17.2° / 8.6°

Engelleri bir bir aşıp, öğretmen oldu

Engelleri bir bir aşıp, öğretmen oldu

 Engelleri bir bir aşıp, öğretmen oldu
Tarih: 23.11.2024 11:51

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA)- SAMSUN’da 17 yıl önce hastalığı nedeniyle görme yetisini kaybeden, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü bitirip 1,5 yıl önce mesleğe başlayan Ahmet Tayfur Arslan (37), öğrencilerini geleceğe hazırlamaya çalışıyor. Arslan, “İlk defa bir sınıfa giriyorsam önce bir görme engelli olarak neyi ne kadar yapabildiğimi, yapamadığımı anlatıyorum. Nasıl ders işleyeceğimi, o süreci tüm detaylarıyla öğrencilerime aktarıyorum. Görmek ya da görmemeniz değil, önemli olan öğrenciler sizin bilginiz ve birikiminiz varsa öğretmen kimliği ile o sınıftaysanız sizi kabul ediyor” dedi.

Samsun’da yaşayan Ahmet Tayfur Arslan, 20 yaşında göz tansiyonu ve üveit rahatsızlığı nedeniyle görme yetisini kaybetti. Sadece ışığı ayırt edebilen Arslan, açık öğretim lisesini bitirdikten sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünü kazandı. 2016 yılında okulundan mezun olan Arslan, daha sonra OMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Kadın ve Aile Araştırmaları’nda Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Arslan, 1,5 yıldır Atakent Ortaokulu’nda sosyal bilgiler öğretmeni olarak görev yapıyor.

GÖZLERİMİ 20 YAŞINDA KAYBETTİM

20 yaşından beri görme engelli olarak yaşadığını belirten Ahmet Tayfur Arslan “Tüm eğitim hayatımı, üniversite ve yüksek lisans hayatımı görme engelli olarak bitirdim. İlkokul ve ortaokulu görerek bitirdim. Tedavi sürecim nedeniyle lise hayatına biraz ara vermek zorunda kaldım. Açık lise mezunuyum. Engelim, ilkokul 2’nci sınıfta tahtayı görememeyle başladı. Daha sonra hastalıklar, göz tansiyonu ve gözümde üveit hastalığı var. Onların ilerlemesi sonucunda gözlerim tedaviye cevap vermedi. Yaklaşık 20 yaşında da gözlerimin görmesini kaybettim” diye konuştu.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNDE BAZEN ÖN YARGILARLA KARŞILAŞTIK

Öğretmenlik yaptığı ilk dönemlerde ön yargı ile karşılaştığını belirten Arslan, “Her birey gibi eğitimde birçok zorlukla karşılaşabiliyoruz. Her bireyin geldiği koşullar, çevresi, bulunduğu yer, doğduğu mahalle eğitim şartlarını etkiliyor. Bizi de görme engelimiz etkiledi. Eğitim hayatımda görme engelliyken bazen ders materyallerine ulaşmakta, uygun erişilebilir ders materyalleri, uygun ders notları gibi konularda problemlerle karşılaştık. Bazen ön yargılarla karşılaştık. ‘Nasıl öğretmenlik yapacaksın, öğretmenlik yapman mümkün olacak mı?’ gibi ön yargılar karşımıza çıktı. Ama biz eğitim hayatımızı tamamladık. Ders materyallerimize bir şekilde eriştik. Arkadaşlarımızla ya da uygun erişilebilir materyaller bularak eğitim hayatımızı sağladık. Materyal ve ön yargılar dışında çok ciddi bir ön yargıyla karşılaşmadım” dedi.

‘GÖRMEMEK DEĞİL, ÖNEMLİ OLAN ÖĞRETMENİN SINIFA HAKİM OLMASI’

Görmenin ya da görmemenin değil, öğretmenin sınıfa hakim olmasının çok önemli olduğunu ifade eden Ahmet Tayfur Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Görme engellinin en önemli meselelerinden biri kendini anlatmasıdır. Karşıdaki kişiyi biz yargılamıyoruz. Çünkü daha önce sokakta böyle bir durumla karşılaşmamış olabilir, aynı ortamda çalışmamış olabilir. Öğrenciler de aynı şaşkınlığı yaşadı. İlk başlarda ‘nasıl yapacak acaba’ gibi şaşkınlıkları vardı. Çünkü diğer öğretmenlerden farklı bir durumu olan bir öğretmen vardı karşılarında. Ben hep ilk derslerde gittiğim sınıflara ilk defa giriyorsam önce bir görme engelli olarak neyi ne kadar yapabildiğimi ve yapamadığımı anlatıyorum. Nasıl ders işleyeceğimi, o süreci tüm detaylarıyla öğrencilerime aktarıyorum. Mesela parmak kaldıranları bana bir öğrenci söylüyor. Onları görevlendiriyorum ve onların da hoşlarına gidiyor. Biri tahtayı açıyor, birlikte çalışmalar yapıyoruz. Birlikte sorumluluklar alarak yapıyoruz. Görmek ya da görmemeniz önemli değil. Öğrenciler sizin bilginiz ve birikiminiz varsa öğretmen kimliği ile o sınıftaysanız sizi kabul ediyor. Burada görme ya da görmeme meselesi değil. Görüp de sınıfa hakim olamayan öğretmenlerle de karşılaşabiliriz. Buradaki temel mesele sizin mesleğinizi ne kadar önemsediğiniz, o sınıfa bilginizi ne kadar aktarabildiğinizdir. Diğer türlü öğrenci zaten sizi kabul etmiyorsa bilginizin olup olmadığını, orada zaten sorunlar çıkmaya başlıyor. Bizim en önemli temel meselemiz, görme engelimiz dışında bilgimizi ve birikimimizi sınıfa aktarabilmektir.”

‘GÖREN BİRİ DE ÖĞRETMENLİK YAPAMAYABİLİR’

Görme engelli öğretmenler için velilere ve öğretmenlere tavsiyelerde bulunan Arslan, “Görme engelli öğretmenler olarak bazen okullara atanıyoruz, bazen öğretmenler odasında öğretmen arkadaşlarımızla karşılaşıyoruz. İlk atandığımızda bu ön yargılar bazen fazlalaşabiliyor. ‘Hocam öğretmenliğini nasıl yapacaksın. Sen öğretmenlik yapabilir misin?’ gibi ön yargılarla karşılaşmak bizim arkadaşlarımızı yorabiliyor. Ancak buradan bizim idarecilerden, velilerden istediğimiz öğretmenin o öğretmenliği yapabilme yetisine önce bir bakması, görmeyen biri olarak öğretmenlik de yapamayabilir. Ancak gören biri de öğretmenlik yapamayabilir. Bu ikisi arasındaki farkı önce görmeden, bilmeden, o sınıfa girmeden öğretmen hakkında ön yargılı yaklaşmamalarıdır. Süreçte gözlem yapalım. Eğer yapamıyorsa zaten bir görmeyen öğretmen kimsenin çocuğunun geleceği ile ilgili bir karar almaz. Kendisi zaten mesleksel olarak geri plana çekilir” dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Çanakkale'de 51 kaçak göçmen yakalandı
2 katlı evde yangın; anne ile oğlu dumandan etkilendi
Amfibi deniz piyadeleri İskenderun’da eğitim yaptı
Tunceli'de izinsiz protesto gösterisine katılan 8 kişiye gözaltı
Necmettin öğretmensiz 8'inci Öğretmenler Günü
Kayserispor - Fenerbahçe / ek fotoğraflar
Alanya'da sağanak ve fırtına; evler su doldu, seralar yıkıldı
Kayserispor - Fenerbahçe / fotoğraflar
Balıkesirspor-Nevşehir Belediye Spor maçı / fotoğraflar
İstanbul - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu v...
Çorlu’da silahlı saldırıda ölen teknik direktör Aka memleketi Hatay’da toprağ...
Bucaspor 1928 - Vanspor / fotoğraflar
Gelibolu'da, 2 katlı metruk binada çökme
Yeni Malatyapor - İstanbulspor:1- 4
Özgür Özel, Güzelbahçe Belediye Başkanı Günay’ın oğlunun cenaze törenine katı...

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Çorlu’da silahlı saldırıda ölen teknik direktör Aka memleketi Hatay’da toprağa verildi

Bucaspor 1928 - Vanspor / fotoğraflar

Gelibolu'da, 2 katlı metruk binada çökme

Yeni Malatyapor - İstanbulspor:1- 4

Özgür Özel, Güzelbahçe Belediye Başkanı Günay’ın oğlunun cenaze törenine katıldı

MSB: Suriye ve Irak'ın kuzeyinde 7 terörist etkisiz hale getirildi

Dairede cesetleri bulunan sevgililer, çekiçle öldürülmüş / Ek fotoğraf

Batman’daki balık ölümlerinin nedeni ‘nitrit zehirlenmesi’ çıktı

Çayırhan'da madencilerin eylemi 4'üncü gününde

Otobüs şoförü ile otomobil sürücüsünün yol kavgası kamerada

Domaniç’te kar yağışı

Borcun ödenmesine rağmen senetleri iade etmeyen tefecilik şüphelisi tutuklandı

Kocaeli’de sağanak ve fırtına nedeniyle tekneler battı (4)

Antalya'da su basan alanlarda temizlik ve tahliye çalışması

İstanbul- Bakırköy'de şiddetli yağmur sonrası yollar göle döndü: iş yerini su bastı

Bakan Yardımcısı Karaloğlu: Türkiye’nin deprem tehlike haritasını çıkartacağız

Bursa'yı lodos vurdu; itfaiye 128 ihbara müdahale etti (2)

Bodrum Galatasaray Taraftarları Derneği lokali açıldı

Eşini uyurken başından vurup öldüren şüpheli tutuklandı

İstanbul - Aydos Ormanı'nda kar yağışı etkili oldu / Fotoğrafla

Rize’de arıza yapan vincin sepetinde mahsur kalan işçileri itfaiye kurtardı