Tarih: 28.07.2021 20:57

Emekli olmak isteyenlere fırsat!

Facebook Twitter Linked-in

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası arasında emekli olabilecek sigortalılara yönelik kredi iş birliği protokolü imzalandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası arasında 7326 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun” kapsamında birikmiş prim borçlarını ödeyerek ve dondurulmuş hizmet sürelerini ihya ederek emekli olabilecek sigortalılara yönelik Kredi İş Birliği Protokolü yapıldı.

SGK ve bankaların yaptığı protokol sayesinde sigortalılar, kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkânı getirildi. Sigortalılar, yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son gününe kadar bankadan aylık yüzde 1,55 faiz oranı ve 36 ay vade ile kredi kullanabilecekler.

İmkândan yararlanmak isteyen sigortalılar, sigorta prim borçlarına ilişkin yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerine yapacaklardır. Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlükleri tarafından verilecek emekli olabileceklerine ilişkin yazı ile birlikte sigortalılar, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası’nın tercih ettikleri şubelerine kredi için müracaat edebilecekler.

Kredi iş birliği protokolü kapsamında sigortalılara, birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4/b’den yaşlılık aylığı, 4/b prim borcunu ödemesi durumunda 4/a’dan yaşlılık aylığı, Ek-5 ve Ek-6 kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı, 5510 sayılı Kanunun 41’inci maddesinde belirtilen hizmet borçlanmalarının yapılması durumunda yaşlılık aylığı ve durdurulan hizmet sürelerinin ihya edilmesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek.

SGK Başkanı İsmail Yılmaz iş birliği protokolü imza töreninde yaptığı konuşmasında, “Bugün gelinen noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve Sayın Bakanımızın destekleri ile 2006 yılından bu yana sosyal güvenlik alanında çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır” dedi.

Başkan Yılmaz, tüm dünyaya örnek olan Genel Sağlık Sigortası sistemiyle sağlık güvencesi kapsamının yüzde 70’lerden yüzde 99,5’e çıktığını ifade ederek, “Aktif sigortalı sayımız 14,1 milyondan yüzde 72’lik artışla yaklaşık 24,3 milyon kişiye ulaşmıştır. Emekli sayıları yüzde 75 artarak 7,2 milyon kişiden, 12,6 milyon kişiye ulaşmıştır. Emeklilerimize yapılan ödemelerin gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 5,6’dan yüzde 6,8’e yükselmiştir. Kişi başına düşen hekime yıllık müracaat sayısı 3,1’den 10,3’e yükselmiştir.  Kurum finansal yapısı güçlendirilerek gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 75’ten yüzde 88’e yükseltilmiştir.  2006 yılında yaklaşık 1 milyon olan işyeri sayısı yüzde 96’lık artışla 2 milyonu aşmıştır. Ortalama 120 güne varan aylık bağlama süresi 13 güne düşürülmüştür. 2000’li yıllarda bedeli ödenen ilaç sayısı 3 bin 986 iken, bugün itibarıyla 8 bin 627’ye çıkarılmıştır. Asgari ücret desteği dahil toplamda 19 adet teşvik aracılığıyla işverenleri desteklemeye devam ediyoruz. Yeni yapılan dü
zenleme ile 2021 yılında da işverenlerimize asgari ücret desteğine devam ediyoruz” şeklinde konuştu

“e-Devlet Uygulamalarımızla Hizmetlerimize Erişimde Büyük Kolaylıklar Sağlıyoruz”

Dijital dönüşüm hedefleriyle birçok hizmetin elektronik ortama taşıdıklarını ve bu doğrultudaki çalışmaların devamının büyük bir titizlikle sürdürüldüğünü belirten Yılmaz, e-Devlet üzerinden sundukları 162 uygulamayla vatandaşın hizmetlerine en kolay şekilde erişmelerini sağladıklarını söyledi.

