Gülseren KARAPINAR-Uğur GÜLBOY/İSTANBUL,(DHA) - İSTANBUL'da GSM Operatörlerinin CEO’ları ile gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bizim rutinimizde 2,5 kat fazla bir haberleşme kapasitemizin olduğunu söylemek isterim. Yani normalin 2 buçuk katına kadar olan bir kapasiteyi hiçbir problemsiz karşılayabildiğimizi ifade etmek istiyorum. Dünkü depremlerde 7 ile 10 kat bir ses görüşmesi kapasitesinin oluştuğu, yani normalin üzerinde bir GSM aramaları kapasitesinin oluştuğunu söyleyebilirim. Tabii 2 buçuk kat olan bir kapasitede, 7 ile 10 kat bir artış olduğu takdirde burada biz mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Yüzde 25'i ise maalesef karşılayamadık" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Atatürk Havalimanı'ndaki 1’inci Bölge Müdürlüğü binasında GSM Operatörlerinin CEO’ları ile bir araya geldi. Toplantıya Bakan Uraloğlu ile birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir, Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Türk Telekom CEO'su Ümit Önal ve Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy katıldı.
‘DEPREMİN ETKİLEDİĞİ ANCAK KULLANIMLARIYLA İLGİLİ HERHANGİ BİR HASAR, ZARAR MEYDANA GETİRMEDİĞİ’
Toplantının ardından açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Dün en büyüğü 6.2 büyüklüğünde olan bir seri deprem sebebiyle ulaştırma ve iletişim noktasında neler yaşadık? Bir durum tespiti yapma adına dünkü depremlerden sonra bütün ulaştırma camiası olarak yakından takip ettik. Belli değerlendirmeler yaptık. Nelerde aksayan taraflarımız var, bir eksiğimiz var mı? Bunları dünden beri değerlendiriyoruz. Şöyle bir durum tespiti müsaadenizle yapmak istiyorum. Ulaştırmanın 4 sektöründe karayolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu noktasında, İstanbul'un öncelikle deniz yapılarında herhangi bir problemin olmadığı, yine havacılık tarafında anlık uçuşların durdurulduğu ve pist kontrollerinin yapıldıktan sonra uçuşlara devam edildiğini söyleyebilirim. Özellikle İstanbul Boğazı'nı 5 noktadan geçen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Marmaray ile Avrasya Tüneli olmak üzere 5 tane yapımızda gerekli kontrolleri yaptığımızı ve depremin hissedildiği, depremin etkilediği ancak kullanımlarıyla ilgili herhangi bir hasar, zarar meydana getirmediğini söyleyebilirim. Marmaray'da sarı seviyeli ikaz ve alarm durumuna geçildiği, bu da yavaş hızda kontrollü geçiş demek olduğu, sistemde bir hasar olmadığını belirtelim. Aynı şekilde Çanakkale Köprüsü, Osmangazi Köprüsü'nde herhangi bir problemin olmadığını söyleyebilrim. Yine İstanbul'un can damarları şeklinde olan D-100, TEM ve Kuzey Marmara Otoyolu'nda herhangi bir problem olmadığı ki, buralarda çok ciddi yapılar söz konusu. Çamlıca Kulesi'nde yine çok tabii en şiddetli hissedilen yapılardan birisi oldu. Orada bir hasar olmadığı, ancak tedbir amaçlı ziyaretlere kapatıldığını özellikle söyleyebilirim. Buradaki demiryolu, karayolu, havayolu, deniz yollarında dediğim gibi genel anlamda bizim yapılarımız beklenen performansı sağladı ve bir sıkıntı olmadı" dedi.
