Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, şehir ve bölge için tarım ve hayvancılığın büyük önem arz ettiğini belirterek, ASÜ’de bu potansiyele katkı sunmak adına yapılan çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Rektör Şahin ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, yapım çalışmaları tamamlanma aşamasına gelen Embriyo Transferi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde incelemelerde bulundu. ASÜ ve KOP heyetinin de katıldığı ziyarette, bina içindeki teknik ve teorik uygulama alanlarını ve hayvan barınaklarını gezen Şahin, merkezin sadece bilimsel açıdan değil, sektörel açıdan da çok kıymetli olduğunu vurguladı. 750 metrekare büyüklüğe sahip olan yapının hemen yanında, çelik konstrüksiyondan imal edilen bir hayvan barınağı da bulunduğunu anımsatan ASÜ Rektörü, “Embriyo Transferi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KOP desteği ile yapılıyor. Bu merkez, hem bilimsel çalışmalar, hem de et ve süt verimliliği bakımından yüksek kalitede ırkların yetiştirilmesi noktasında faaliyet gösterecek. Uluslararası standartlara sahip olan merkez, üniversiteler arasında bir ilki de temsil ediyor. Amacımız, embriyo transferi uygulamalarını ülke genelinde yaygınlaştırmak” dedi. Binanın tamamlanma aşamasına geldiğini ve her detayın titizlikle incelendiğini kaydeden Şahin, “Sayın Başkanımıza ve ekibine çalışmalara sundukları katkılar münasebetiyle çok teşekkür ediyoruz” dedi. Merkez içerisinde sperma ve kök hücre laboratuvarları, depolar, sterilizasyon alanı, idari ve teknik personel çalışma odaları da yer alıyor. Öte yandan ASÜ’de, “KOP Bölgesinde Yetiştiriciliği Yapılan Yüksek Verimli Simental Irkı İnek Popülasyonunun Embriyo Transferi Yöntemiyle Arttırılması” isimli proje de başarıyla devam ediyor.
Merkeze dair gerçekleştirilen incelemelerin hemen öncesinde Rektör Şahin, KOP heyeti ile kısa bir toplantıda buluştu. Gerçekleştirilen toplantıda hem embriyo transferi, hem hayvan hastanesi, hem de ihtisaslaşma hususunda bilgi alışverişinde bulunuldu.
9420,54%0,56
34,56% 0,23
36,22% -0,03
2995,69% 1,15
4956,37% 0,00