23° / 12.2°

ERZURUM 16'ncı Uluslararası MEB Robot Yarışması Erzurum'da başladı (VİDEO EKLENDİ)

ERZURUM 16'ncı Uluslararası MEB Robot Yarışması Erzurum'da başladı (VİDEO EKLENDİ)

ERZURUM 16
Tarih: 16.10.2024 15:20

Turgay İPEK/ERZURUM, (DHA)- MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen, 17 ülkeden 1003 kurum, 6 bin 691 katılımcı ve 2 bin 687 robotla katılımın olduğu Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'da başladı. 13 farklı kategorideki yarışma 3 gün sürecek.

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 16'ncısı düzenlenen Uluslararası MEB Robot Yarışması, Erzurum'da başladı. Atatürk Üniversitesi Spor Bilimleri Spor Salonu'ndaki programın açılışına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Vali Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, aileler ve öğrenciler katıldı. Bu yılki yarışmanın teması olan ‘Eğitimin Yüzyılında Ahilik ve Teknoloji’, geleneksel ahilik değerlerinin modern teknolojiyle harmanlanarak geleceğe taşınmasını vurguluyor. Katılımcılar, yarışma boyunca bu temayı öne çıkararak teknoloji ve inovasyonla şekillenen yeni dünyada ahilik kültürünü nasıl yaşatabileceklerine dair projelerle yarışacaklar.

‘ÜLKELER BU HIZLI DEĞİŞİMLERE NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİREREK AYAK UYDURABİLMEKTE’

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Uluslararası MEB Robot Yarışması, her yıl artan katılımcı sayısıyla gençlerimize yeteneklerini sergilemeleri, iletişim becerilerini arttırmaları ve geleceğe daha sağlam adımlarla yürümeleri için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Ökten, "Endüstriyel ve teknolojik gelişmeleri tanıtmak ve öğrencilerimiz tarafından meydana getirilen ürünleri sergilemek amacıyla 2007 yılından itibaren Uluslararası MEB Robot Yarışması düzenlenmektedir. Bu vesileyle Uluslararası MEB Robot Yarışmasının 16’ncısı icra etmek üzere Anadolu'nun zirvesi Erzurum'da toplanmış bulunuyoruz. Bu sürecin başarılı olabilmesinin en önemli unsuru, yeniliklere hızlı uyum sağlama kapasitesine sahip olmaktır. Ülkeler bu hızlı değişimlere ancak nitelikli insan kaynağı yetiştirerek ayak uydurabilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türkiye'nin beşeri sermayesini çağın bilgi ve becerileriyle donatmayı ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunacak bir hedef olarak benimsemekteyiz. Mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmak, toplumda farkındalık oluşturmak, ortaokul ve ortaöğretim seviyesinde öğrenim gören öğrencilerin eğitim süreçlerinde edindikleri bilgileri beceriye dönüştürebilmelerini sağlamak büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

‘CUMHURBAŞKANIMIZIN İMZASIYLA YAYIMLANMIŞTIR’

Öğrencilerin yeni ve özgün ürünler geliştirmeleri, bilimsel düşünme becerilerini kazanmaları, girişimci ve rekabet gücüne sahip milli ahlakla donanmış bireyler olarak yetişmeleri hedeflendiğini ifade eden Ökten, "Bu hedefler çerçevesinde Türkiye'nin mesleki ve teknik eğitimdeki gelecek vizyonunu ortaya koymak amacıyla hazırlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi malumunuz olduğu üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayımlanmıştır. Politika belgesi ile mesleki eğitimde bireysel ve sektörel ihtiyaçlara cevap verebilen, Ahilik anlayışı ile hareket eden, nitelikli ve aranan genç nesiller yetiştirme gayemize yeni ve kapsamlı bir bakış açısı kazandırılmış oluyoruz. 'Herkesin Bir Mesleği Olmalı' düsturuyla yola çıkılan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'nde yeni okul modelleri, Zanaat Atölyeleri ve daha birçok strateji belirlenmiş olup Anadolu'nun en eski kalite güvence sistemi olan Ahilik değerlerine sahip fütüvvet ehli öğrencilerimizin yetiştirilmesini amaçlıyoruz. Bu yarışma, öğrencilerimizin robot teknolojileri konusundaki ilgilerini arttırırken onları yenilikçi fikirler geliştirmeye de teşvik etmektedir. Böylece, gençlerimiz teknolojik ve bilimsel düşünen, fikirlerini projeye dönüştürebilen, geleceğin dünyasını şekillendirecek olan girişimci bireyler olarak yetişmektedir. Uluslararası MEB Robot Yarışması, her yıl artan katılımcı sayısıyla gençlerimize yeteneklerini sergilemeleri, iletişim becerilerini arttırmaları ve geleceğe daha sağlam adımlarla yürümeleri için önemli bir fırsattır. Bu etkinlikte elde edilecek deneyimlerin çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz. 81 ilimizden ve yurt dışından katılan tüm yarışmacı öğrencilerimize ve onlara vizyonlarıyla yol gösteren öğretmenlerimize başarılar diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

'HER BİR ROBOT, SİZİN HAYAL GÜCÜNÜZÜN VE EMEĞİNİZİN BİR YANSIMASIDIR'

Açılış töreninde bir konuşma yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Erzurum'da ‘Eğitimin Yüzyılında Ahilik ve Teknoloji’ temasıyla gerçekleştirilen 16'ncı Uluslararası MEB Robot Yarışması'nın sadece bir robot yarışması değil, aynı zamanda mesleki ve teknik eğitimin önemini vurgulayan gençlerin teknolojik yeteneklerini sergilemeleri için fırsat sunan ve yarışmacı ekiplerin Ahilik geleneği ışığında kardeşlik ruhunu ortaya çıkaran bir faaliyet olduğunu söyledi. Erzurum'un Selçuklular, Osmanlılar ve Cumhuriyet dönemiyle bugüne uzanan kültürel zenginliklerle dolu Ahi geleneğine sahip kadim bir şehir olduğuna değinen Karagöz, "Uluslararası MEB Robot Yarışması ile mesleki eğitimin niteliğini ve toplumda mesleki eğitime olan farkındalığı ve ilgiyi daha da arttırmayı hedefliyoruz. Öğrencilerimizin yeni ve özgün ürünler geliştirmeleri, bilimsel düşünme ve iletişim becerilerini arttırmaları ve girişimci bireyler olarak yetişmeleri için buradayız. Bu yıl 16’ncısı düzenlenen robot yarışmamıza, 17 ülkeden ve 81 ilimizden 1003 Kurum, 6691 katılımcı, 2687 robotla başvuru yapılmıştır. İlk kez 2007 yılında 3 kategoride başlayan bu yarışma, bugün 13 farklı kategoride geniş bir yelpaze sunmaktadır. Bu, mesleki eğitimdeki sinerjinin ve kıymetli gençlerimizin potansiyelinin bir göstergesidir. Sevgili öğrenciler, burada ortaya koyacağınız yaratıcılık ve yenilikçilik, geleceğinizi şekillendirecektir. Her bir robot, sizin hayal gücünüzün ve emeğinizin bir yansımasıdır. Başarıya giden yolda her denemeden bir şeyler öğrenmeye devam edin ve milli kültürümüzle donanmış bireyler olma hedefinizden vazgeçmeyin" dedi.

İLK KEZ KATILDIĞI YARIŞMADA İDDİALI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Yarışmaya İstanbul'dan arkadaşı Mustafa Said Araç ile katılan Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Efe Erten, bu yıl ilk katıldığı yarışmada iddialı olduklarını söyledi. Erten, "Uluslararası MEB Robot yarışmasına Mini Sumo kategorisinde iki farklı robotla katıldık. Biri Demmini diğeri ise Demmax olmak üzere, aynı zamanda tasarla çalıştır kategorisinde de Mustafa Said Araç arkadaşımızla beraber yarışacağız. Hedefimiz birinci olmak. Burada hem robotlarımızı yarıştırıyoruz hem de buradaki organizasyonun canlı yayınını buradaki öğrenci arkadaşlarımızla beraber gerçekleştiriyoruz" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI


  • BIST 100

    8838,18%-0,25
  • DOLAR

    34,19% 0,02
  • EURO

    37,21% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2943,82% 0,60
  • Ç. ALTIN

    4900,05% 0,91
Aksaray nöbetçi eczaneleri
At yarışı heyecanı tüm hipodromlardaki yarışlarda artık HD yayın kalitesi ile...
Aksaray'da mağara girişinde mahsur kalan keçi kurtarıldı
Aksaray'da alev alev yanan müstakil ev kullanılamaz hale geldi
Polisten kaçmaya çalışan otomobil sürücüsü alkollü çıktı
Minik öğrencilerden Sivasspor'a moral ziyareti
Olaf Scholz: Ukrayna'da barış için Putin ile görüşmeye hazırım
AK Parti’li Dağ: Bu ateş çemberinde istikrar adası olduk
İstanbul- Metrobüs şoförü Bozdemir doğum anını anlattı
Thomas Reis: İstediğimiz performansı sahaya yansıtıp, iyi bir sonuç almaya ça...
İstanbul - Bakan Bolat: Bu yılın ilk 9 ayında Afrika-Türkiye ticaret hacmi 27...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt'ı kabul etti
7 araca çarpan iş makinesinin yokuş aşağı hızla ilerlediği anlar kamerada
Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i ailesel
NASA: Güneş 11 yıllık döngüsünde solar maksimum evresine girdi
Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arap Birliği Genel Sekreteri Gayt'ı kabul etti

7 araca çarpan iş makinesinin yokuş aşağı hızla ilerlediği anlar kamerada

Prof.Dr. Gürkan: 100 meme kanserinden 35'i ailesel

NASA: Güneş 11 yıllık döngüsünde solar maksimum evresine girdi

Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, 8 gün sonra yaşamını yitirdi

Turkovac'ı geliştiren Özdarendeli: Aşıların ne kadar stratejik olduğunu pandemide yaşadı...

AK Parti'li Nasıroğlu: Dönmek isteyen işçilerin işi hazır

AK Parti’li Yılmaz: 31 Mart seçimlerinin gayretimizi artırma vesilesi olacağını düşünüyo...

İstanbul - Etiler’de okulda öğretmen müdür yardımcısına silah çekti: Silah tutukluk yap...

Bakan Tekin: Okullarımızda hasar tespitimiz yok (2)

İçki içip, sopayla otomobilinin camlarını kırdı

Destici: İdam cezası, bugünün Türkiye'si için bir mecburiyettir

MSB: Suriye'nin kuzeyinde 5 terörist etkisiz hale getirildi

Zelenski, ‘Zafer Planı'nı Ukrayna parlamentosuna sundu

Thirty Seconds to Mars, İstanbul’a geliyor

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Ürdün Kralı Abdullah ile bir araya geldi

Yemeksepeti, The Hammers Awards'ta ‘En İyi Growth Ekibi’ ödülünü kazandı

Hareket eden kamyonunu peşinden koşup durdurdu; o anlar kamerada

Malatya’da 5.9 büyüklüğünde deprem; çevre illerde de hissedildi (5)

ATM'lere taş ve çöp kovasıyla saldırdı

Türkiye’de aktif spor yapanların sayısı 20 milyonu aştı