Deprem hasar tespit çalışmaları sona erdi!Aksaray'da 89 az hasarlı 6 orta hasarlı yapı tespit edildi

Deprem  hasar tespit çalışmaları sona erdi!Aksaray

Deprem hasar tespit çalışmaları sona erdi!Aksaray'da 89 az hasarlı 6 orta hasarlı yapı tespit edildi

Niğde İli Bor İlçesi Obruk Köyü merkezli 20.09.2020 tarih ve 22:08’de 5.1 büyüklüğünde ve 6.97 km. derinlikte deprem meydan gelmiştir. İlimize bağlı ve deprem merkezine yakın yerleşim yerlerinde olaya mütabiken hasar durumunu değerlendirmek için 7 AFAD ekibiyle sahada ve ayrıca yerleşim birimlerinin Belediye Başkanları, Muhtarları ve Kolluk Kuvvetleri ile iletişime geçilerek tarama çalışmaları yapılmıştır. 

20.09.2020 tarih ve 22:08’de 5.1 büyüklüğündeki ana depremden sonra bugüne kadar en büyüğü 4.4 olan 75 adet artçı deprem meydana gelmiştir.

İlimiz genelinde hasar tespit işlemlerine Hasar Tespit Hizmet Grubu ekiplerince 21.09.2020 tarihi itibariyle incelemeler başlatılmış olup yapıların hasar durumları değerlendirilmiştir. İlimiz genelinde yapılan incelemeler neticesinde 89 az hasarlı 6 orta hasarlı yapı (konut, ahır, depo vb.) olduğu tespit edilmiştir. 

Vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Ayrıca meydana gelen deprem sonrası son günlerde sosyal medyada konu olan Hasandağı’nın patlayacağı yönündeki haberler ile ilgili olarak; gaz çıkışlarının daha önceki yıllarda da görüldüğü bilinmekte olup 2017-2018 ve 2020 yıllarında alanda inceleme yapılmış olup; dağın batı yamacında yaklaşık olarak 2950 metre rakımlı alanda buhar çıkışlarının olduğu görülmüş ve buharın çıktığı volkanik kayaç çatlıklarından Multirea marka gaz ölçüm cihazı ile farklı üç alandan ölçümler yapılmıştır. Yapılan ölçümler neticesinde cihazın ölçüm aralığında bulunan karbon monoksit (CO), hidrojen sülfür (H2S), amonyak (NH3) ve uçucu organik madde (VOC)’ye rastlanılmamıştır. Çıkan buhar içeriğinde volkanizma hareketliliğini işaret eden zehirli bir gaz türevinin olmadığı belirlenmiştir. 

Ayrıca AFAD Başkanlığımıza ait sismograflardan da alanda volkanik hareketlilik için veri takibi yapılmaktadır.

Vatandaşlarımızın sosyal medyada yayımlanan asılsız haberler itibar etmemeleri ve Valiliğimizce yapılan açıklamaları dikkate almaları hususunda gereğini rica ederim.



Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri