19.4° / 8.7°

Dışişleri Bakanı Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı
Tarih: 20.02.2025 18:51

GÜNEY AFRİKA, (DHA) - DIŞİŞLERİ Bakanı Hakan Fidan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Johannesburg şehrinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ‘Küresel Jeopolitik Durum’ konulu oturumunda konuştu. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre Bakan Fidan, oturumdaki hitabında, günümüzde çatışmaların, yakın tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha uzun süreli, yıkıcı ve yaygın hale geldiğini söyledi.

Milyonlarca insanın yerlerinden edilmeye ve insani yardım sistemlerinin aşırı yük altında kalmaya devam ettiğini belirten Fidan, ekonomik aksaklıkların yarattığı küresel kırılganlıkların da sürdüğünü bildirdi.

Bakan Fidan, eş zamanlı olarak, özellikle yapay zeka ve robot teknolojisi alanındaki hızlı atılımların dünyayı yeniden tanımladığını vurgulayarak, “Çok taraflı kurumlar, değişen güç dinamikleri karşısında etkin kalabilmek için mücadele ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son derece kutuplaşmış bir küresel ortamda barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu yerine getirememektedir. Adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın yolu, milyonlarca Filistinlinin topraklarından sürülmesi değildir. Filistinlilerin uğruna büyük fedakârlıklarda bulunduğu topraklar, müzakere konusu değildir. İki devletli çözüm gecikmiş ve kalıcı barışa giden tek yol olmaya devam etmektedir. Bu çözümün hayata geçirilmemesi, yalnızca çatışma döngüsünü devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.

Suriye'deki son gelişmelerin umut verdiğini kaydeden Fidan, şöyle konuştu:

“Kapsayıcı ve temsili bir geçiş sürecine yönelik anlamlı adımlar atılmaktadır. Tüm etnik ve dini gruplara eşit muamele edilmesi konusunda kesin bir kararlılık söz konusudur. Terörizmle mücadeledeki kararlılık, sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir. Bölge ülkelerinin endişeleri ele alınmaktadır. Kimyasal silahların kontrolü bir öncelik olmaya devam etmektedir. Suriye'nin toparlanmasının anlamlı bir şekilde ilerleyebilmesi için yaptırımların önkoşulsuz olarak kaldırılması gerekmektedir.”

Ukrayna'da diplomasinin tek yol olmaya devam ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bir taraftan diplomatik bir çözümü savunurken, aynı zamanda Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi de sürdürüyoruz. Afrika, siyasi, ekonomik, sosyal, güvenlik ve insani alanlarda yapılan önemli yatırımlarla Türkiye'nin dış politikasının temel taşlarından biri haline gelmiştir. Afrika'nın artan küresel etkisini memnuniyetle karşılıyor ve Afrika Birliği'yle stratejik ortaklığımıza olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz. Türkiye, Afrika'nın küresel düzende hak ettiği yeri savunmaya ve çok taraflı sistemde sesinin daha çok duyulmasını sağlamaya devam edecektir” diye konuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

------------------------------

- Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katıldığı G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan görüntüler.

  • BIST 100

    9317,24%-0,84
  • DOLAR

    37,95% 0,34
  • EURO

    43,14% 0,15
  • GRAM ALTIN

    4074,57% 0,31
  • Ç. ALTIN

    6621,05% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden Ayşe Barım açıklaması
Seyir halindeyken alev alan otomobil kullanılamaz hale geldi
İstanbul - Küçükçekmece'de iş yerine silahlı saldırı düzenlendi
Malatya'da kömür yüklü TIR tünel içinde alev aldı: Tünel 2 saat ulaşıma kapan...
İşçi servis midibüsüyle otomobil çarpıştı: 12 yaralı
Bakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Irak Ortak Planlama Grubu Hazırlık Toplantı...
Kocaelispor'un 16 yıl sonra Süper Lig’e yükselmesi coşkuyla kutlandı
İstanbul - Pendik'te park halindeki otomobil alev alev yandı
Dernek lokalinde alacak verecek kavgasında bıçakla ağır yaralandı
Otomobil ile motosiklet çarpıştı; 1 yaralı
Otopark kavgasında komşusunu bıçakla yaraladı
U13 Ligi, ilk defa dijital lisanslama ile oynandı
Karabük’te kayalık bölgeye düşen inek vinçle kurtarıldı
Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK maçının ardından
Bakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Otopark kavgasında komşusunu bıçakla yaraladı

U13 Ligi, ilk defa dijital lisanslama ile oynandı

Karabük’te kayalık bölgeye düşen inek vinçle kurtarıldı

Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK maçının ardından

Bakan Fidan, Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Derviş ile görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kocaelispor’a tebrik mesajı

Türk Yıldızları gösterisi İskenderun semalarında nefes kesti

Şanlıurfa'da tahliye kanalına düşen Suriyeli Muhammed hayatını kaybetti

Çocuk kavgasında komşusunu öldüren sanık: Bir anlık öfke ile ateş ettim

Yeni doğan bebeği çöp konteynerine annesi bırakmış (2)

Göztepe - Beşiktaş / Ek fotoğraflar

Amed Sportif Faaliyetler - Çorum FK: 1-0

Bursaspor - Büyükçekmece Basketbol: 68-89

İstanbul - Esenler'de hafriyat kamyonunun çarptığı 6 yaşındaki Can Demir hayatını kaybet...

İstanbul- Fatih'te Oyuncu Sevil Akdağ arkadaşı Elif Kırav'ı bıçaklayarak öldürdü; tutukl...

Rally Bodrum ödül töreniyle sona erdi

İstanbul- Esenyurt'ta 5 katlı binada yangın paniği

‘Bireysel deneyimleri yakalamaya çalışan tüm sektörler yapay zekaya adapte oluyor’

Edirne'de tarlaya uçan otomobilin sürücüsü ağır yaralandı

Göztepe - Beşiktaş / Ek fotoğraflar

İstanbul - Sancaktepe'de otomobilde ölü bulundu