En Büyük Engel Sevgisizlik ve Hoşgörüsüzlüktür

En Büyük Engel Sevgisizlik ve Hoşgörüsüzlüktür

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, engelsiz bir yaşam için kampüs içinde önemli çalışmalar yaptıklarını, çalışmaların süreceğini; bu hususu hem hukuki, hem de ahlaki bir ödev olarak değerlendirdiklerini söyledi.

 

- Meseleleri İmkânlar Ölçüsünde Çözmeye Çalışıyoruz -


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasındaki ?ASÜ Rektörlüğü Engelli Öğrenci Birimi? düzenlenen törenle açıldı. Birimde, engelli bireylerin sorunları çözülecek, danışmanlık hizmetleri verilecek ve bir takım cihazlarla öğrenme materyalleri sağlanacak. Açılışın ardından ?Farkındalık Yürüyüşü? gerçekleştirildi ve Merkezi Konferans Salonu´nda ?Dünya Engelliler Günü? programı düzenlendi. Kur´an tilaveti ile başlayan programda konuşan Rektör Şahin, engellilerle alakalı ödevleri yerine getirirken hiçbir zorluk yaşamadıklarını, bunu hem hukuki, hem de ahlaki bir ödev olarak gördüklerini belirtti. Abese Suresi´nin kendileri için rehber niteliğinde uyarılar içerdiğine dikkat çeken Şahin, ?Rektör Yardımcılığı ve Rektörlük görevinde bulunduğumuz 2013 yılından bu yana ciddi bir mesafe kat ettik. ?Tüm sorunları çözdük´ demiyoruz ama bu hususta samimi şekilde gayret ediyoruz? dedi. Kampüste yapılan kimi çalışmaları anlatan ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: ?Üniversitemizde bir Engelli Birimimiz var ve çeşitli faaliyetler yapıyoruz. Ayrıca bir yönerge çıkardık, yönergeye uygun sınavlar yaptık, sarı çizgileri tamamladık, asansörlerimiz tamam, eğitim materyallerinin hazırlanmasına yönelik cihazlar aldık? Bu meseleleri imkânlar ölçüsünde çözmeye çalışıyoruz, güzel etkinlikler yapıyoruz. Benzeri çalışmalar sürecek. Allah´ın izniyle yarın bugünden daha iyi olacak. Sürece katkı veren herkese çok teşekkür ediyorum.?

- Yükseköğretimde 13 Bin 655 Engelli Öğrenci Var -
Programda konuşan ASÜ Engelsiz Birim Koordinatörü Doç. Dr. Emine Fırat ise engelliliğin bir insan hakları meselesi, insan olma halinin bir parçası olduğunu söyleyerek, ?En büyük engel sevgisizlik, hoşgörüsüzlük ve tahammülsüzlüktür? dedi. Türkiye nüfusunun yüzde 12´sinin engelli olduğunun belirtildiğine değinen Fırat, ?Kimse eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz? ifadesini hatırlattı. Yükseköğretimdeki 7,2 milyon öğrenci içerisinde engelli öğrencilerin toplam sayısının 13 bin 655 olduğunu belirten Doç. Dr. Fırat, ?Engelsiz erişim ve engelsiz eğitim sloganlarıyla, engelli bireylerin bütün mekânlara ve eğitim imkânlarına erişmesi konusunda farkındalık yaratmak amacındayız. Bu kapsamda, Üniversitemizin ve şehrimizin engelli öğrenciler için erişilebilir imkânlara sahip olmasını istiyoruz. Yaşam içerisinde her engelli grubunun gereksinimleri karşılanmalıdır. Engelli bir birey evinden çıkabilmeli, kaldırımları kullanabileli, binasına gidebilmeli, toplu taşımayı kullanabilmeli, karşıdan karşıya geçebilmelidir... Ayrıca engelli öğrencilerin eğitime ve eğitim materyallerine sahip olmalarını sağlamak ve ayrımcı uygulamalardan kaçınmak en temel hedeflerimizdendir? şeklinde konuştu.
Günün önemine binaen mini bir müzik ve şiir dinletisi yapıldı, hemen ardından da Özel Eğitim Biriminin hazırladığı, çeşitli engelli derneklerinin temsilcilerinin de katıldığı bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi de engelli bireylerin sosyal, eğitim ve çalışma hayatlarında karşılaştıkları problemlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Program, düzenlenen kermesle sona erdi.



Cuma 28 ° / 16.5 °
Cumartesi 27 ° / 13.6 °
Pazar 27.8 ° / 15.9 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri