Canan İLARSLAN - Harun ŞAHBAZOĞLU / İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL Opera ve Bale Festivali Atatürk Kültür Merkezi'nde başlıyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, “İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin de kuvvetiyle İstanbul Uluslararası Opera Bale Festivali gerçekleşiyor olacak. Dünyada çok önemli topluluklardan Boris Eifman kendisini burada bulacak. Onun dışında belki de gidip de görmek istediğimiz ama bilet bulmakta çok zorluk çektiğimiz uluslararası yıldızlarımızı da burada ağırlayacağız. Anna Karenina burada olacak, Rus Hamlet burada olacak. Türkiye'ye gelen turistleri bekliyoruz. Festivalimiz 10 Mayıs'ta başlıyor. Boris Eifman'ın Rus Hamlet'le birlikte 3 Haziran'da sona eriyor. Tabii bu teveccühü bu sevgi, bu ilgi, bu bilet satışları o kadar mutluyuz ki yani müteşekkiriz seyircimize. Türkiye gerçekten opera ve baleyi sevdi" dedi.
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali 10 Mayıs Cumartesi günü İstanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde başlıyor. Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan festival, yurtdışından birçok sanatçının katılımıyla sanatseverlerle buluşacak. Festivalin hazırlık süreci kapsamında sanatçılar, tasarımcılar, kostümcüler, terziler, sahne tasarımcıları yoğun bir şekilde son hazırlıklarını gerçekleştiriyor. Sanatseverler dünya çapında ilgi gören yapıtları İstanbul'da izleme fırsatı buluyor. 10 Mayıs'ta başlayacak olan festivalin 3 Haziran'da Boris Eifman'ın Rus Hamlet'le birlikte sona ereceği belirtildi. Festivalin sadece yetişkinlere yönelik olmadığı gençler ve çocuklar için özel bir prömiyer gerçekleştirileceği ifade edildi. Uluslararası opera ve bale festivali için yoğun ilginin olduğu belirtildi. Dünya prömiyerini gerçekleştirecek olan Gılgamış Destanı'na değinen Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, “Adnan Saygun'un hem bestesini yaptığı hem librettosunu yazdığı Gılgamış Destanı yıllar sonra ilk kez seyirciyle buluşmuş olacak. Kendisinin doğumunun 100'üncü yılına ithafen hem bir Adnan Saygun Gecesi olmuş olacak hem de çok büyük bir prodüksiyon olan Gılgamış Destanı seyirciyle buluşacak" dedi.
'ULUSLARARASI YILDIZLARIMIZI BURADA AĞIRLAYACAĞIZ'
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, "Dünya'nın en büyük festivallerinden bir tanesini daha gerçekleştirmeye çabalıyoruz ve bunun için programımızı göreve ilk geldiğimiz zaman 2 yıl öncesinden bitirdik. Bu, dünya takvimiyle eşitlemek adına; çünkü bu iş, sanatçılar adına da çok önemli, yurt dışındaki davetliler açısından da çok kıymetli. Önceden programlamayı çok doğru bir şekilde genel müdürümüzle yapmaya çalıştık. İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin de kuvvetiyle İstanbul Uluslararası Opera Bale Festivali gerçekleşiyor olacak. Dünyada çok önemli topluluklardan Boris Eifman kendisini burada bulacak. Onun dışında belki de gidip de görmek istediğimiz ama bilet bulmakta çok zorluk çektiğimiz uluslararası yıldızlarımızı da burada ağırlayacağız. Anna Karenina burada olacak, Rus Hamlet burada olacak" ifadelerini kullandı.
'BU FESTİVALİMİZİ GENÇLERE DE AÇTIK'
Festivalin sadece yetişkinlere yönelik olmadığını belirten Sağtürk, “Bize en çok mutluluk verecek durumlardan bir tanesi, sadece yetişkinlere değil, aynı zamanda bu festivalimizi gençlere de açtık ve Kül Kedisi çocuklara özel bir prömiyer gerçekleştirecek. Sadece Atatürk Kültür Merkezi değil, aynı zamanda Süreyya Operası'nda da bu festival doğrultusunda sahnelerimiz açık olacak. Bale dünyası olacak" dedi.
