İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Toplantısı Yapıldı

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Toplantısı Yapıldı

aksarayhaber68 | aksaray haberleri | aksaray haber | aksaray son dakika haberleri

İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI.

 

    Aksaray İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Nisan ayı 2. olağan toplantısı Aksaray Valisi Sayın Ali MANTI´nın başkanlığında gerçekleşti. Aksaray Ticaret ve Sanayi odasında başkanlığı gerçekleşen toplantıya Aksaray Valisi Ali MANTI, Aksaray Belediye Başkanı Evren DİNÇER, Aksaray İŞKUR İl Müdürü Mahmut AKKUŞ ve İl istihdam kurulu üyeleri katıldı.

  

/resimler/2019-4/24/1506108280457.jpg

  Toplantıda 2019 yılı istihdam rakamları değerlendirildi. İlimiz Valisi Sayın Ali MANTI konuşmasında ilimizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN´ın talimatıyla başlatılan Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında kurum ve kuruluşlarımızın iş birlikteliği içerisinde başarılı çalışmalar gerçekleşiyor temennimiz istihdamda ön sıralarda yer alan ilimizin bu başarılı pozisyonunu devam ettirmesidir.? dedi

 

/resimler/2019-4/24/1506395009333.jpg

    Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut AKKUŞ konuşmasında ilimizin ve bölgemizin istihdam rakamlarını değerlendirilerek 2018 yılı itibariyle işsizlik rakamları değerlendirildiğinde bölgemiz Türkiye ortalamasının altında olup Aksaray ilimiz işsizliğin ortalamasını düşüren illerimizdendir. 2019 yılı işe yerleştirme rakamları incelendiğinde geçtiğimiz yılın ilk 3 ayına oranla bu yıl ilk çeyrekte kadın istihdamında %41.8´lik bir artış söz konusudur. Genel olarak işe yerleştirme rakamlarında %31,5´lik bir artış gerçekleşmiştir.     Dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan engelli ve eski hükümlülere yönelik geçtiğimiz yıl toplamda 84 proje başarılı bulunmuş ve kendi iş yerlerini kurmuşlardır. Temennimiz bu yıl 100 engelli ve eski hükümlü girişimci sayısını ulaşmaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN´ın başlatmış olduğu Çalışma Hayatında Milli Seferberlik kapsamında işverenlerimiz teşviklerden önemli oranda yararlanarak istihdam gerçekleştiriyorlar. İŞKUR olarak 3 aylık dönem içerisinde 1.455 işyeri ziyaret edilerek teşviklerimiz anlatılmıştır. Bu kapsamda bilhassa imalat sektöründen teşviklere yoğun ilgi görülmüştür. İşbaşı eğitim programları kapsamında 404 kişi farklı sektörlerde istihdam edilirken yine İŞKUR aracılığı ile 3 aylık dönemde 1.205 kişi işe yerleştirilmiştir.

 

ÜNİVERSİTELİ GENÇLER İÇİN SOSYAL ÇALIŞMA PROGRAMI

 

    Cumhurbaşkanlığı 100. günlük icraat programı kapsamında üniversite öğrencilerinin Çalışma hayatı ile tanışmasını sağlamak gençlere çalışma disiplini kazandırmak amacıyla toplumsal faydanın yüksek olduğu kamusal alanlarda sunulan hizmetlere üniversite öğrencilerinin geçici süreyle katılımlarının ve aynı zamanda geçici gelir elde etmelerinin sağlanması hedefleriyle İŞKUR tarafından sosyal çalışma programı hayata geçirilmiştir.     Üniversiteli gençlerin tatil dönemlerinde 3 ay süreyle çalışacakları sosyal çalışma programı ilk uygulaması 2019 Haziran ayında başlatılması planlanmaktadır. Aksaray ilimizde çeşitli kurum ve kuruluşlarda kültürel mirasın restorasyonu korunması tanıtılması kamu hizmetlerinin kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi konuları başta olmak üzere farklı alanlarda gençler geçici süreyle istihdam edilecektir.

 

KISA ÇALIŞMA UYGULAMASI

 

    Kısa çalışma uygulaması işverenlerimizin geçici olumsuz durumlar nedeniyle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması hallerinde işçilerin çalışmadıkları süre için en fazla 3 ay kısa çalışma ödeneği ödeyerek personel maliyetlerini azaltan işverenlerin deneyimli elemanlarını kaybetmesini engelleyen, işçilerin olası gelir kayıtlarını azaltan ödemelerin bizzat işçiye gerçekleştirildiği önemli bir teşvik olup ilimizde işverenlerimizin istihdam yüküne bu doğrultuda katkı sağlamıştır.



10.600 KİŞİYE İŞKUR TARAFINDAN DANIŞMANLIK GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

   

    Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü iş ve meslek danışmanları tarafından İş Danışmanlığı meslek danışmanlığı iş arama becerileri danışmanlığı okul alan ve meslek seçimi danışmanlığı başta olmak üzere danışmanlık hizmetleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca İŞKUR KAMPÜSTE SLOGANIYLA tüm fakültelerde kariyer günleri düzenlenerek iş arama becerileri ve özgeçmiş hazırlama konularında danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

 

İŞ KAZALARINDA AZALMA

 

    Bilhassa sahada yapılan çalışmalar ve farkındalık projeleri ile geçtiğimiz yılın ilk 3 ayına oranla yılın ilk çeyreğinde iş kazalarında %16,7´lik azalma gerçekleşti. Tüm işgücü piyasası aktörlerinin bu doğrultuda gerekli tedbirleri almaları noktasında çalışmalar kararlılıkla devam edecektir.

 

İŞGÜCÜ PİYASASININ FOTOĞRAFI ÇEKİLECEK

 

    İşverenleri ziyaret ederek işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan meslekleri yerinde tespit edecek. Aksaray ilinin tamamında gerçekleştirilecek araştırma ile işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2020 yılında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenecektir.

    Bu çalışma ile birlikte Aksaray işgücü piyasasının fotoğrafı çekilecek ve açık iş oranı hesaplanacaktır. Aksaray ilinde sektörlerin işgücü ihtiyacı tespit edilecektir.

İşyeri ziyaretleri ?her işsize, her işverene bir Danışman? sloganıyla istihdam edilen, İş ve Meslek Danışmanları marifetiyle gerçekleştirilecektir.

    Saha çalışması Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte tespit edilen 2-9, 10-19 ve 20+ istihdamlı toplam 447 işyerlerinde gerçekleştirilecektir. Çalışma sonucunda il düzeyinde sektörel ayrımlı istatistiksel olarak anlamlı tahminler üretilecektir.

    Araştırmanın, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir.

 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE KARARLI MÜCADELE

 

Aksaray Valiliği öncülüğünde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN´ın talimatlarıyla açıklanan 2.100 günlük eylem planı kapsamında çocuk işçiliği ile mücadele eylem planı değerlendirildi.

    Bu doğrultuda ÇOCUKLUK BİZE KALSIN Sloganıyla kurum ve kuruluşların yapacakları çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Ayrıca farkındalık oluşturmak maksadıyla Gönül elçilerinin daha fazla sahada olmaları değerlendirildi.

 

GEÇİCİ MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİ KONUSU MASAYA YATIRILDI

    İlimizde yaklaşık 12 yerleşim biriminde geçici mevsimlik tarım işçilerinin karşılaştığı sorunlar ve altyapı imkânlarının sağlanması bununla birlikte sağlık ve bilhassa çocuk işçiliği ile mücadele, çocukların eğitimi devam etme durumlarının takibi, çalışma koşulları hakkında kurum ve kuruluşların faaliyetleri hakkında bilgi alındı.

    Toplantıda Tarım ve Orman İl Müdürü Bülent SAKLAV tarımsal alandaki gelişmeler ve istihdam olanakları konusu hakkında sunum gerçekleştirdi. İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer KARTAL eğitim istihdam ilişkisi ile Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılması gereken bölümler hakkında sunum gerçekleştirdi.

 

Mahmut AKKUŞ

Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü



Cumartesi 22.7 ° / 10.4 °
Pazar 19.6 ° / 6.5 °
Pazartesi 21.9 ° / 9.1 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri