7.2° / 0.8°

İstanbul- Bakan Bayraktar: Türkiye'deki 3 milyon 800 bin abonenin doğal gazını kendimiz karşılar ha...

İstanbul- Bakan Bayraktar: Türkiye'deki 3 milyon 800 bin abonenin doğal gazını kendimiz karşılar hale geldik

İstanbul- Bakan Bayraktar: Türkiye
Tarih: 11.04.2025 15:42

Tuğçe ODABAŞI- Fırat ALKIZ / İSTANBUL, (DHA)- ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Sakarya Gaz Sahası'nda bugün itibariyle günde 8,8 milyon metreküp gaz üretiyoruz. Türkiye'deki 3 milyon 800 bin abonenin, hanenin, evin doğal gazını kendimiz karşılar hale geldik. Bu rakam, nisan sonunda 9,5 milyon metreküpleri bulacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul'da düzenlenen 18. IICEC Enerji ve İklim Forumu'na katıldı. Bakan Alparslan Bayraktar, programda konuşma yaptı.

'TÜRKİYE 2016'DAN SONRA ÖNEMLİ BİR STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ'

Türkiye'nin mevcut enerji kaynakları hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, "Petrol ve doğal gaz tarafında, Türkiye 2016'dan sonra önemli bir strateji değişikliğine gitti ve biz şuna baktık: Türkiye, ham petrol ihtiyacının yüzde 92'sini ithal eden bir ülkeydi. Dolayısıyla 2016'da dedik ki, Türkiye'nin kendi gemileriyle, kendi filosuyla, daha yoğun ve kararlı bir şekilde bu aramaların içerisinde olması lazım. 2016'da biz bir filo oluşturduk. Şu anda dünyanın en modern filolarından birine sahip çıktık. Dört tane derin sondaj gemimiz var, iki tanesi sismik. Yanımızda bunun destek gemileri… Devasa bir filodan bahsediyoruz. Ve Akdeniz'de aramalara başladık, Karadeniz'de aramalara başladık. Bu sektör için çok kısa sayılabilecek bir süre içerisinde, Sakarya Gaz Sahası'nda Cumhuriyet tarihindeki en büyük doğal gaz keşfini yaptık. Yine çok kısa bir süre içerisinde, üç yıl içerisinde de biz bu gazı karaya ulaştırdık, üretimine başladık" diye konuştu.

'SAKARYA GAZ SAHASI'NDA GÜNDE 8,8 MİLYON METREKÜP GAZ ÜRETİYORUZ'

Bakan Bayraktar, "Sakarya Gaz Sahası'nda bugün itibariyle günde 8,8 milyon metreküp gaz üretiyoruz. Türkiye'deki 3 milyon 800 bin abonenin, hanenin, evin doğal gazını kendimiz karşılar hale geldik. Rakam, nisan sonunda 9,5 milyon metreküpleri bulacak ve birinci fazı, Karadeniz Sakarya Gaz Sahası bitecek. Önümüzdeki yıl bu üretimi iki katına çıkarıyoruz ve yıllık Türkiye, 7,5 milyar metreküp doğalgaz üretecek. Cumhuriyet tarihi boyunca neredeyse ürettiğimiz gazın 50 katını filan üretmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

'BUGÜN GABAR, 80 BİN VARİL PETROL ÜRETİYOR'

Bayraktar, "Türkiye'de gitmediğimiz hiçbir yer kalmasın dedik. Ama Türkiye'de aramanın önünde farklı engeller de vardı. O engellerden bir tanesi Türkiye'nin yıllardır terörle mücadele ettiği coğrafya. Bugün terörsüz Türkiye hedefi onun için çok önemli. Ve terörden temizlendikçe bölge, 50 milyon yıldır yerin altında olan petrolü biz gittik ve orada bulduk. Yani Gabar'daki petrol bir günde, bir gecede oluşmadı. Yıllarca oradaydı. Ama o bölgelerde aramaya, ne zaman terörden kurtardık o bölgeleri, tümüyle… Orada çok güçlü bir arama programıyla 2021'de de Gabar keşfi geldi. Bugün Gabar, 80 bin varil petrol üretiyor. Bizim bu stratejiyi ortaya koyduğumuz 2016-2017 yıllarında Türkiye Petrolleri'nin günlük petrol üretimi 36 bin varildi. Sadece Gabar, bugün 80 bin varil üretiyor. Çok daha büyük bir potansiyeli olduğunu da öngörüyoruz. Yani yeni keşifler oldukça bunu açıklayacağız" dedi.

'DİYARBAKIR'DA DÖRT SAHADA, ANKONVANSİYONEL ÜRETİMLE ALAKALI ORTAKLIK OLUŞTURDUK'

Bakan Bayraktar önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin geleceği noktaya dikkat çekerek, "Türkiye mutlaka, ankonvansiyonel üretimle alakalı bir program içerisinde olmalı. Geçmişte, son 7-8 yılda 1-2 teşebbüsümüz var. Ama şimdi çok güçlü bir programla bunu da geliştiriyoruz. Diyarbakır'da dört sahada, ankonvansiyonel üretimle alakalı yeni bir ortaklık oluşturduk. İşte 12 Mart'ta ben de Sarevik'teyken, Amerika'da, orada yeni Amerikalı şirketlerle beraber bu ortaklığı Türkiye Petrolleri olarak oluşturduk. Ve Türkiye'de ankonvansiyonel dediğiniz kaya gazı, kaya petrolü veya çatlatma yöntemiyle, Amerika'nın dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi olmasını sağlayan teknolojiyle beraber… Biz şuna inanıyoruz: Türkiye, önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde, on yıl içerisinde muazzam bir oyun değiştirici etkisi olacak bir sürece doğru giriyor bu şekilde. Trakya'da ve Güneydoğu'daki sahalarda, inşallah çok ümit var olarak bu işe giriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    37,90% 0,30
  • EURO

    42,94% 1,61
  • GRAM ALTIN

    3957,95% 2,25
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67
Aksaray nöbetçi eczaneleri
Bursa'da motosikletle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı
TOFAŞ- Fenerbahçe Beko: 88-89
68 Aksaraysporlu Cengiz Ötkün: Şampiyon biz olacağız
İstanbul - Küçükçekmece'de boş arazide erkek cesedi bulundu
Bursa'da önce kamyonete ardından bariyerlere çarpan motosiklet sürücüsü hayat...
İki duvar arasındaki boşluğa düştü, AFAD kurtardı
Ağrı’da eğitime kar engeli; Yolda kalan araçlar için küreme çalışması başlatı...
Miras yüzünden tartıştığı kardeşi ve yengesini tüfekle öldürdü
Bingöl'de taksinin çarptığı üniversiteli kız öğrenci ağır yaralandı
Otomobil, hafif ticari araca çarptı: 6 yaralı
Emre Berat Fırat: Hedefim A Milli Takım'da oynamak
Türkiye, Avrupa Güreş Şampiyonasını 14 madalya ile tamamladı
Ankara'da eski eşinin arkadaşını öldürdü
Altun: Cumhurbaşkanımızın, uluslararası toplumu harekete geçmeye davet eden ç...
Balık avlarken düştüğü Aras Nehri’nde kayboldu

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Emre Berat Fırat: Hedefim A Milli Takım'da oynamak

Türkiye, Avrupa Güreş Şampiyonasını 14 madalya ile tamamladı

Ankara'da eski eşinin arkadaşını öldürdü

Altun: Cumhurbaşkanımızın, uluslararası toplumu harekete geçmeye davet eden çağrıları so...

Balık avlarken düştüğü Aras Nehri’nde kayboldu

Sokakta yürürken silahlı saldırıda yaralandı

Stefan Savic: Kupa bizim adımıza çok önemli hedeflerden bir tanesi / Video eklendi

Trabzonspor - Çaykur Rizespor maçının ardından / Video eklendi

Sivasspor-Fenerbahçe maçının ardından / Video eklendi

Kayıkla balık tutarken denize düşüp, kayboldu

Sivasspor Asbaşkanı Kurbanoğlu: Bu tiyatronun figüranları olamayız

Taekwondo Genç Milli Takımı Avrupa şampiyon oldu

Hulusi Belgü: Şampiyonluk şansımızın Galatasaray'ın üstünde olduğunu düşünüyorum / Video...

Sivasspor- Fenerbahçe: 1-3

Trabzonspor – Çaykur Rizespor / Ek fotoğraflar

Modern Pentatlon Milli Takımı, İspanya’da 5 madalya kazandı

Mahmut Arıkan: Bu ülkeyi heybedeki turplardan da haybeden işlerden de kurtaracağız

1207 Antalya KFK, Kadın Futbol Süper Ligi’ne yükseldi

Erbakan: Millet, artık değişim istiyor (2)

Bursaspor'u taraftarları, coşkuyla karşıladı

Orkun Kökçü’nün 1 gol, 1 asistlik performansı galibiyet için yetmedi