28.6° / 13.8°

Türkiye

Türkiye Haberleri

'İklim Kanunu Teklifi' geri çekildi

'İklim Kanunu Teklifi' geri çekildi

Tarih: 15.04.2025 19:23 Güncelleme: 15.04.2025 19:23

Aliekber METE/ ANKARA, (DHA)- TBMM Genel Kurulu'nda, geçtiğimiz haftalarda ilk 4 maddesi kabul edilen, 'İklim Kanunu Teklifi', komisyonda görüşülmek üzere geri çekildi. Genel Kurul'da söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "İklim Kanunu ile ilgili bugün zirai don ile ilgili yeni bir komisyon kurulacak. Oradan gelecek katkıların değerlendirilmesi ve toplumda birtakım konuların yanlış anlaşılması üzerine; daha çok tartışılması, konuşulması, iktidar ve muhalefetin ortak görüşleri çerçevesinde yeniden çalışılması üzerine karar verdik ve bu konuyu ileri bir tarihe bıraktığımızı söylemek istiyorum" dedi.

TBMM Genel Kurulu gündemdeki konuları görüşmek Meclis Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da, Grup Başkanvekilleri, 'İklim Kanunu Teklifi' üzerine değerlendirmelerde bulundu. Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, "Genel Kurul’a, 'İklim Kanunu Teklifi' gelmiş. Kanun, tali komisyonlar yerine asli komisyona gelmiş, görüşülmüş. 1 gün içerisinde Komisyondan geçti. Şimdi iktidar partisine diyorum ki; kanunları siz yapıyorsunuz ve bu kanunları oy çokluğuyla geçiriyorsunuz. Anayasa Mahkemesi’ni (AYM) dinlemiyorsunuz ancak bu kanun problemli. Muhalefeti konuşturmamak için tali komisyonları çalıştırmıyorsunuz. Gelin, bu kanunu derhal çekin. Bu kanun bir iklim kanunu değildir, imtiyaz kanunudur. Bu kanun aynı zamanda Türkiye'yi birilerine peşkeş çekme, 'Param varsa, kirletirim' deme mantığını hakim kılmaktadır" ifadelerini kullandı.

'GERİ ÇEKİLMESİNİ OLUMLU GÖRÜYORUZ'

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koyçiğit ise kanun teklifinin geri çekilmesini olumlu bulduklarını kaydederek, "Dünyada bir iklim krizi yaşanıyor. Biz de bir iklim yasasını mecliste görüşüyorduk. Bu yasanın sorunlu bir yasa olduğunu bizler Mecliste dile getirdik ve kamuoyunda da çok ciddi bir tepki oluştu. Bugün, 'Tarımsal don' diye yaşadığımız şeyin tam da doğayı, insanı, çevreyi, gözetmeyen tamamen ticari saiklerle hazırlanmış, sermayeyi gözeten yasal düzenlemelerin bir sonucu olarak böyle süreçlerle karşı karşıya kaldığımızın iyi görülmesi gerekiyor. O yüzden iklim yasasının geri çekilmesini olumlu buluyoruz. Ancak bununla beraber aynı yasanın yeniden geri getirilmesi yerine, hem muhalefetin hem iklim aktivistlerinin hem de kamuoyunun bütün önerilerini gözetecek bir şekliyle, doğayı koruyan bir yasanın yapılması gerekiyor. Gerçekten iklim krizini engelleyecek, önleyecek, azaltacak bir iklim kanununun meclisten geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

'YANLIŞTAN DÖNMEK ERDEMDİR'

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise kanun teklifinin geçen hafta görüşülmeye başlandığını vurgulayarak, "Geçen hafta Genel Kurul da görüşülmeye başlanan İklim Yasası; hem muhalif partilerin etkili direnci hem de sivil toplumun kabul etmemesi üzerine tekrar komisyona çekilecek olması olumlu bir gelişmedir. Bir yanlıştan dönmek erdemdir ama burada yapılması gereken ortak aklı çalıştırmak, sivil toplumun, üniversitelerin, muhalefet partilerinin sözü olan herkesin sözünü dinlemek ve gerçekten de Türkiye'nin hak ettiği bir iklim yasasını yaşama geçirmektir. Bu yönüyle de komisyon çalışmalarından başlayarak yeniden elde edilen fırsatın etkili bir şekilde değerlendirilmesini ümit ediyorum" dedi.