'GILGAMIŞ DESTANI İLK KEZ SEYİRCİ İLE BULUŞACAK'
Dünya prömiyerini gerçekleştirecek olan Gılgamış Destanı'na değinen Sağtürk, “Adnan Saygun'un hem bestesini yaptığı hem librettosunu yazdığı Gılgamış Destanı yıllar sonra ilk kez seyirciyle buluşmuş olacak. Kendisinin doğumunun 100'üncü yılına ithafen hem bir Adnan Saygun Gecesi olmuş olacak hem de çok büyük bir prodüksiyon olan Gılgamış Destanı seyirciyle buluşacak. Ben çok heyecan duyuyorum çünkü İstanbul'da şu anda bu festivalin yaşıyor olmuş olması, turistik açıdan da bir çekim noktası oluşturuyor" dedi.
'ADETA BİR RÜYANIN İÇİNDEYİZ'
Sağtürk, “Biz sadece perdeyi açıp kapatan bir topluluk değiliz. Aynı zamanda üretim sürecinin her aşamasını kendi opera evimizde gerçekleştiriyoruz. Kostümler, şapkalar, çiçek atölyeleri, bezleme, kundura atölyeleri. Tüm çalışmalarımızı bu kendi opera evimizde gerçekleştiriyoruz. Çalışma ekibi olarak gerçekten bir başarı elde ediliyor. Son derece mutluyuz. Adeta bir rüyanın içindeyiz. Seyircimizle de İstanbul Uluslararası Opera ve Bale Festivali'nde bunu paylaşacağımız içinde çok heyecanlıyım" dedi.
DÜNYA PRÖMİYERİ OLAN BAZI ESERLERİ İSTANBUL OPERA FESTİVALİ'NİN İÇİNE ALDIK
Sağtürk, “Eski eserler olan repertuvarımızda olan eserlerle seyircilerimizi buluşturmak çok önemli ama bu sene 44 prömiyer yeni prömiyer çıktı. Dünya prömiyeri olan bazı eserler İstanbul Opera Festivali'nin içine aldık. Yani bu prodüksiyonlar seyirciyle ilk buluştukları anda bizler için de çok heyecan veriyor. Dolayısıyla ben bunun katmerli bir şekilde artacağını, üretimin sanatsal üretimin artacağını özellikle festivallerimiz ve 1'inci Anadolu Opera ve Opel Festivaliyle 23 şehire ulaşarak yetenek her yerde taramalarıyla, seyirciyle buluştuğumuz anda operanın ve varlığının daha çok ortaya çıkacağı inancındayım. Bunun aynı zamanda dünyaya tezahürünün de görülmüş olması oradaki dergilerde ve gazetelerde ve haberlerde çıkabiliyor olmuş olmak bence zaten devlet opera balesinin en büyük görev hatlarından bir tanesidir. Cemal Reşit Rey'in Çelebi Operası ya da Adnan Saygun'un Gılgamış Destanı ya da yine Cemal Reşit Rey hocamızın 'Deli dolu' opereti gibi hiç icra edilmemiş eserlerin incelenmesi ve ortaya çıkarılması da bence zaten devlet operasının görevleri arasındaydı. Onları da yapıyoruz ve festivallerimizde alabilecek cesareti göstermeye çalışıyoruz" dedi.
TÜRKİYE GERÇEKTEN BALE VE OPERAYI SEVDİ
Bu sene seyirci sayısının Türkiye'de çok daha fazla artacağı inancında olduğunu belirten Sağtürk, "Özellikle bu festivali seyircimize kaçırmamalarını öneriyorum. Ben de onlarla birlikte bütün çalışmalarımızı seyredeceğim. Seyircimizin arasında olmaya çalışacağım. Bu yüzden 3 bin 500 kişilik sanatçı ve teknik ekip kadromuzla halkımızı, seyircimizi ve turistlerimizi, Türkiye'ye gelen turistleri bekliyoruz. Festivalimiz 10 Mayıs'ta başlıyor. Boris Eifman'ın Rus Hamlet'le birlikte 3 Haziran'da sona eriyor. Tabii bu teveccühü bu sevgi, bu ilgi, bu bilet satışları o kadar mutluyuz ki yani müteşekkiriz seyircimize. Türkiye gerçekten opera ve baleyi sevdi" ifadelerini kullandı. (DHA)
9395,58%1,25
38,75% 0,36
43,66% 0,30
4154,25% 1,24
6712,52% -0,26