İHH Gönüllülerinden Reyhanlıya İyilik Çıkarması

İHH Gönüllülerinden Reyhanlıya İyilik Çıkarması

İHH Gönüllülerinden Reyhanlıya İyilik Çıkarması

Aksaray İHH İnsani Yardım Derneği merkez ve ilçe teşkilatlarından oluşan 50 kişilik bir ekip, İHH tarafından yürütülen hizmetleri yerinde gözlemlemek için Hatay´ın Reyhanlı ilçesine gitti.

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından Suriye ve Türkiye sınırları içinde yetimler, yaşlılar ve kadınlar başta olmak üzere savaş mağduru binlerce insana yapılan yardımların anlatıldığı ziyarette duygu dolu anlar yaşandı. Bir milletin adeta yok oluşuna dünyanın sessiz kaldığının belirtildiği sunumlarda Türk milleti olarak insana verilen değerin ne kadar büyük kıymet arz ettiği bir kez daha yerinde müşahede edildi. Aksaray İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Önder Özkan, ziyaret sebebinin başında teşkilat mensuplarının, Aksaray´dan Suriye´ye gönderilen yardımların nasıl değerlendirildiğini, dağıtım usulünün nasıl olduğunu yerinde görmeleri ve şehre geri dönüldüğünde yapılan gözlemlerin bağışçılarla paylaşılması olduğunu söyledi. Bir gün boyunca çokça hizmet alanlarının gezildiği Reyhanlı´da iyilik adına önemli not ve mesajların alındığı belirtildi.

SURİYE´DEKİ SON DURUM

İlk olarak Suriye´deki son durum ve İHH´nın yaptığı faaliyetler hakkında İHH Suriye Koordinatörü Erhan Yemelek ziyaretçilere bir sunum yaptı. Suriye´yi, dünya güçlerinin kozlarını paylaştığı bir arena olarak tanımlayan Yemelek, savaşın uzun sürebileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Günde yaklaşık iki milyon ekmek dağıtılan Suriye´de çocukların eğitim ihtiyaçlarının da gıda kadar önemli olduğu vurgulandı. Eğitimsiz nesillerin kötü emeller için çok kolay yönetilebileceğini ifade eden Erhan Yemelek, Suriye içindeki kamplarda eğitim çalışmaları da yaptıklarını söyledi. Sahada birçok yabancı gönüllü kuruluşun misyonerlik çalışması yürüttüğünün belirtildiği sunumda, yıllar sonrasına daha büyük terör örgütleri üretilmeden,milletçe, insani yardım başlıklı her konuda daha fazla gayret gösterilmesi ve kötü hesapların bertaraf edilmesi gerektiği vurgulandı.

REYHANLI LOJİSTİK MERKEZİ TANITILDI

FIRIN

Sunum sonrası dev tesis Aksaray İHH gönüllülerine tanıtıldı. Aynı anda 150 tırın rahatlıkla park edilebileceği ve bir o kadar da kapalı alanların bulunduğu lojistik merkezde günde maksimum 250.000 ekmeğin üretildiği fırında hijyen uygulaması takdir topladı. Ekmeklerin poşetlendikten sonra kamyonetlerle Suriye sınırı içindeki çadırkentlere götürüldüğü ifade edildi. Suriye içinde ilaveten sekiz fırının işletildiği, lakin un stoklarının azalması nedeniyle bazı fırınlarda üretimin kısıtlandığı söylendi. Her geçen gün un ihtiyacının arttığı vurgulandı.

LOJİSTİK DEPO

Yardımların tasnif usulüne uygun muhafaza edildiği depolar gezildi. Yaklaşık iki milyon insana düzenli yardımın yapıldığının belirtildiği,insanların tırnaklarını taşa sürterek veya bıçakla kestiklerinin örnek verildiği sunumda basit bir kişisel bakım aracı olan tırnak makasının dahi ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu söylendi. İllerden ve yurtdışından gönderilen yardımların içeriği, tır yola çıkmadan lojistik merkeze bildirildiğinden, depoya yerleştirme planlamasının araç yoldayken yapıldığı ifade edildi. Bu bağlamda, ihtiyaç malzemelerinin temizlik, sağlık, gıda, barınma, vb. başlıklarına göre depolarda istiflendiği görüldü. Aksaray esnafı başta olmak üzere hayırseverlerin gönderdikleri kıyafet, ayakkabı, kırtasiye malzemesi, vb. bir otobüs bagajını aşan hediyeler yetim ve kimsesiz çocuklara verilmek üzere depodaki yerlerini aldılar.

