30.7° / 13°

DEM Partili Bakırhan: Barışı toplumsallaştıracağız

DEM Partili Bakırhan: Barışı toplumsallaştıracağız

DEM Partili Bakırhan: Barışı toplumsallaştıracağız
Tarih: 30.04.2025 18:12 Güncelleme: 30.04.2025 18:12

Gıyasettin TETİK-Seyfettin EKEN/DİYARBAKIR, (DHA)- DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Olumsuz kimi pratiklerle, söylemlerle karşılaşabiliriz. Bunlar bizi korkutmalı, uzaklaştırmamalıdır. Biz toplumu savunacağımız gibi toplumu örgütleyeceğiz. Barışı toplumsallaştıracağız. Barış toplumsallaşırsa art niyetli olanlar bir süreci başka amaçlarla yapmak isteyenler bunu yapamaz. Çok önemli bir çağrı önümüzde duruyor” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, 'Gençlik Buluşmaları' kapsamında Kayapınar ilçesindeki Amed Şehir Tiyatrosu’nda 'Gençlik Buluşması' gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarının ardından söz alan Bakırhan, kendilerini yeni bir dönemin beklediğini belirterek, "Ne mutlu Kürt ve Türk gençlerine, ne mutlu bugün barışı mümkün kılanlara, ne mutlu bugün işte barış sürecinin başarıya ulaşması için emek ve çaba sarf ederek Türkiye’nin demokratikleşmesini, Kürt sorunun demokratik yollarla çözümü için emek harcayan gençlere ve halklarımıza diyorum. Demokrasisini sağlamış, siyasetini demokratikleştirmiş, kendi ülkesindeki bütün haklara ve inançlara eşit davranan ülkeler ne sarsılır ne Orta Doğu’daki bu girdaba kapılır ne de hegemonik güçlerin oyununa zemin oluşturmaz. İşte Öcalan’ın yaptığı çağrıyla bunu ifade ediyor. Öcalan bu girdabı uzun süre önce gördü. Türk ve Kürt haklarını birlikteliği ittifakı diğer halklar ve inançlar dahil olmak üzere kendi arasındaki demokratik zeminin, hukukun bu fırtınadan, bu girdaptan en az zararla çıkabileceğini düşünerek yeni bir sürecin kapısını araladı. Yeni bir başlangıç yaptı. Tabii ki haklı olarak belki sizin içinizde de vardır. İnsanlar soruyor, sorguluyor. Bu dönem niye böyle oldu, böyle bir başlangıca niye ihtiyaç duyuldu sorusunu sürekli duyuyoruz. Bu dönemi, bu süreci anlamayan, algılamayan bu ve bu süreç karşısında sağlam demokratik bir irade, yeni bir yol ve yöntem bulamayanlar da yıkılır diyor. 27 Şubat çağrısı da hepimize yeni bir dönemin, yeni bir sürecin aslında başladığını ve bu süreçten en başta Kürtlerin, halkların, Alevilerin, diğer inançların en az zararla çıkmasının kapısını araladı" dedi.

‘TÜRKİYE TOPLUMUNU, SİYASETİNİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN KOLLARI HEP BİRLİKTE SIVAMAMIZ GEREKİYOR’

Barış sürecinde en çok gençlerin sorumluluk alacağı bir dönem olduğunu ifade eden Bakırhan, “Yeni dönemde Türk ve Kürt halkının bin yıllık o tarihsel ittifakını da dikkate alarak bundan sonra yaşayacağımız yüz yılları ve bin yılları garantiye alan halklar arasında örülen Berlin Duvarı gibi o duvarların yıkıldığının çağrısıdır. Öcalan halklar arasındaki o duvarı aslında işaret ediyor. Berlin Duvarı gibi artık o sonra yeni bir süreçte halkların artık birlikte demokratik bir zeminde kendi kimlikleriyle yaşaması gerektiğinin çağrısını yapıyor. İşte burada hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu yeni dönemi en iyi siz anlarsınız, en iyi siz okursunuz. Yani gençler dinamik nitelikli okumalar yapar. Gençler yaptıkları okumalarla bu sürece sahip çıkabilirlerse işte bu duvarlar tamamen ortadan kalkarak demokratik bir cumhuriyete, demokratik bir ülkeye, Kürtlerin, Alevilerin ve diğer halkların ve inançların ötekileştirilmediği, yok sayılmadığı, zorla, baskıyla, inkarcı bir anlayışla tek bir kimliğe hapsedilmediği bir Türkiye'yi birlikte yaratabiliriz, inşa edebiliriz. Sorumluluğunuz çok büyük. Dolayısıyla bu süreç en başta gençlerin sorumluluk alacağı bir süreçtir. Sağa, sola bakmaya aleyhte yazılanlara çizilenlere yapılan yorumlara takınmadan karşıdaki sürecin yürütücülerinin kim olduğunu, geçmişte hangi nitelikte olduklarına takınmadan Türkiye toplumunu, siyasetini değiştirmek için kolları hep birlikte sıvamamız gerekiyor. Sistemler durduğu yerde değişmez. Sistemler değişmek istemez. Sistemlerin en büyük korkusu demokratikleşmedir. Türkiye'de demokratik bir zemin oluşturmak, bu demokratik zeminde, gençlerin, kadınların, Kürtlerin, Alevilerin ve Türkiye'de yaşayan 85 milyon insanın kardeşçe, eşitçe eşit haklara sahip oldukları bir Türkiye mücadelesi bizleri bekliyor. Olumsuz kimi pratiklerle, söylemlerle karşılaşabiliriz. Bunlar bizi korkutmalı, uzaklaştırmamalıdır. Biz toplumu savunacağımız gibi toplumu örgütleyeceğiz. Barışı toplumsallaştıracağız. Barış toplumsallaşırsa art niyetli olanlar bir süreci başka amaçlarla yapmak isteyenler bunu yapamaz. Çok önemli bir çağrı önümüzde duruyor. Demokratik toplum çağrısı sadece Kürt'e değil, 85 milyona demokrasi istiyor. Sadece Kürt'ün özgürlüğü değil Kürt'ün dışında Türkiye'de yaşayan bütün dillerin özgürlüğünü savunuyor” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İzmir Bornova'da orman yangını (6)
Sivasspor’un yeni başkanı Gökhan Karagöl oldu
Tekirdağ'da karaya oturan kuru yük gemisini kurtarma çalışmaları 4'üncü günün...
Tarlada bulup oynadığı tabancanın ateş almasıyla kendini vuran 6 yaşındaki ço...
Aydın'ın Bozdoğan'da maki yangını
Fatih Erbakan: İsrail, İran'a saldırarak dünyaya ve Türkiye'ye 'sıra size de ...
Türk Kara Kuvvetleri 2 bin 234 yaşında (2)
Bursa’da doğal gaz kaynaklı patlama: 4 yaralı
32 yıllık hayali gerçekleşti, 1 günlüğüne asker oldu
Otomobil TIR’a arkadan çarptı: 2 ölü, 1 yaralı
Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar
Bodrum'da maki yangını (2)
Seyir halindeyken alev alan yolcu otobüsü yandı
Bakan Bak: Projeler, belediyelerle işbirliği yaptığımızda çok daha güçlü oluy...
'Bilim Kafe', üniversite hocaları ve vatandaşları buluşturdu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Antalya'da orman yangını / Ek fotoğraflar

Bodrum'da maki yangını (2)

Seyir halindeyken alev alan yolcu otobüsü yandı

Bakan Bak: Projeler, belediyelerle işbirliği yaptığımızda çok daha güçlü oluyor

'Bilim Kafe', üniversite hocaları ve vatandaşları buluşturdu

İstanbul- Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Kara Kuvvetleri’nin kuruluşunu kutladı

Edirne'de orman yangını

Bodrum'da maki yangını

Sakarya'da çıkıp Bilecik'e sıçrayan orman yangını 2'nci gününde (5)

Destici: Bizi şimdi siyasi bölücülükle bölmeye çalışıyorlar

Sakarya'da çıkıp Bilecik'e sıçrayan orman yangını 2'nci gününde (4)

İstanbul- Bakan Uraloğlu: Türkiye doğu batı eksenindeki ulaştırma orta koridorunun merke...

Antalya'da orman yangını

Motosikletle yön levhasının direğine çarpan Azra, son yolculuğuna uğurlandı

TIR’ın çarptığı motosikletteki 2 kişi öldü

Bakan Bak: Bursaspor'u, Süper Lig'de görmek istiyoruz

8 aylık bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Jeff Bezos ve Lauren Sanchez, Venedik'te evlendi

Bakan Ersoy, Antalya'daki seramik batığına dalış yaptı / Ek fotoğraflar

İstanbul - Çatalca'da buğday tarlasında yangın

İstanbul- Avcılar'da 3 aydır ulaşılamayan kiracının kaçtığı 112 ihbarı ile ortaya çıktı