İneklere sanal gerçeklikle yeşil çayırları izleterek süt üretimini artırmayı hedefliyor

İneklere sanal gerçeklikle yeşil çayırları izleterek süt üretimini artırmayı hedefliyor

İneklere sanal gerçeklikle yeşil çayırları izleterek süt üretimini artırmayı hedefliyor

Aksaray’da 4 yıl önce hastalıktan ari kurduğu büyükbaş hayvan çiftliğinde 180 büyükbaş hayvanın süt verimliliğini artırmak için teknolojik ürünler kullanan İzzet Koçak (30) geçen yıl Rusya’nın Moldova kentinde yayınlanan bir haberi izledi. Haberde ineklerin sanal gerçeklik gözlüğü ile kendilerini bir çayırlıkta ve dere kenarında hissederek süt verimliliğini artırdıklarını öğrendi.

Rusya’daki çiftçilerle iletişime geçen Koçak, sanal gerçeklik gözlüğü ile ineklerine aynı video filmleri izletirken bir de ineklere klasik müzik dinletisi başlattı. Yüzde 10 klasik müzik yüzde 10 da sanal gerçeklik gözlüğü videoları ile verimlilik alan Koçak çiftliğinde ineklerini İngiliz ve Rus inekleri gibi yetiştiriyor. Çiftlikteki ineklerin süt verimliliğini artırdıklarını vurgulayan Koçak, günün belirli saatlerinde Mozart’ın 40.yıl Senfonisi ile ineklerini sanal yolculuğa çıkartıyor. 
Aksaray’da 3 kuşaktır tarım ve hayvancılıkla uğraştıklarını belirten Koçak, “İşletmemizi 2018 yılında kurduk. Bizde genç bir girişimci olarak teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Rusya’da Moldova’da denenmiş bir sanal gerçeklikle bir deney vardı. İnekler üzerinde deniyorlardı. Haber tuhafımıza gitti. Araştırmaya başladık. Rusya’daki yetkililerle irtibata geçtik. Ellerinde sanal gerçeklik gözlüğünün kısıtlı olduğunu söylediler bize bizde elimizde insan için kullanılanlarla hayvanların bakış açıları farklı olduğu için bizde tek gözüne denedik. Tek gözüne denediğimiz halde ineklerimizde yüzde 10 gibi bir artış oldu. Sanal gerçeklik gözlüğüyle beraber uçsuz bucaksız kendisini çimlerde, uçsuz bucaksız derelerdeymiş gibi hava katıyor, kendisine bu hissi veriyor. İneklerde mutlu olunca sütünün kalitesi artırıyor, miktarı artıyor. Bizde olumlu sonuç aldık. Bunun yanı sıra ineklerimize klasik müzik dinletiyoruz. Yüzde 10 da klasik müziğin katkısı var” dedi. 

Ruslarla irtibata geçtiler, çalışmayı geliştirmek istiyorlar
Şimdilik belirli hayvanda denenen çalışmanın sayısı hem sanal gerçeklik hem de klasik müzik dinletisiyle artırılması hedefleniyor. Rusya’daki firmalarla irtibata geçen Koçak çalışmanın verimliliği için adet sayılarının artırılmasını planlıyor. Koçak, “Öncelikli olarak çiftliğimizde 2 hayvana denedik. 10 gün boyunca yakından takip ettik. Bire bir tekli makinelerde sağdık. Dolayısıyla Rusya’daki firmayla da bağlantıya geçtik. Bize örnek olarak göndereceklerini söylediler. Eğer onda başarılı olursak biz bu sanal gerçeklik gözlüğündeki adet sayısını yükselteceğiz. Buradaki bir çok hayvanımızda deneyeceğiz bunu” diye konuştu.



Çarşamba 30.7 ° / 17.4 °
Perşembe 29.8 ° / 17.8 °
Cuma 28 ° / 16.5 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri