düşerek 119 bin 451 oldu. Bu durum çıraklığın halen çok da cazip olmadığını gösteriyor. Çırak sayısı azaldıkça esnaf ve sanatkârlarımız yanında çalıştıracak ve iş öğretecek eleman bulamıyor. Öte yandan çok sayıda gencimiz de işsizlikten yakınıyor. Bu yüzden çıraklık bir an önce cazip hale getirilmeli. Geçmiş yıllarda staj yapan çok sayıda kişi, staja başlama tarihinin SGK giriş tarihi olarak kabul edilmesini istiyor.
 
ÇIRAKLIK OKULUNA GİDENLER LİSE DİPLOMASI ALABİLİYOR
 
Öncelikle ?Stajyer ve çırakların çalıştıkları dönemde iş kazası, meslek hastalığı veya hastalık riskine maruz kalmaları durumunda kendilerine gerekli yardımların (gelir bağlanması, istirahatli olunan sürede geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi, sağlık yardımı gibi) yapılması olumlu fakat yeterli değil. Aynı zamanda çıraklık veya stajyerlik dönemindeki prim gün sayıları emeklilik hesabında prim ödeme gün sayısına dahil olmalı. İşsizliği önlemek, gençlerimizin geleceğini kazanmak ve esnafımızın eleman ihtiyacını gidermek için çıraklık daha cazip hale getirilmelidir. Haftada 1 gün okula giden, diğer 4 gün ise mesleki eğitim aldığı yerde eğitimine devam eden bir gencimiz hem lise mezunu olabilmekte hem de meslek edinebilmektedir. Mesleki eğitim almak isteyen gençlerimiz bu imkânlardan yararlanmalı. (bağımsız medya)


Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri