Aksaray'da Bu Kadar da Olmaz Dedirten Lastik Yakma!
Aksaray merkeze bağlı Yavuz Sultan Selim ve Hacılar Harmanı Mahallesi'nden yükselen siyah duman paniğe ve tepkiye yol açtı.
Özellikle OSB yolu ve Aksaray Üniversitesi civarındaki boş alanda,toprak bir alana kimliği belirsiz kişilerce getirilen eski otomobil lastikleri ve plastik eşyaların yakılması nedeniyle gökyüzünü siyah duman tabakası kapladı. Şehir merkezinden bile rahatlıkla görülen siyah duman, vatandaşların büyük tepkisine yol açtı. Tepkili vatandaşlar, havayı sorumsuzca kirletenlere gerekli cezanın verilmesini istedi.
DOĞA KATLİAMINA YETKİLİLER MÜDAHALE ETSİN...
Aksaraylı ses sanatçımız Ekrem Şahin doğa katliamını görüntüleyerek, yetkililer lütfen bu duruma müdahale etsin paylaşımı yaptı.
Sanatçı Şahin,"Yavuzsultan selim mahallesindenden çektiğim bir resimde bu gördüğünüz gökyüzünü kaplamış kara bulutlar, hemen her gün havaya verilen lastik yanığının isi ve kiri. Karasu köprüsü tarafı, saray tuz civarından yükselen bu doğa katliamına yetkililerin müdahale etmesi için , lütfen Aksaray’da olan herkes paylaşsın. Bu sorun benim değil, hepimizin sorunu ve doğa ,çevre , oksijen hepimizin."ifadelerine yer verdi.
YAKILAN PLASTİK ANNE SÜTÜNÜ BİLE KİRLETİYOR
Plastik olan lastik, kablo, otomobil üretiminde kullanılan malzemeler, boya, kaporta bakım ürünleri ile ambalaj maddelerinin yakıldığı zaman anne sütünü bile kirlettiğine dikkati çeken Doç. Dr. Zeynep Eren, şunları söyledi:
"Bu tür kirleticiler anne karnındaki bebek için öldürücü olarak biliniyor. Oto sanayi bölgesinde ortaya çıkan bu tip atıklar ya ısınmak ya da ortadan kaldırmak için yakılıyor. Bu bileşikler canlıların üretim yetisini azaltıyor, genlerin değişmesine sebep oluyor. 3 ayaklı kuzunun 6 parmaklı insanın doğması gibi genlerde problem meydana getirebiliyor. Plastik ve atık malzemeleri yakmakla oluşan bu kirleticiler, ABD'de 12 özel zehirli kirletici olarak belirlenmiş. Plastikler kanserojen olarak zehirli bileşikleri oluşturuyor. Doğada uzun süre bozulmadan kalıyorlar. Sobada plastik maddeyi yaktınız o kirteticiyi ilk siz soluyorsunuz. Sonra havayla, suyla bile diğer insanlara ulaşabiliyorlar. Zamanla besinlere ulaşıp canlı dokularında birikmeye başlıyorlar."
Avukat Baran Doğan şu ifadelere yer verdi;
Çevrenin taksirle kirletilmesi suçunun cezası şu şekildedir:
Çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesine taksirle neden olan kişi, adlî para cezası ile cezalandırılır. Bu atık veya artıkların, toprakta, suda veya havada kalıcı etki bırakması halinde, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur (TCK m.182/1).
Suçun Nitelikli Hali: İnsan veya hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıkların ortaya çıkmasına, üreme yeteneğinin körelmesine, hayvanların veya bitkilerin doğal özelliklerini değiştirmeye neden olabilecek niteliklere sahip olan atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya taksirle verilmesine neden olan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m.182/2).
Çevrenin taksirle kirletilmesi suçu ön ödemeye tabi suçlardandır. Ön ödeme önerisi üzerine belirlenen miktarda parayı ödeyen şüpheli hakkında ceza davası açılmaz.
9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56