Tarih: 03.09.2019 07:02
İklim değişikliği korkutuyor!Aksaray çölleşme riskiyle karşı karşıya
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KORKUTUYOR, AKSARAY ÇÖLLEŞMEYLE KARŞI KARŞIYA
Aksaray Valilik sitesinde yıllar önce yazılan bu satırlar acaba günümüzde geçerlimidir. Aksaray İli orta iklim kuşağında olup, soğuk, karasal iklim tipine sahiptir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıktır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve kış aylarında görülmektedir. Ortalama yağış miktarı (son 40 yıl) 340 mm (kg/m²)´ dir. İklimin ne boyuta geldiğini gözlerimizle net bir şekilde görebiliyoruz. Yazın en sıcak döneminde yumurta büyüklüğünde dolu yağabiliyor aynı dönemde çiftçiler 2 kez afetle karşı karşıya kalabiliyor, dahası tarımsal sular gittikçe yeraltına iniyor ve dev obruklar oluşuyor.
Acaba bu konuda bir bilinç oluşturan herhangi bir kurum yada kuruluş varmıdır ?, yoksa herşeyin sonu gelirken yaklaşan tehlikenin farkında değil miyiz.? Gelecek daha da vahim olacak diyen uzmanlar şimdiden emisyon gaz salımlarına karşı mücadele için ağaçlandırma öneriyorlar.
Aksaray çölleşmenin en hızlı olduğu iller arasında ağaçlandırma konusunda da sondan 4. Sırada yer alıyor Tuz Gölü Havzasında olmasının da etkisiyle toprakta erozyon süratle artıyor topraklar çoraklaşıyor.Özellikle Eskil bölgesindeki artarak devam eden çölleşme korkutmaya devam ediyor bölge tarım arazilerinin belirli bir oranda mecburi teşvikle ağaçlandırılmaya zorlanması gerekiyor .
Aksaray ilinde bulunan Sivil Toplum örgütleri son felaketin farkına vardıkları için Kızılırmak suyunu kurtarıcı olarak bekliyorlar ancak sorun çözülmüş olmayacak iklim değişikliği durmadıkça durum geçici rahatlık vermekten öteye gitmeyecektir.
Aksaray şehrinde step iklimi görülmektedir. Yıl boyunca Aksaray ilinde az miktarda yağış görülür. Köppen-Geiger iklim sınıflandırmasına göre BSk olarak adlandırılabilir. Aksaray ilinin yıllık ortalama sıcaklığı 11.8´dır. Yıllık ortalama yağış miktarı: 354 mm
Türkiye ve iklim değişikliği
Türkiye, tüm Avrupa, Kuzey Amerika, Pasifik ülkeleri arasında iklim değişikliğine neden olan gaz salımları en hızlı artan ülke. Hatta bugün iklim tartışmalarının odağı olan Çin´den bile daha hızlı artış gösteriyor.
? Türkiye sera gazı salımlarını 1990´dan beri %95 artırdı.
? Türkiye´de 57 kömürlü termik santral planı var. 40´ı hala izin aşamasında, 17 faaliyet halinde 17´si de inşaat aşamasında.
? Türkiye´de planlanan 50 kömürlü termik santral var ve bunlar hayata geçtiği takdirde Türkiye´nin karbon salımı %50 artacak.
? Kömür, dünya üzerindeki karbondioksit salımlarının %41´inden sorumlu ve iklim değişikliğine neden olan en tehlikeli enerji türü.
? Türkiye, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli (ikisi bir arada) açısından Avrupa´da bir numara. Ancak bu potansiyelin %1´ini bile kullanmıyoruz.
Geleceği düşünüyorsan, bugün harekete geç
Siyasi liderler artık fosil yakıtlardan vazgeçmeli ve aşamalı olarak temiz enerjiye geçmeli. Bunu ancak bizler, hep birlikte bu konuda kararlı olup mücadele verirsek sağlayabiliriz.
Enerji Devrimi raporunu okumak okumak için
İklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması ve enerji güvenliğinin sağlanması için enerji verimliliğini arttırmaya yönelik kesintisiz çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. İklim değişikliği konularında faaliyetlerimizden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanması yasal mevzuat kapsamında yapılmaktadır. Ayrıca Kuruluşumuz faaliyetlerimizden kaynaklanan karbon salınımlarını azaltmak içinde çalışmalarını başlatmıştır. Bu kapsamda kompresör tesislerimizde yapılacak iyileştirmelerle yıllık karbon salınımının azaltılması planlanmaktadır. İlerleyen süreçte iklim değişliğini azaltmaya yönelik proje ve çalışmalar devam ettirilmelidir. BAĞIMSIZ MEDYA
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —