26.9° / 13.8°

‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’

‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’

‘İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırabilir’
Tarih: 03.01.2025 10:36 Güncelleme: 03.01.2025 10:36

İSTANBUL, (DHA)- BAĞIRSAK sağlığını tehdit eden besinlere değinen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, “İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir” dedi.

VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Hamdi Levent Doğanay, bağırsak sağlığını iyi ya da kötü etkileyen besinler hakkında açıklamalarda bulundu.

‘PROBİYOTİK GIDALARI TÜKETMEK SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIR’

Sindirim sistemini rahatlatan beslenme tarzının mide ve bağırsakların fazla yüklenmesini engellemesi ve sindirim süreçlerini desteklemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Doğanay, “Bu amaçla, lif açısından zengin gıdalar, probiyotik ve prebiyotik içeren besinler tercih edilmelidir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlık gibi problemlerin önüne geçer. Probiyotikler, bağırsak florasının dengelenmesine yardımcı olarak sindirim sürecini kolaylaştırır. Ayrıca, yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınılması gerekir. Çünkü bu tür gıdalar mideyi zorlayabilir, gaz, şişkinlik ve asidite sorunlarına yol açabilir. Yemekleri yavaşça ve iyi çiğneyerek yemek de sindirim sistemini rahatlatır” diye konuştu.

‘LİFLİ GIDALAR TERCİH EDİLMELİ’

Bağırsak sağlığına iyi gelen besinlere değinen Prof. Dr. Doğanay, “Bağırsak sağlığını destekleyen besinler sindirimi kolaylaştıran, bağırsak florasını dengede tutan ve sindirim sistemine zarar vermeyen gıdalardır. Lifli gıdalar (tam tahıllar, sebzeler, meyveler), bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlık sorununu önler. Probiyotikler (ev yoğurdu, kefir, Kimchi, lahana turşusu, Kombucha çayı, ev turşuları) bağırsak florasını destekler, faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Prebiyotikler (sarımsak, soğan, enginar, muz, yulaf) ise bu bakterilerin beslenmesini sağlar ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Ayrıca, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, iltihaplanmayı azaltarak bağırsakları korur. Su içmek, bağırsakların nemli kalmasını ve sindirimin düzgün çalışmasını sağlar” diye konuştu.

‘HAZIR VE İŞLENMİŞ GIDALAR BAĞIRSAKLARI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR’

Bağırsak sağlığını tehdit eden besinleri anlatan Prof. Dr. Doğanay, “Bağırsak sağlığını tehdit eden besinler, sindirim sistemine zarar verebilir, bağırsak florasını bozabilir ve iltihaplanmaya yol açabilir. Ağır işlenmiş gıdalar (fast food, hazır gıdalar) genellikle düşük lif içeriğiyle sindirimi zorlaştırır ve zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırır. Yüksek şekerli yiyecekler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik oluşturabilir, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Fazla alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir. Ayrıca, ağır yağlı yiyecekler (kızartmalar, işlenmiş etler) sindirimi zorlaştırır ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını engeller” dedi.

‘SU İÇMEK BAĞIRSAKLARI TEMİZLER’

Bağırsakları hızlıca temizlemek için lifli gıdaların ve probiyotiklerin önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Doğanay, “Lif, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve kabızlık gibi sorunları engeller. Ayrıca, su içmek sindirimin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve bağırsakların temizlenmesini hızlandırır. Prebiyotik gıdalar (soğan, sarımsak, enginar) bağırsaklardaki faydalı bakterileri besler. Detoks çayları veya doğal laksatifler (aloe vera, psilyum kabuğu) bazı kişilerde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olabilir, ancak bunlar uzun süreli kullanım için önerilmez. Egzersiz yapmak da bağırsak hareketlerini teşvik eder ve bağırsakları temizler" diye konuştu.

‘BAĞIRSAKLARI DÜZENLİ ÇALIŞTIRMAK BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR’

Bağırsakları çalıştıran besinlerin neden önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Doğanay, şu bilgileri paylaştı:

“Bağırsakları çalıştıran besinlerin en önemli rolü, sindirimi düzenlemeleri ve bağırsak hareketlerini teşvik etmeleridir. Lifli gıdalar (sebzeler, meyveler, baklagiller) bağırsak kaslarının hareketini uyararak sindirimin hızlanmasını sağlar. Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyerek zararlı bakterilerin büyümesini engeller ve bağırsak sağlığını korur. Yeterli sıvı alımı, bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur ve dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlık riskini azaltır. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar ise bağırsakların hareketini kolaylaştırır. Bağırsakları düzenli çalıştırmak, sindirim problemlerini engeller ve bağışıklık sistemini güçlendirir.”

‘DÜZENSİZ BAĞIRSAK SAĞLIĞI KABIZLIĞA YOL AÇABİLİR’

Düzensiz bağırsak sağlığının, birçok sağlık sorununa yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Doğanay, “Kabızlık veya ishal gibi bağırsak hareket bozuklukları, sindirim sisteminin düzgün çalışmadığının göstergeleridir. Uzun süreli bağırsak düzensizlikleri, irritabl bağırsak sendromu (IBS), bağırsak iltihaplanma hastalıkları (Crohn hastalığı, ülseratif kolit) gibi ciddi hastalıkların gelişme riskini artırabilir. Bağırsaklardaki iltihaplanmalar, bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açarak vücudu hastalıklara karşı savunmasız bırakabilir. Ayrıca, kötü bağırsak sağlığı düşük enerji seviyeleri, cilt problemleri ve zihinsel sağlık sorunları (depresyon ve anksiyete) gibi ekstra sağlık problemlerine de neden olabilir" diye konuştu.

‘SU TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ’

Su içmenin, sindirim sürecinin düzgün çalışması için son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Doğanay, “Yeterli su alımı, dışkının yumuşamasını sağlar ve kabızlık gibi bağırsak problemlerinin önüne geçer. Su, bağırsaklarda toksinlerin atılmasına yardımcı olur, mide asidinin dengelenmesini sağlar ve sindirim sisteminin pürüzsüz çalışmasını destekler. Ayrıca, su içmek bağırsak florasını besler ve sağlıklı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur. Erişkin bir birey için günde 8-10 bardak su içmek genellikle önerilen bir miktardır, ancak bu miktar kişisel ihtiyaçlara göre değişebilir. Su, vücudun genel sağlığı için de hayati önem taşır, çünkü vücut sıvılarının dengede tutulmasını sağlar ve organların verimli çalışmasına yardımcı olur” dedi.

  • BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Hasandağı'nda düşüp yaralanan Kızılay Ankara Şube Başkanı ile mahsur kalan 3 ...
Ankara'da 'tanışma uygulaması' üzerinden dolandırıcılığa 8 tutuklama
Sağır ve dilsiz kişiyi bıçakla boğazından yaraladı, 2.70 promil alkollü çıktı
İzmir Aliağa yangınında sosyal medyadaki iddialarla ilgili açıklama
İstanbul - Beyoğlu’nda gösteri, yürüyüş ve açık hava toplantıları 1 gün sürey...
Havai fişek ormanı yaktı; düğündekiler tahliye edildi
Bursa'da, oto tamirhanesindeki yangın söndürüldü
Çankırı’da polis özel harekat öğrencilerinin bulunduğu hafif ticari araç, TIR...
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
AK Partili İnan: Bu millet sivil bir anayasa hak ediyor
Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)
İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı v...
İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti
Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın ev...
İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Aydın Bozdoğan'da maki yangını (2)

İstanbul - Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yüksek öğretimi Türkiye Yüzyılı vizyonunun t...

İstanbul- Sultanbeyli TEM'de otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Narin’in katledilmesinde Hindistan merkezli yeni rapor; Nevzat Bahtiyar’ın evinin yakını...

İstanbul- Kadıköy’de izinsiz gösteride 47 kişi gözaltına alındı

Ardahan’da cip ile TIR çarpıştı; 2 ölü, 2 yaralı

43 yıl hapisle aranan hükümlü çatıdan kaçarken yakalandı

Bolu'da orman yangını (5)

Ankara’da boş arazideki yangın 2 saatte söndürüldü

Bursa'da çöplükteki yangın ormana sıçradı

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu üyeleri, Giresun'da fındık bahçelerini incele...

Profesör Keskin: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

16 yaşındaki kızının kullandığı traktörün devrilmesiyle öldü

İstanbul - Bakan Bolat: Türkiye Yüzyılı'nı ulaştırmanın, ticaretin, lojistiğin yüzyılı o...

Çanakkale’deki otluk yangını 1,5 saatte söndürüldü

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Bulgaristan'ı 3-0 mağlup etti

Manisa'da orman yangını (4)

Bolu'da orman yangını (4)

Gaziantep’te orman yangını (2)

Erzurum'da taş ocağında göçük: 3 ölü (3)

Denizde boğulan Alperen, son yolculuğuna uğurlandı