Vatandaşların bu uygulamaları kullanarak evlerinden ya da işyerlerinden ayrılmadan e-Devlet üzerinden hem aylık bilgisi, sigortalılık durumu, ilaç kullanım süresi gibi sorgulamalarını hem de emeklilik başvurusu, borçlanma başvurusu, yurt dışı ilaç başvurusu, sigortalılık bildirimi gibi işlemlerini gerçekleştirebildiğini vurgulayan Başkan Yılmaz, “Hayata geçirdiğimiz son düzenleme ile analık halindeki geçici iş göremezlik ödemeleri ve emzirme ödeneklerine ilişkin raporlar günlük olarak işleme alınmaya ve ödenekler tek tıkla ödenmeye başlanmıştır. Bu noktada neredeyse tüm işlemlerimizi dijital ortama aktardığımızı söyleyebilirim. Bu sayede yapılandırma düzenlemelerimizin başvurudan ödemeye kadar tüm süreçlerini, e-Devlet, e-sigorta gibi dijital kanallar üzerinden yürüterek, vatandaşlarımızın evlerinden veya işyerlerinden SGK’ya gelmelerine gerek olmayacak şekilde kurguladık. Tabi ki dileyenler fiziki olarak da başvurularını yapabilmektedirler. İşverenler; e-Sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili il müdürlüğü veya merkezimize, 4/b (Bağkur) sigortalıları; e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir il müdürlüğü veya merkezimize, primlerini kendileri ödeyenler ise e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu il müdürlüğü veya merkezimize başvurabilmektedirler” ifadelerini kullandı.

Vatandaş Memnuniyetini En Üst Düzeyde Tutmaya Çalışıyoruz”

SGK Başkanı İsmail Yılmaz, vatandaş memnuniyetini en üst düzeyde tutmak için 81 İl Müdürlüğü ve 558 Sosyal Güvenlik Merkezinde çalışan 33 bin personelle büyük bir titizlik içinde hizmet ettiklerini dile getirdi.

Özelikle pandemi döneminde, sağlık hizmetlerinin kesintisiz sağlanması ve istihdamın desteklenmesine yönelik çeşitli tedbirleri hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan yılmaz “Gelişmiş ülkelerin birçoğu sağlık hizmetleri bakımından ciddi zorluklarla karşılaşıp sağlık sistemleri iflas etme noktasına gelirken bu süreçte sağlık yardımları başta olmak üzere vatandaşlarımızın tüm zorunlu hizmetlerimizden kesintisiz faydalanması sağlanmıştır.  Son olarak hayata geçirdiğimiz yapılandırma düzenlemeleri; işverenlerimizi ve vatandaşlarımızı özellikle içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde ekonomik olarak rahatlatmak adına büyük önem arz ediyor “ dedi.


 ‘’İşverenlerimize ve Sigortalılarımıza Gerekli Tüm Kolaylıkları Sunmuş Bulunuyoruz’’

Başkan Yılmaz konuşmasına şu şekilde devam etti: Daha önce 17 Kasım 2020’de yürürlüğe giren 7256 sayılı Kanun kapsamında 2,2 milyon kişi yapılandırma için başvurmuş ve 101 milyar TL alacağımız yapılandırılmıştır. Bugün itibarıyla tahsilat tutarımız ise 14,5 Milyar TL’dir. 9 Haziran 2021’de yürürlüğe giren 7326 sayılı Kanun ile Kurumumuz alacakları için yeni bir yapılandırma imkanı getirilmiştir. Yapılandırmanın kapsamı oldukça geniş tutularak 2021 Nisan ayı ve öncesine ait neredeyse tüm alacaklarımız yapılandırma kapsamına alınmıştır. Gerek taksit süresinin uzunluğu ve toplamda 36 aya kadar ödeme süresi, peşin ödeme avantajı, gerekse kredi kartıyla ödeme, elektronik ortamda başvuru imkanı gibi yollarla işverenlerimize ve sigortalılarımıza gerekli tüm kolaylıkları sunmuş bulunuyoruz.’




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —