21.8° / 11°

İçişleri Bakanlığından 'pazar' genelgesi

İçişleri Bakanlığından
Tarih: 26.03.2020 23:44

İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelgeyle, sosyete pazarlarının faaliyetleri durduruldu, semt pazarlarında zaruri olmayan ürünlerin satışı yasaklandı.

İçişleri Bakanlığı, "Koronavirüs Tedbirleri" kapsamına 81 il baliliğine ek bir genelge daha gönderdi. Koronavirüs tedbirleri kapsamında valiliklere gönderilen genelge ile il, ilçe ve beldelerdeki pazar yerlerinde uyulması gereken kurallar yeniden düzenlendi.

Pazarlarda zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecek

Genelgeye göre, vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddelerinin karşılandığı pazarlarda giyim, oyuncak, vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışına izin verilmeyecek.

Sosyete pazarlarının faaliyetleri geçici süreliğine durdurulacak

Kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarların faaliyetleri 27.03.2020 tarihinde saat 17;00 itibariyle geçici bir süreliğine durdurulacak.

Temel gıda/temizlik maddelerinin satışının yapıldığı pazarlarda, Valilik ve Kaymakamlıklarca belediyeler ile işbirliği içinde, yoğunluktan dolayı virüsün bulaşma hızını engellemek amacıyla vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişimini engellemeden, pazar yerleri ve günlerine ilişkin olarak alternatifler üretilerek tedbirler planlanacak.

Her bir satış yeri arasında 3 metre mesafe olacak

İl, ilçe ve beldede yaşayan vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerinin karşılanması için mevcut pazarlardaki yoğunluk göz önünde tutularak ihtiyaca göre yeni pazar/satış yerleri belirlenebilecek.

Pazarlara ilişkin alınacak tedbirler kapsamında vatandaşların temel gıda/temizlik maddelerine erişiminde belediyeler tarafından doğrudan hizmetin sunumu başta olmak üzere tedbirler alınabilecek.

Mevcut Pazar yerlerinde ve yoğunluğu dağıtmak için belirlenen yeni pazar/satış yerlerinde her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde pazar/satış yerleri düzenlenecek.

Bu amaçla mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi (ilave cadde ve sokakların dahil edilmesi vb), yeni satış yerlerinin belirlenmesi, gerek görüldüğünde geçici süreliğine zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı pazar yerlerinin/parsellerinin bu amaçla tahsis edilmesi tedbirlerinin biri veya hepsi birlikte kullanılacak.

Pazar/satış yerlerinde ambalajsız satılan yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden, doğrudan pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi/satışının yapılması sağlanacak. Bu husus pazar/satış yerlerinde görevlendirilecek zabıta memurları tarafından sürekli kontrol edilecek.

Koruyucu önlemlerin alınması sağlanacak

Pazarcı esnafı kişisel hijyen kurallarına uyması konusunda uyarılarak koruyucu önlemlerin alınması sağlanacak; bu husus belediye zabıtası ve ilgili esnaf odaları tarafından denetlenerek gerekli işlem yapılacaktır.

Belediyelerce pazar/satış yerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbir alınacak.

Pazar yerleri 19.00'a kadar faaliyet yürütebilecek

Pazar/satış yerleri en geç saat 19.00’a kadar faaliyet yürütebilecek; buna yönelik tebligatlar pazar esnafına yapılacaktır.

Pazar yerleri/satış yerlerinde belediyeler pazar esnafı ve vatandaşlarımız için el dezenfektanı konusunda destek olunacak.

Bakanlık söz konusu tedbirlere ilişkin valiler ve kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde ilgi mevzuat ve yazılar çerçevesinde gerekli kararlar alınarak tedbirlerin ivedilikle uygulanması ve uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, gerekli görülmesi durumunda alınan kararlara uyulup uyulmadığının genel kolluk marifetiyle denetlenmesi istedi.

  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,85% -0,01
  • EURO

    43,77% 0,92
  • GRAM ALTIN

    4036,04% 0,89
  • Ç. ALTIN

    6601,79% 0,78
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Türk Yıldızları gökyüzüne ‘Ay-Yıldız’ çizdi
Karşıyaka - Muş Spor / Ek fotoğraflar
Kırıkkale’de 7 katlı apartmanda çıkan yangında mahsur kalan 10 kişi kurtarıld...
Beşiktaş, seride durumu 2-0 yaptı
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Artık bu dağlarda korku, ölüm kurşunlar, bombalar değ...
Antalya'da müstakil evde yangın paniği; torun parkta bulundu
ATFF’nin 19 Mayıs’a özel futbolcu seçme etkinliği Stuttgart’ta düzenlendi
Muğla'da akaryakıt istasyonunda kadına şiddete 3 gözaltı; şüpheliler adliyede
Arılar çam ağacına oğul yaptı
İstanbul - Sultanbeyli'de alacak verecek kavgasında 1 kişi bıçaklandı: 4 göza...
Bakan Işıkhan, 14 ülkeden işçi sendikalarının temsilcileriyle buluştu
Balıkçı teknesinde 92 kaçak göçmen yakalandı / Ek fotoğraflar
Kardeşini yaralayıp, yengesini öldüren ağabey tutuklandı
Malatya'da akrabalar arasında bıçaklı ve silahlı kavga: 3 yaralı
Cumhurbaşkanlığı 6’ncı Ulusal Yat Yarışları’nın ödülleri sahiplerini buluyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Bakan Işıkhan, 14 ülkeden işçi sendikalarının temsilcileriyle buluştu

Balıkçı teknesinde 92 kaçak göçmen yakalandı / Ek fotoğraflar

Kardeşini yaralayıp, yengesini öldüren ağabey tutuklandı

Malatya'da akrabalar arasında bıçaklı ve silahlı kavga: 3 yaralı

Cumhurbaşkanlığı 6’ncı Ulusal Yat Yarışları’nın ödülleri sahiplerini buluyor

Mardin’de açılan ‘Gönül Mutfağı’nın geliri Hatay’daki öğrencilerin öğle yemeğinde kullan...

Köpeğin ısırdığı çocuk yaralandı

Nevşehir'de sıcak hava balonları için yerli yakıt tankı üretildi /Video eklendi

Bakan Fidan, Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Layic’i kabul etti

Trump ile Putin görüşmesi başladı

DKMP'den 'yaban domuzu' açıklaması

Türkiye'nin Malta Büyükelçisi Erdeniz Şen, hayatını kaybetti (3)

Cumhurbaşkanlığı 6. Uluslararası Yat Yarışları Kurtuluş Kupası İstanbul Etabı'nda renkli...

Baba ve 15 yaşındaki oğlunun yanan kamyonette cesetleri bulundu / Ek fotoğraf

Balıkçı teknesinde 92 kaçak göçmen yakalandı

Yangın çıkan daire, kullanılamaz hale geldi

Antalya'da sıcak havayı fırsat bilenler sahile koştu / Ek fotoğraflar

Devrilen forkliftin sürücüsü öldü

Aydın'da 3.8 büyüklüğünde deprem

ABD Başkan Yardımcısı Vance: Rusya-Ukrayna savaşı çıkmazda

MHP'li Büyükataman: Çağın hastalıklarına karşı yegane çare Ülkü Ocakları'dır