17.3° / 7.2°

‘Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır’

‘Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır’

‘Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır’
Tarih: 25.04.2025 16:05

İSTANBUL, (DHA)- DEPREMİN psikolojik etkileriyle baş etmede günlük yaşamda alınabilecek önlemlerin etkili olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Hale Kahyaoğlu Çakmakcı, “Deprem yalnızca fiziksel değil, psikolojik bir travmadır. Bu süreçte uyku düzeninden sağlıklı beslenme rutinlerinin sürdürülmesine kadar günlük yaşamda alınacak bazı önlemler ruh sağlığının korunmasında önem taşır” dedi.

İstanbul gibi yoğun nüfuslu kentlerde deprem korkusunun yalnızca sarsıntıyla sınırlı olmadığını belirten İstanbul Atlas Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Hale Kahyaoğlu Çakmakcı, “Büyük şehirlerde insanların birbirine ulaşamaması ve yardım alamayacağına ilişkin korkuların artması doğaldır. Bireylerin önceliği hem kendi yaşamlarını hem de yakınlarının güvenliğini temin etmektir” ifadelerini kullandı.

Toplumsal dayanışmanın önemine de dikkat çeken Kahyaoğlu Çakmakcı, “Kişilerin ve sevdiklerinin yaşamını tehdit eden ve acil müdahale gerektiren afet durumlarında, toplumsal yapımızın en belirgin özelliklerinden biri olarak pro-sosyal davranışlar, yani toplumsal dayanışma eğilimleri ön plana çıkmaktadır. Bu tür kriz anlarında, hem fiziksel olarak olay yerinde bulunan bireyler hem de dijital platformlar aracılığıyla etkileşimde bulunan topluluklar tarafından sergilenen yardımsever tutumlar, bireylerin yalnız olmadıkları duygusunu pekiştirmekte ve psikolojik dayanıklılığı artırmaktadır” diye konuştu.

‘DOĞAL AFETLER SONRASINDA AİLE DESTEĞİ İLE BU ENDİŞELER ATLATILABİLİR’

Depremin hemen ardından toplum genelinde yoğun bir duygusal reaksiyon gözlemlendiğini belirten Çakmakcı, “Depremin ardından ilk iki gün boyunca ölüm korkusu, belirsizlik, çaresizlik, suçluluk ve öfke gibi duygular yaygın olarak yaşanabilir. Toplumun büyük çoğunluğu doğal afetler sonrasında toplumsal dayanışma, aile desteği ile bu endişelerini atlatabilmektedir. Bunun yanında ilk günlerden 1 aya kadar devam eden tabloda Akut Stres Bozukluğu en sık görülen tablolardandır. Akut Stres Bozukluğu'nun en belirgin belirtileri arasında çaresizlik duygusu, duygusal hissizlik, travmatik olaya ilişkin tekrar eden kabuslar ve rahatsız edici anılar, dikkat ve konsantrasyonda bozulmalar ile aşırı uyarılmışlık hali yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Akut Stres Bozukluğu’nun uzun süre devam etmesi durumunda, toplumda yüzde üç ila yüzde beş oranında görülen Travma Sonrası Stres Bozukuğu’na (TSSB) dikkat çeken Çakmakcı “Bu bozukluk, bireyin kendisini travmatik olaydan zihinsel olarak uzaklaştıramaması, olaya ilişkin olumsuz düşünce ve duyguların yoğun bir şekilde rahatsızlık vermesiyle karakterizedir. TSSB’ye ek olarak, depresyon, anksiyete bozuklukları, yas sürecine ilişkin güçlükler ile alkol ve madde kullanımında artış da gözlenebilir. Ayrıca, stresin bedensel yansımaları olarak karın ağrısı, mide sorunları, baş ağrıları, aşırı yorgunluk ve nefes alamama hissi gibi psikosomatik belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu tür belirtilerin bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde etkileyebileceği göz önünde bulundurularak, başa çıkmakta zorlanılan durumlarda mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından ya da psikologdan profesyonel destek alınması önemlidir" diye konuştu.

‘ÇOCUKLARLA DEPREM HAKKINDA AÇIK VE YAŞ DÜZEYİNE UYGUN KONUŞULMALI’

Depremin çocuklar üzerindeki etkilerine de değinen Çakmakcı, "Çocuklara yapılacak açıklamalar açık ve yaşa uygun olsun. Çocuklara depremin tüm doğa olayları kadar normal olduğunu anlatmak gerekir. Ancak karmaşık, belirsiz ya da çelişkili açıklamalar çocuklarda kaygıyı artırabilir. Sorduğu sorulara açık ve net yanıtlar verilmeli, çocukların duygusal tepkilerinin normal olduğu ifade edilmelidir” dedi.

Çocuğun deprem görüntülerine sosyal medyada denk gelmesi ya da çevresindeki kişilerin korkulu tepkilerine maruz kalmasının travmayı kalıcı hale getirebileceğini belirten Çakmakcı şunları söyledi:

“Ebeveynler önce kendilerinin güvende olduğunu içselleştirmeli, sonra çocuğa bunu aktarabilmelidir. Çocukların depremi yaşamasından ziyade medyada deprem ve panik anlarını izlemeleri, endişe ve kaygı içerikli konuşmalara şahit olmaları çocukları olumsuz etkiler. Ebeveynlere aşırı bağlanma, oyun içeriklerinde korku temalarının öne çıkması, sık ağlama, kabus görme, alt ıslatma, öfke nöbetleri, yalnız uyumakta zorlanma ve karanlıktan ya da yalnız tuvalete gitmekten korkma gibi yeni korkuların gelişmesi yer alabilir. Bu belirtilerin bir aydan uzun süre devam etmesi durumunda, mutlaka bir uzmandan profesyonel yardım alınmalıdır. Çocukların yaş grubu ve gelişim düzeyine uygun olarak EMDR ve Oyun Terapisi gibi terapötik müdahaleler, travmaya bağlı gelişen kaygı ve korkular için yardımcı olabilir.”

‘PSİKOLOJİK SAĞLIK İÇİN RUTİNLER VE SOSYAL DESTEK HAYATİ ROL OYNAR’

Bireylerin bu süreçte psikolojik sağlıklarını koruyabilmeleri için önerilerde bulunan Çakmakcı, “Uyku düzeni, sağlıklı beslenme ve günlük rutinlerin sürdürülmesi kritik rol oynar. Düzenli uyumaya, sağlıklı beslenmeye ve günlük rutinlerinizi sürdürmeye devam edin. Ailenizle ve yakın çevrenizle birlikte olmak, çocuklarla zaman geçirmek, güvenli alanlarda bulunmaya özen göstermek kişilerin kendisini toparlamasına yardımcı olur. İkincil travmaların önlenebilmesi için felaket haberlerine sürekli maruz kalmaktan kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çakmakcı, 1 ayı geçen psikolojik belirtilerin mutlaka uzman desteğiyle ele alınması gerektiğini belirterek, “Bu süreçte geçmiş travmalar da tetiklenebilir. Psikoterapi ve travmaya özgü müdahale yöntemleri bireyin iyileşmesini destekleyebilir” dedi.

  • BIST 100

    9493,89%0,03
  • DOLAR

    38,42% 0,22
  • EURO

    43,66% -0,20
  • GRAM ALTIN

    4081,01% -1,17
  • Ç. ALTIN

    6625,51% -0,30
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İstanbul - Sabiha Gökçen Havalimanı'nda iniş yapan uçaklara kuleden 'deprem' ...
Fenerbahçe kafilesi Gaziantep’te
Dervişoğlu: Camiden, okuldan ve kışladan siyaseti söküp atacağız
İstanbul - Ticaret Bakanı Bolat, ABD Ticaret Bakanı Lutnick ile çevrimiçi gör...
Grand Kartal Otel'deki yangın faciasında tutuklanan itfaiyeci tahliye edildi
Bakan Bolat, ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile çevrimiçi görüşme gerçekle...
Bursa'da 'usulsüz engelli raporu' operasyonuna 4 tutuklama
Narin cinayetinde 15 sanık, 'Suçluyu kayırma' suçundan 2'nci kez hakim karşıs...
İstanbul - İstanbul'da 1 dakika arayla 2 deprem meydana geldi
Bakan Kurum: Az hasarlı ev sahipleri de 'Yarısı Bizden' kampanyasından yararl...
Eyüpspor'da Galatasaray maçı hazırlıkları sürüyor
Özel: Özgür Özel varken başörtülü kardeşimin hakkını savunmak Milli Eğitim Ba...
İstanbul - Esenyurt'ta deprem nedeniyle parkta kalan eşi ve baldızını silahla...
Beşiktaş - Hatayspor / Ek fotoğraflar
İzmit Belediye Başkanı'ndan sokak lambasını kıran kişiye: Yapma çocuğum

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Eyüpspor'da Galatasaray maçı hazırlıkları sürüyor

Özel: Özgür Özel varken başörtülü kardeşimin hakkını savunmak Milli Eğitim Bakanı olacak...

İstanbul - Esenyurt'ta deprem nedeniyle parkta kalan eşi ve baldızını silahla vurdu

Beşiktaş - Hatayspor / Ek fotoğraflar

İzmit Belediye Başkanı'ndan sokak lambasını kıran kişiye: Yapma çocuğum

Milli atıcılar, Çankırı Kitap Günleri'nde gençlerle buluştu

Aydın’da yol çalışmasında, Roma dönemine ait insan kemikleri bulundu

Mahmut Arıkan: Gazze, Türkiye için beka meselesidir

İstanbul - Eyüpsultan'da İngiliz boksör, taksi şoförünü hastanelik etti

Bakan Tekin, Türkmenistan’da 2'nci Uluslararası Matematik Olimpiyatı Ödül Törenine katıl...

Bakan Memişoğlu: Kimseyi zorlamak, baskı yapmak istemeyiz ama ailenin ruhu çocuk olunca ...

İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Zelanda Başbakanı Luxon onuruna yemek verdi / Ek ...

Beşiktaş - Hatayspor / Fotoğraflar

Rap şarkıcısı Sefo’nun, Samsun’daki aile evinde çıkan yangın söndürüldü

AK Parti'den bazı kanunlar ile 375 sayılı KHK'ya yönelik kanun teklifi

TIR'ın çarpması ile şehit olan polis memuru, memleketine uğurlandı (2)

Osmangazi Köprüsü’ne dev Kocaelispor bayrağı asıldı

Edirne'de Muradiye Mevlevihanesi'nin yeniden ihyası için temel atıldı

Salzburg U19 - Trabzonspor U19 / Ek fotoğraflar

İstanbul - Bomonti-Dolmabahçe Tüneli’nde 2 araca çarparak takla atan motosikletin sürücü...

Finale yükselen Trabzonspor U19 Takımı'na yağmurda horonlu kutlama / Video eklendi