MERKEZDE ULUSLARARASI MÜSLÜMAN KURULUŞLARA BÜRO TAHSİSİ

Suriye´de yapılan insani yardım faaliyetlerine Arap yardım kuruluşlarının İHH vasıtasıyla yardımlarını ulaştırdıkları belirtildi. Merkezde misafirler için çalışma ofislerinin tahsis edilmesinin yanısıra konteyner odalarda barınma imkanı da sunulduğu gözlendi.

İKİ YETİMHANEDE DUYGU DOLU ANLAR

Savaşta en fazla mağdur olan grubun çocuklar olduğu su götürmeyen bir gerçek. Suriye içinde adeta avını bekleyen avcı gibi birçok organ mafyası, fuhuş ve dilenci çeteleri ile misyoner kuruluşların cirit attığı belirtilen ziyarette yetim ve kimsesiz çocukların barındırıldığı ve eğitildiği yetimhaneler ziyaret edildi. Aksaray İHH ekibi beraberinde götürdükleri hediyeleri çocuklara dağıttı. Binaların ve tefrişatın Suriye halkının kültürüne uygun yapıldığı ifade edildi. Yetimhanelerde yetimlerle eğlenceli vakit geçiren Genç İHH üniversite gönüllülerinin çeşitli oyunlarla çocukları eğlendirdikleri gözlendi.

İKİ TERZİHANE İLE YETİM ANNELERİNE İŞ İMKANI SUNULMUŞ

Aksaray İHH gönüllüleri, sadece yetim annelerinin istihdam edildiği terzihanelerde hummalı bir çalışmaya şahit olduklarını belirttiler. Suriye içinde muhtaç durumda olan mağdurlara kıyafet diken anneler Aksaray İHH Hanım sorumluları ve gönüllüleri ile sohbet ettiler. Yetim annelerinin bu iş ile hem savaş sendromunu üzerlerinden atmaya çalıştıklarıhem de yaptıkları iş karşılığı maaş aldıkları ifade edildi. Aksaray İHH gönüllülerinin kıyafetleri satın alma taleplerine olumsuz yanıt veren terzihane müdiresi, ancak hediye edebileceklerini belirtti. Kıyafetlerin ücretsiz olarak Suriye´deki kadın ve çocuklar için üretildiği vurgulandı. 

DÜNYANIN EN BÜYÜK YETİM KÖYÜ İNCELENDİ

Alanında dünyada bir ilk olan ve maliyeti 80 milyon Türk Lirası olan RAF&İHH Çocuk Yaşam Merkezi gezildi. Açılışı 18 Mayıs 2017´de gerçekleşen dev köyde 55 dubleks ev, okullar, market, sağlık ocağı, kuaför, 1300 kişilik cami, spor tesisleri, zeytin tarlasıbulunuyor. Psikologların ve alanında uzman kişilerin görevlendirildiği merkezde her detay düşünülmüş. Toplam 990 yetim çocuğun barındırılabileceği, İHH´nın hazırlayıp, finansı Katar´lı RAF yardım kuruluşu tarafından sağlanmış olan köyün 100 dönüm araziye kurulduğu belirtildi.

AKSARAY AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRÜ İSRAFİL AKTÜRK YETİM KÖYÜNÜ İNCELEDİ

Aksaray İHH´nın davetine icabet eden ASPM İl Müdürü İsrafil Aktürk, Çocuk Yaşam Merkezini(Yetim Köyü) detaylı olarak inceledi ve yetkililerden bilgi aldı. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı´nın da proje aşamasında destek verdiğini belirten İHH Başkanı Önder Özkan,Aksaray´lı 311 yetim emanete ihtiyaç duyulduğunda verdikleri destek ve Reyhanlı gezisine katıldıkları için İl Müdürü Aktürk´e teşekkür etti. ASPM Müdürü Aktürk, yapılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür ettiklerini belirtti.

İHH Başkanı Özkan, ulaşım desteği sağladığı için Aksaray Birlik firmasına da ayrıca teşekkür etti.



Cuma 17.2 ° / 9.6 °
Cumartesi 21.9 ° / 9.9 °
Pazar 22.7 ° / 10.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri