25.3° / 11.2°

HEP-SEN Kosta Rika'da Küresel Hemşireler Birliği ara toplantısına katıldı

HEP-SEN Kosta Rika'da Küresel Hemşireler Birliği ara toplantısına katıldı

HEP-SEN Kosta Rika
Tarih: 26.11.2024 10:18 Güncelleme: 26.11.2024 10:18

İSTANBUL,(DHA)- KÜRESEL Hemşireler Birliği (GNU) ara toplantısı, 21 ülkeden hemşirelik merkezli 24 sendikanın katılımı ile ANPE (Asociación Nacional de Profesionales en Enfermería) ev sahipliğinde San Hose / Kosta Rika’da gerçekleşti. HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek ve Başdanışman Canberk Akdeniz de Türkiye’deki hemşireleri temsilen toplantıda yerini aldı.

2013 yılında kurulan ve bugün toplamda 36 ülkeden 42 sendikanın yer aldığı, dünya genelinde bir milyondan fazla hemşireyi temsil eden Küresel Hemşireler Birliği, San Hose’de ara toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, birlik paydaşlarının kendi ülkelerindeki mesleki sorunları, sendikaların mücadele yöntemleri ve deneyimleri paylaşıldı. Ek olarak, güvenli hasta/hemşire oranı sağlamak ve küresel salgın hastalıklarla mücadele etmek için nasıl bir iş birliği sağlanabileceği üzerine görüşler ifade edildi.

ŞİMŞEK: ÇÜNKÜ EMEK, TEK MİLLETTİR

İkinci kez Küresel Hemşireler Birliği toplantısında yer alan HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek, panelist olarak yaptığı konuşmasında, “Kısa sürede elde ettiğimiz başarılarımızın arkasındaki temel hareket farklı olup fark yaratmak, destek olmak ve güçlü olmak” dedi.

Sağlık sektöründeki temel sorunlara dikkat çeken Şimşek, “Maaşlar ve özlük hakları, sağlıkta şiddet, yönetici mobingi, yetersiz hemşire atamaları ve benzeri nedenlerin oluşturduğu sağlıksız çalışma koşulları, insanları meslek veya görev tanımı dışında çalıştırma, farklı sağlık mesleklerine hemşirelik yaptırma yolunu açma gibi otonomi sorunları ve sendikal örgütlenme özgürlüğüne engeller. Her birimiz farklı göz renklerine sahibiz, ancak aynı şekilde gözyaşı döker ve aynı şey için savaşırız. Bu da insanlık. Çünkü emek, tek millettir. Hemşireler olarak, yükseleceğiz” diye konuştu.

Ayrıca Şimşek, bir sonraki yıl gerçekleşecek toplantıya kadar geçecek olan süreçte, ortak eylemselliğin, özellikle hemşirelik haftasındaki eylemlerde uluslararası bir söz birliğinin önemine dikkat çektiğini ve bu fikrin platform paydaşları tarafından kabul gördüğünü ifade etti.

Başdanışman Canberk Akdeniz ise toplantıdaki konuşmasında, hasta/hemşire oranları konusunda ilerleme kaydedebilmek için bir veri havuz oluşturulmasını, ülkelerden mevcut mevzuatın belirttiği oranlara dair bilgi toplanmasını ve ideal bir formül geliştirmek üzere, belki her ülkeye veya her hastaneye özgü ancak ortak bir akademik yaklaşım oluşturulmasını önerdi. Bu amaçla, bir sonraki toplantıya kadar ara toplantılar yapılmasını teklif etti. Ayrıca Akdeniz, yalnızca hemşire istihdamını desteklemek üzere küresel bir fon oluşturulması talebinin de tartışmaya açılabileceğini ifade etti.

  • BIST 100

    10189,02%1,08
  • DOLAR

    39,76% -0,15
  • EURO

    47,02% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4271,35% -0,09
  • Ç. ALTIN

    6823,45% -0,43
Aksaray nöbetçi eczaneleri
İzmir Çeşme’de orman yangını (8) / Gündüz dron ve aktüel görüntüler
İzmir Çeşme’de orman yangını (7) / Ek fotoğraflar
Mersin’de gece denize giren 3 kişiden biri boğuldu; 2 kişi aranıyor
İzmir Çeşme’de orman yangını (7)
Tek motorlu uçakla dünya turuna çıkan pilot, kaza kırıma uğradı; 2 kişiye ula...
İstanbul - Eyüpsultan'da aydınlatma direğine çarpan otomobilin sürücüsü hayat...
Tek motorlu uçakla dünya turuna çıkan pilot, kaza kırıma uğradı; 2 kişiye ula...
Balıkesir Burhaniye'de çıkan orman yangını 8 saatte kontrol altına alındı
Paul Onuachu'ya coşkulu karşılama
Bakan Güler: Dost Japonya'nın etkin ve barışçıl rolünü takdirle takip ediyoru...
İzmir Çeşme'de orman yangını (6)
Ankara'da 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü
Kütahya’da orman yangını (3)
Narin cinayetinde tutukluluk oy çokluğuyla onandı, mahkeme başkanı tahliye şe...
Zonguldak’ta 18 yavru domuz görüldü

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

İzmir Çeşme'de orman yangını (6)

Ankara'da 5 katlı binanın çatısında çıkan yangın söndürüldü

Kütahya’da orman yangını (3)

Narin cinayetinde tutukluluk oy çokluğuyla onandı, mahkeme başkanı tahliye şerhi koydu

Zonguldak’ta 18 yavru domuz görüldü

Eyüpspor, Partizan’dan Nihad Mujakic’i kiraladı

Samsunspor, Kongolu orta saha Antoine Makoumbou ile sözleşme imzaladı

Tek motorlu uçakla dünya turuna çıkan pilot, kaza kırıma uğradı; 2 kişiye ulaşılmaya çal...

İstanbul - Gaziosmanpaşa’da 3 katlı binanın çatısı yandı

İzmir Ödemiş'te orman yangını

Bakan Fidan, Ankara’da Hamas heyeti ile görüştü

İstanbul - Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yapan uçağa lazer tutuldu

Bingöl'de iki otomobil çarpıştı: 8 yaralı

İzmir Çeşme'de orman yangını (5)

İzmir Çeşme'de orman yangını / Ek fotoğraflar

İzmir Çeşme'de orman yangını / Ek fotoğraflar

Evini basan kardeşlerini pompalı tüfekle vurdu: 2 yaralı

Özgür Özel: Bizde rekabet, tartışma olur, kardeşlik hukukuna zeval getirmek olmaz (3)

Düğün salonu önünde tekme ve yumruklu kavga kamerada

İzmir Çeşme'de orman yangını (4)

İzmir Çeşme'de orman yangını / Ek fotoğraflar