'BAZ İSTASYONLARININ HİÇBİRİNDE BİR KAPSAMA PROBLEMİ YAŞANMADI'
Bakan Uraloğlu, "İletişim tarafına geldiğimiz zaman, biraz kamuoyunda fazlaca konuşulan bir konu. Biz dünden beri arkadaşlarımızla bütün sahayı kontrol ediyoruz. Bugün de ilgili Bakan Yardımcımız, BTK Başkanımız, Haberleşme Genel Müdürümüz, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone CEO'larımızla, yöneticilerimizle beraber bir araya gelerek hem durum tespiti yaptık, hem de ileriye yönelik neler yapabileceğimizi detaylıca konuşmuş olduk. Öncelikle şunu söylemek isterim, İstanbul'da 3 operatörümüzün, yaklaşık 20 bin adet baz istasyonu söz konusu. Bu baz istasyonlarının hiçbirinde bir kapsama eksikliği ya da kapsama problemi yaşamadığımızı özellikle söylemek isterim. Yani orada bir baz istasyonu depremden etkilendi, enerjisi kesildi veya yıkıldı gibi bir problem olmadı. Hepsi ayakta kaldı. Peki, hepsi ayakta kalmış olmasına rağmen biz nasıl sıkıntılar yaşadık? Bizim rutinimizdeki haberleşme kapasitemiz, İstanbul'da özellikle, ama Türkiye'de 2 buçuk kat fazla bir kapasitemizin olduğunu söylemek isterim. Yani normalin 2,5 katına kadar olan bir kapasiteyi hiçbir problemsiz karşılayabildiğimizi ifade etmek istiyorum. Dünkü depremlerde ne yaşadık? Dünkü depremlerde 7 ile 10 kat bir ses görüşmesi kapasitesinin oluştuğu, yani normalin üzerinde bir GSM aramaları kapasitesinin oluştuğunu söyleyebilirim. Yine web tabanlı ya da internet üzerinden yapılan aramalarda ise iki kat bir artış olduğunu söyleyebilirim. Burada ne yaşadık? Tabii 2,5 kat olan bir kapasitede, 7 ile 10 kat bir artış olduğu takdirde burada biz mevcut aramaların yüzde 75'ini karşıladık. Bunu özellikle söylemek istiyorum. Yüzde 25'i ise hani maalesef onları karşılayamadık. Niye? Çünkü 7 ile 10 kat bir artış olmuştu. Data tarafında, web ve internet tarafına baktığımızda 2 kat olan artışı tamamen karşıladık ve orada herhangi bir problemle karşılaşmadık. Yani ben takip etmeye çalışıyorum. Bu internet tabanlı Whatsapp, Bip, Telegram, FaceTime gibi aramalarda bir problem yaşadığını beyan edene rastlamadığımızı söyleyebilirim. Dolayısıyla buradaki bu kapasite artışından kaynaklanan 15 dakikalık bir pik zaman ve istenen görüşmelerin yapılamadığı zaman oldu. Sonrasında rutine döndü" dedi.
‘YAKLAŞIK 4 KAT BİR KAPASİTE ARTIŞI, İSTANBUL'DA SAĞLADIK’
Bakan Uraloğlu, "Tabi bir kriz anında insanların hem kendi durumlarını bildirmeleri için, hem de yakınlarının onlardan bilgi almalarını talep ettikleri için böyle bir sıkıntı yaşandı. Biz tabii bundan sonraki süreçte ihtiyaçlarımızın doğrultusunda, bu anlamda tekrar durumumuzu gözden geçiriyoruz. Benzer sıkıntıları yaşamamak için neler yapmamız gerektiğini masaya yatırdık. Mesela 2019 Silivri depremlerinden sonra İstanbul'da yaklaşık 4 kat bir kapasite artışı sağladığımızı da özellikle belirtmek isterim. O zaman bizim burada şunu hep beraber anlamamız, hep beraber bilmemizde fayda var. Mesela bakın ben takip ettim. Tabii kara ulaştırması da bizim sorumluluğumuzda olduğu için. Kuzey Marmara otoyolu dün full aktı. Oradaki normalde 140 km olan yasal hız, oradaki 50-60 kilometreler hatta daha aşağısına düştüğü anlar oldu. Niye? İstanbul'dan bir çıkış söz konusu oldu. Yani sonuçta siz 4 şeritli bir otoyola eğer oradaki günlük geçileceği, aşağı yukarı 200-250 bin civarındaki araçtan daha fazlasını yüklerseniz elbette orada bir yavaşlama olacaktır. Zaman zaman da duraklama olacaktır. Biz bu anlamda da burada, iletişim tarafında da bunu yaşadığımızı söylemek isterim. Amacımız elbette böyle bir mazerete de sığınmak değil. Mutlaka daha iyisini yapmak. Haberleşmelerde mutlaka internet tabanlı uygulamaları kullanmalarını veya kısa mesajlarla kendi durumlarını bildirmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü onların daha sağlıklı, hem kendileri için hem kamu görevlileri için daha sağlıklı bir iletişim olacaktır. Bundan sonrasında benzer sıkıntıları azaltma, ortadan kaldırma adına 3 operatörümüz ve bakanlığımızla beraber süreci yakından takip edip, inşallah benzer sıkıntıların önüne geçmiş olacağız" dedi. (DHA)