'İLERİ BİR TARİHE BIRAKIYORUZ'

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise teklif ile ilgili, "İklim Kanunu ile ilgili bugün zirai don ile ilgili yeni bir komisyon kurulacak. Oradan gelecek katkıların değerlendirilmesi ve toplumda birtakım konuların yanlış anlaşılması üzerine; daha çok tartışılması, konuşulması, iktidar ve muhalefetin ortak görüşleri çerçevesinde yeniden çalışılması üzerine karar verdik ve bu konuyu ileri bir tarihe bıraktığımızı söylemek istiyorum. Bu doğru bir karar ancak bugün yaşadığımız zirai don nedeniyle iklim ile ilgili bir kanuna ihtiyacımız olduğu bir kesindir" değerlendirmesinde bulundu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,20% -0,11
  • EURO

    44,64% -0,54
  • GRAM ALTIN

    4175,09% -1,44
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Endokrin uzmanından 'plastik' uyarısı: Hastalar çok daha fazla organ kanserle...
İstanbul - Beşiktaş'ta 'Mekanda eşime baktılar' diyerek döner bıçağıyla saldı...
Uzak Şehir fırtınası esti
Kocaeli - Bungalov tesisinde tartıştığı kişiyi vurdu /Video eklendi
Bayram tatili için geldi, bıçaklanarak öldürüldü
Karşıyaka'da Yıldırım yolcu
Kelle-paça ütücülerinin bayram mesaisi
Mersin'de tabiat parkında kaybolan kadın aranıyor
Beyin ölümü gerçekleşti, organları ile 3 hastaya umut oldu
Bayram dönüş yolunda 'uyku apnesi' uyarısı
‘Artan et ve tatlı tüketimi sağlık riski oluşturuyor’
Yangında hastaları tahliye için zamanla yarışan hemşire: Koşmak yetmedi, her ...
Kemer'de haziranda doluluk yüzde 90'ı buldu
Bartın'da bahçeye gelen ayı görüntülendi
Yeni nesle radyoculuğu anlatmak için müze kurdu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

‘Artan et ve tatlı tüketimi sağlık riski oluşturuyor’

Yangında hastaları tahliye için zamanla yarışan hemşire: Koşmak yetmedi, her saniye çok ...

Kemer'de haziranda doluluk yüzde 90'ı buldu

Bartın'da bahçeye gelen ayı görüntülendi

Yeni nesle radyoculuğu anlatmak için müze kurdu

Minikler, kendi şiir kitabını çıkardı

Kütahya’da zincirleme trafik kazası; 2’si ağır 6 yaralı

İstanbul - Bayrampaşa'da yayaya çarpmamak için bariyerlere çarpan otomobil alev aldı

İki yıl önce kendisini tüfekle yaralayan husumetlisini tabancayla vurdu

3 motosiklet ve otomobilin karıştığı kaza kask kamerasında

Yolcu treni, sürücüsünün raylara bırakıp kaçtığı otomobile çarptı

Ordu’da şüpheli ölüm soruşturmasında 1 kişi tutuklandı

ABD - Türkiye / Ek fotoğraflar

İstanbul - Avcılar'da 6 katlı binada kısmi çökme; çevresindeki binalar tahliye edildi -1

Hatay'da motosiklet ile otomobilin çarpıştığı kaza kamerada; 1 ölü, 1 yaralı

Hafif ticari araç yol ayrımındaki bariyere çarptı; 2 yaralı

Bursa'da bıçaklı kavga: 2 yaralı

ABD - Türkiye maçı için Amerika kıtasındaki Türkler maça akın etti

Edirne’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 2 ölü

Fenerbahçe Beko - Bahçeşehir Koleji: 91-89

Konya'da motosiklet devrildi: 1 ölü, 1 yaralı