26.9° / 13.8°

Emirhan'ın öldüğü kazada sanıklara verilen cezaların gerekçeleri açıklandı

Emirhan'ın öldüğü kazada sanıklara verilen cezaların gerekçeleri açıklandı

Emirhan
Tarih: 17.01.2025 10:40 Güncelleme: 17.01.2025 10:40

Tolga TAHÇI/İZMİR, (DHA)-İZMİR'in Karşıyaka ilçesinde ehliyetsiz Arzu Döş'ün (42), otomobille Emirhan Çoğalan'a (2) çarpıp, park halindeki servis otobüsüne sıkıştırarak ölümüne neden olduğu kazayla ilgili görülen davada verilen cezaların gerekçeleri açıklandı. Döş'ün araç kullanmayı bilmemesine rağmen, sürücü belgesiz olarak şehir içinde ve yaya trafiğinin olduğu yerde araç kullandığı için kazanın meydana geldiğinin belirtildiği kazada, 'Taksirle öldürme' suçunu işlediğine hükmedildi. Diğer sanık İbrahim Dal'ın ise aracını yaya kaldırımı üzerine park ederek, trafik kurallarını ihlal ettiğine vurgu yapıldı.

Karşıyaka'da yaşayan Saadet ve Mustafa Çoğalan çiftinin oğulları Emirhan'a, 27 Mayıs 2021'de, evlerinin önündeki kaldırımda akülü arabasıyla oynarken manevra yapan ehliyetsiz Arzu Döş'ün kullandığı 35 ALP 548 plakalı otomobil çarptı. Otomobille kaldırımda park halindeki İbrahim Dal'a (50) ait 35 S 02234 plakalı servis otobüsünün arasında sıkışan Emirhan, hastanede hayatını kaybetti. Kazanın ardından gözaltına alınarak tutuklanan Döş, 44 gün sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda, Emirhan'ın da kusurlu olduğu belirtildi. Raporda, Emirhan'ın 'Yayalar, taşıt yolunu yaya ve okul geçidiyle kavşak giriş ve çıkışlarından karşıya geçmek zorundadır' hükmünü ihlal ettiği görüş ve kanaatine varıldığı açıklandı. Soruşturmanın ardından olayla ilgili iddianame hazırlandı. Bilirkişi raporunun aksine iddianamede, Emirhan'ın kusurlu bulunduğuna yer verilmedi. Döş'ün yanı sıra servis otobüsünün sahibi İbrahim Dal da iddianamede sanık olarak yer aldı. Her 2 sanık için 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 2'şer yıldan 6'şar yıla kadar hapis cezası istendi.

CEZALAR BELLİ OLDU

Karşıyaka 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi, görevsizlik kararı vererek dava dosyasının ağır ceza mahkemesine gönderilmesine karar verdi. Ağır ceza mahkemesinin de görevsizlik kararı vermesi ile dosya, yeniden Karşıyaka 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Geçen 24 Aralık'ta görülen davanın duruşmasında karar çıktı. Hakim, Arzu Döş'e 'Taksirle öldürme' suçundan 3 yıl hapis cezası verirken, ehliyeti olmaması ve araç kullanmayı bilmemesi nedeniyle bu ceza 4 yıl hapse çevrildi. Sanığa iyi hal indirimi uygulayan hakim, hapis cezasını 3 yıl 4 aya indirdi. İbrahim Dal ise 'Taksirle öldürme' suçundan 2 yıl hapis cezası alırken, iyi hal indirimiyle ceza 1 yıl 8 aya indirildi. Sürücünün ehliyeti de geri alındı.

'YENİDEN SUÇ İŞLEMEYECEĞİNE DAİR KANAAT OLUŞMADI'

Mahkeme, sanıklara verilen cezaların gerekçelerini açıkladı. Toplanan ifadeler ve alınan deliller ışığında; Döş'ün tehlike arz edecek tarzda dikkatsiz ve tedbirsiz davranarak, kanun ve yönetmelikteki sola dönüş kurallarına uymadan dönüş manevrası yaptığı, kuralları ihlal ettiği vurgulandı. Döş'ün araç kullanmayı bilmemesine rağmen, sürücü belgesiz olarak şehir içinde ve yaya trafiğinin olduğu yerde araç kullanması nedeniyle kazanın meydana geldiğinin altı çizildi. Döş'ün söz konusun sonucun meydana gelebileceğini öngörmesine rağmen, neticeyi istememesi nedeniyle bilinçli taksirle hareket edip, 'Taksirle öldürme' suçunu işlediğine hükmedildi. Sanık Döş'ün samimi olarak pişman olduğuna ve yeniden suç işlemeyeceğine dair olumlu bir kanaat oluşmadığından cezada ertelemeye gidilmediği de gerekçeli kararda yer aldı. Kararda; diğer sanık İbrahim Dal'ın ise aracını yaya kaldırımı üzerine park ederek, trafik kurallarını ihlal ettiğine vurgu yapıldı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Çankırı’da polis özel harekat öğrencilerinin bulunduğu hafif ticari araç, TIR...
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
AK Partili İnan: Bu millet sivil bir anayasa hak ediyor
Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)
İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı v...
İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı
Ardahan’da cip ile TIR çarpıştı; 2 ölü, 2 yaralı
43 yıl hapisle aranan hükümlü çatıdan kaçarken yakalandı
Bolu'da orman yangını (5)
Ankara’da boş arazideki yangın 2 saatte söndürüldü
Bursa'da çöplükteki yangın ormana sıçradı
TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Giresun'da fındık bahçele...
Profesör Keskin: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bolu'da orman yangını (5)

Ankara’da boş arazideki yangın 2 saatte söndürüldü

Bursa'da çöplükteki yangın ormana sıçradı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Giresun'da fındık bahçelerini incele...

Profesör Keskin: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

16 yaşındaki kızının kullandığı traktörün devrilmesiyle öldü

İstanbul - Bakan Bolat: Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırmanın, ticaretin, lojistiğin yüzyılı o...

Çanakkale’deki otluk yangını 1,5 saatte söndürüldü

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Bulgaristan'ı 3-0 mağlup etti

Manisa'da orman yangını (4)

Bolu'da orman yangını (4)

Gaziantep’te orman yangını (2)

Erzurum'da taş ocağında göçük: 3 ölü (3)

Denizde boğulan Alperen, son yolculuğuna uğurlandı

Sakarya’dan Bilecik’e sıçrayan orman yangını; Köprücek köyünde 10 ev yandı (2)

Aydın’da orman yangını (2)

İstanbul- Ticaret Bakanı Ömer Bolat Türkiye- Karadağ Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı

Sakarya’dan Bilecik’e sıçrayan orman yangını; Köprücek köyünde 10 ev yandı

Osmaniye'de TIR ile otomobil çarpıştı; 1 ölü

Birlikte içki içtikleri kişiyi öldürüp, 'kanepeden düştü' diye ihbarda bulundular; 3 göz...

İstanbul- Şile'de denize girmek yasaklandı