Genel Kurul'da, TSK'nın Aden Körfezi'ndeki görev süresini uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi kabul edildi

Genel Kurul

Genel Kurul'da, TSK'nın Aden Körfezi'ndeki görev süresini uzatan Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi kabul edildi

Ali Ekber METE/ ANKARA, (DHA)- TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının; Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerdeki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu, 'Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi'ni görüşmek üzere Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının; Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi görüşmelerine başladı.

TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL VE KÜRESEL ROLÜ PEKİŞTİRİLMESİ TEMİN EDİLDİ

Genel Kurul'da okunan tezkerede; "Aden Körfezi, Somali karasuları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde vuku bulan deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemleri hakkında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2008-2021 yılları arasında kabul ettiği kararlar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 2009 tarihli ve 934 sayılı Kararı'yla 1 yıl için verdiği ve son olarak 2024 tarihli ve 1401 sayılı Kararı'yla 1 yıl süreyle uzattığı izin çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurları konuşlandırılmak suretiyle bölgede seyreden Türk bayraklı ve Türkiye bağlantılı ticari gemilerin emniyetinin etkin şekilde muhafaza edilmesi, uluslararası toplumca yürütülen deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle müşterek mücadele harekatlarına aktif katılımda bulunulması, anılan bölgelere yapılan insani yardım faaliyetlerine destek verilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının harekat etkinliğinin ve bölgeye ilişkin tecrübesinin artırılması sağlanmış, bu alanda ilgili ülkelerle iş birliğinin sürdürülmesine yönelik milli politikanın desteklenmesi ve BM sistemi içinde, bölgesel ve küresel ölçekte oynadığımız rolün ve görünürlüğümüzün pekiştirilmesi temin edilmiştir" ifadeleri yer aldı.

KAYA: TÜRKİYE'NİN BU COĞRAFYADA YER ALMASI ÖNEMLİDİR

Tezkerede, Türkiye'nin deniz haydutluğu ile silahlı soygunla mücadelede uluslararası iş birliğinin geliştirilmesine önem verildiği, TSK'nın görev süresinin sona ermesiyle birlikte uluslararası barış ile istikrarın tehlikeye düştüğü ifade edildi. Tezkere'nin okunmasının ardından grubu bulunan siyasi partiler söz aldı. Yeni Yol grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya, "Türkiye, Aden Körfezi, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Süveyş Kanalı, Akdeniz- bu coğrafya içerisinde tabii ki Türkiye'nin bulunması, orada korsanlık vesaire gibi alanlarda müdahil olma çabası değerlidir, önemlidir. Bu durumda ancak bölgeyi doğru okuyan, doğru bir şekilde bölgenin algısını yöneten, bunu yönetmekle birlikte doğru kararlar alabilen bir anlayışla bölgede kalıcı olunabilir. Ayrıca barışa destek verilebilir çünkü Afrika coğrafyası başta ifade etmeye çalıştığım gibi, küresel güçlerin iştahını kabartıyor, yer altı zenginlikleriyle, yer üstü zenginlikleriyle beraber, aynı zamanda dinamizmiyle beraber Afrika'ya odaklanan küresel güçler çok daha fazla çaba içerisine giriyor" diye konuştu.

ERGUN: TEZKEREYE OLUMLU BAKIYORUZ

İYİ Parti grubu adına söz alan Muğla Milletvekili Metin Ergun, "İYİ Parti olarak ülkemizde, bölgemizde ve küresel alanda barış ve istikrara hizmet eden şanlı ordumuzun Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerdeki görev süresini uzatan tezkereye ilişkin olumlu baktığımızı ifade etmek isterim. Bu doğrultuda, kahraman ordumuza gereken her türlü desteği geçmişte olduğu gibi bugün de vermeye hazır olduğumuzun bilinmesi gerekir ancak bu bölgelerde görev yapacak kahraman Mehmetçiklerimizin güvenliklerinin azami düzeyde sağlanması için gereken tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz, bu tedbirlerin sağlanması da iktidarın sorumluluğundadır. Bu tezkereye olumlu yaklaşıyoruz ancak bundan bir bütün olarak iktidarın dış politikasına olumlu yaklaştığımız anlamı çıkarılmamalıdır, çünkü biz dış politikada uzun yılların birikimiyle belirlenen ana ekseninin korunmasının ve karar alma mekanizmalarının kurumsal çerçevede işlemesinin, stratejik kazanımlarımızın muhafazası ve sürdürülebilir bir diplomasi için zaruri olduğuna inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ÖZDEMİR: OLUMLU YÖNDE OY VERECEĞİZ

Deniz taşımacılığının son yıllarda önem kazandığına işaret eden MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Aden Körfezi ve Hürmüz Boğazını içerisine alan Arap Denizi'nin stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti. Özdemir, Türkiye'nin Afrika politikası sayesinde bölge halkları ile iyi ilişkiler kurduğunu vurgulayarak, "MHP olarak, Türkiye'nin gerek kendi politikaları gerek ikili ilişkileri gerekse de çok uluslu girişimlerle Aden Körfezi ve Arap Denizi'nde varlık göstermesinin millî güvenliğimiz, milli çıkarlarımız ve küresel hedeflerimiz açısından büyük öneme sahip olduğunu değerlendiriyoruz. Somali'nin daha istikrarlı bir hale erişmesi için askeri olarak desteklenmesiyle karasularını korumanın yanı sıra Somali'ye ait denizaşırı petrol ve doğal gaz kaynaklarının aranıp ekonomiye kazandırılması, kara, deniz ve hava egemenliğinin yanı sıra uzay rekabetinde de ülkemizle beraber Somali ve Afrika'nın hak ve menfaatlerinin korunması gibi yüksek vizyona sahip hedefler açısından ülkemiz bölgedeki ağırlığını sadece korumakla kalmamalı, daha da artırmalı ve geliştirilmelidir. İşte, bu gerçeklerle Cumhurbaşkanlığımız tarafından Meclisimize gönderilen ve üzerinde müzakere ettiğimiz tezkereye MHP olarak olumlu yönde oy vereceğimizi belirtiyoruz" dedi.

TAN: CHP OLARAK TEZKEREYE ONAY VERİYORUZ

CHP grubu adına konuşan İstanbul Milletvekili Namık Tan ise tezkere ile ilgili muhalefet partilerin fikirlerinin alınmadığını aktararak, "Cumhurbaşkanı ve yönettiği Cumhur İttifakı koalisyonunun keyfî kararlarını ve ceberut yönetimlerini halka, 'Devlet aklı' diye pazarladığının, konu hesap vermek olduğunda ise kaçtığının bilinci içindeyiz. Ülkenin geleceğini şekillendirecek kararlarda muhalefetin fikrini almak şöyle dursun, sizlerin haricinde siyasi yorum yapan herkesi vatan haini ya da darbeci ilan etme gayreti içinde olduğunuzu görüyoruz. Bu gölge oyunundan vazgeçelim. Ben partim adına son söyleyeceğimizi baştan belirteyim; CHP olarak biz bu tezkereye onay veriyoruz. Ancak mademki burada bize hasbelkader 20 dakikalık konuşma süresi tanınmış, bu süreyi de Suriye ve Kürt meselesi gibi ulusal güvenlik ve dış politikanın kesiştiği dosyalar başta, son dönemde gemi azıya aldığına tanık olduğumuz antidemokratik, otoriter, hatta neredeyse totaliter parti-devlet uygulamalarının eleştirisi için kullanacağız" ifadelerini kullandı.

KARAİSMAİLOĞLU: 1 YIL UZATILMASINI OLUMLU KARŞILIYORUZ

AK Parti grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu ise tezkere hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası barış ve istikrarı tehlikeye düşüren ve milli menfaatlerimizi de olumsuz etkileyen deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele yönündeki uluslararası çabalara ülkemiz tarafından etkin bir biçimde destek verilmesi ve bölgedeki seyrüsefer emniyetinin sağlanmasına katkıda bulunulması, uluslararası ve milli sorumluluklarımızın bir gereği olarak görülmektedir. Bu itibarla, ülkemizin de tarafı olduğu Denizde Seyir Güvenliğine Karşı Yasadışı Eylemlerin Önlenmesine Dair Sözleşme başta olmak üzere, ilgili milletlerarası antlaşmalar ve teamüller çerçevesinde 934 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı'nda belirtilen ilke ve esaslar da dikkate alınarak bahse konu bölgelerde deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele müşterek operasyonlarına destek verilmesinin uygun olacağını değerlendirdik. Bu mülahazalarla, gereği, kapsamı ve zamanı Cumhurbaşkanınca takdir ve tayin olunacak şekilde Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının, bölge ülkelerinin karasuları dışında olmak üzere, Aden Körfezi, Somali açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu, silahlı soygun eylemleri ve denizde terörizmle mücadele amacıyla görevlendirilmesi ve bununla ilgili olarak gerekli düzenlemelerin Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Anayasa’nın 92'nci maddesi uyarınca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde son olarak 2024 tarihli ve 1401 sayılı Karar'ıyla verilen izin süresinin 2025 tarihinden itibaren 1 yıl uzatılmasına yönelik teklifi olumlu karşılıyoruz."

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi üzerinde görüşmelerin tamamlandığını belirterek, oylamaya sundu. Genel Kurul'da, Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi kabul edildi. (DHA)

FOTOĞRAFLI



Çarşamba 2.2 ° / -4 °
Perşembe 0.4 ° / -5 °
Cuma -0.7 ° / -7.9 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri