Deney Hayvanları Merkezi Araştırmacıların Hizmetinde

Deney Hayvanları Merkezi Araştırmacıların Hizmetinde

Deney Hayvanları Merkezi Araştırmacıların Hizmetinde

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, gerekli yasal ve etik izinlerin alındığı Deney Hayvanları Uygulama Araştırma Merkezi’nin araştırmacıların hizmetinde olduğunu, ilk hayvan deneyleri için “Yerel Etik Kurul İzin Başvurusunun” yapıldığını ifade etti. 

 En Dikkat Edilen Parametrelerden Birisi Hayvan Refahı 

Farklı hayvan türleri üzerinde bilimsel araştırma yapmaya uygun standartlarda oluşturulan Merkezde, etik kuralların titizlikle yerine getirileceğini söyleyen Rektör Şahin, binanın buna göre kurgulandığını ifade etti. Yerel Etik Kurul tarafından her bir çalışmanın yönetmelikte belirlenen kurallar ekseninde inceleneceğini ve hayvan refahının bu manada en dikkat ettikleri parametre olduğunu vurgulayan Şahin, “Merkezimizde, araştırmacıların çalışmalarında kullanabileceği, içerisinde ameliyat masası, lambası, anestezi cihazı ve diğer operasyon aletlerinin yer aldığı iki adet prosedür odası bulunuyor. Bunun yanı sıra taşıma araçları, soğutma üniteleri, tartım cihazları, hayvan refahına uygun ve türlere göre boyutlandırılmış barınaklar, besleme üniteleri, karantina odaları ve sterilizasyon sistemleri de hazır durumda. Operasyonların ardından ortaya çıkan kalıntılar ise tıbbi atık yönetmeliğine uygun biçimde ilgili kuruma teslim edilerek bertaraf edilmesi sağlanacak” dedi. ASÜ Rektörü, Merkezin, ilaç araştırmaları başta olmak üzere, insan sağlığını ve toplumsal refahı ilgilendiren bilimsel çalışmalar açısından son derece önemli bir işlevi yerine getireceğine dikkat çekti ve bir tıp araştırması için ilk çalışma başvurusunun geldiğini belirtti. 

Deney Hayvanlarını Üretme ve Yetiştirme Hakkı da Var 

ASÜ Deney Hayvanları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Caner Öztürk ise araştırmacıların izni alınan türler üzerinde ve yönergeler dâhilinde akademik çalışmalar yapabileceklerini söyledi. Deney hayvanlarının kullanımının hayvan refahı ve etik kurallar çerçevesinde gerçekleşeceğinin altını çizen Öztürk, “Merkezde fare, sıçan, tavşan, kobay ve 19 farklı balık türü üzerinde çalışma yapmak mümkün. Diğer türler için de proje bazlı özel izinler alınabilir. Ayrıca ilerleyen dönemlerde, çalışmalarda kullanılan hayvanları üretme ve yetiştirme hakkımız da var. Birimimiz tüm bu işler için yeterli seviyede” dedi. 

Öztürk, Merkezin, talep olması durumunda, deney hayvanları kullanım sertifikası eğitim programları düzenleyebileceğini de vurguladı. 



Perşembe 22 ° / 7.8 °
Perşembe 22 ° / 7.8 °
Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri